Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24 юли 2013)
 
ОТ ПРЕСАТА: ЩЕ ИМА ПРОМЕНИ ВЪВ ФИНАНСИРАНЕТО НА БОЛНИЦИТЕ
Интервю с новата стара шефка на НЗОК - това откриваме в цели три печатни издания днес. Интервюто, публикувано в "Земя", е препечатка от сайт, но тъй като другите две са авторски, ще се спрем на тях.
За "24 часа" д-р Румяна Тодорова коментира, че в НЗОК не се знае например защо в някои районни каси се превишават бройките направления, а в други - не".
От думите й става ясно, че в НЗОК вече няма яснота каква е събираемостта на здравните вноски, защото: "С въвеждането на единната сметка от НАП вече не знаем в детайли как се събират вноските. Даже имаме жалби от пациенти, които са се издължили, но в системата излиза, че не са и губят правата си. Просто парите им отишли за покриване на други задължения в НАП." Промени се предвиждат във финансирането на болниците, разбираме от думите й. "Смятам, че касата трябва да сключва договори с болници избирателно - в основата да стои качеството на лечение, на това дали отговарят на стандартите. Защото сега притеснението на областните болници е, че от средствата за интензивни грижи, които касата заплаща, се възползват болници, които не отговарят на изискванията."
Лечението на редки болести пък трябва да се върне в здравното министерство, смята шефката на НЗОК.
 
Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ ВЛИЗА В НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НОИ
На днешното си заседание правителството определи нови членове в състава на Надзорния съвет на НОИ. Това са министърът и зам.-министрите на труда и социалната политика Хасан Адемов, Светлана Дянкова и Лазар Лазаров, зам.-министърът на финансите Людмила Елкова, зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков, както и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева и изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.
От надзора са освободени Деяна Костадинова, Петър Стоянов, Емил Мирославов, Илияна Владова, Красимир Стефанов, д-р Мирослав Ненков и Емилия Янева.
Съгласно чл. 35, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване Надзорният съвет на НОИ се състои от по един представител на всяка от представените организации на работниците и служителите и на работодателите, признати съгласно Кодекса на труда, и равен на тях брой представители, определени от Министерския съвет, припомнят от правителствената пресслужба.