Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 юли 2013)
 
В ПЕЧАТА: ОБМИСЛЯ ВДИГАНЕ НА ЗДРАВНАТА ВНОСКА ОТ 8% НА 9%
След като вчера "Земя" спомена, че се обмисля повишаване на здравната вноска, днес "Труд" се спира подробно на темата. "Управляващите ще обсъждат дали здравната вноска да се увеличи от 8 на 9% от работната заплата, съобщиха източници на "Труд". "Предложението е на Българския зъболекарски съюз, не зная дали ще бъде подкрепено, тепърва предстоят дебати", коментира здравният министър д-р Таня Андреева. Потърсен за коментар, председателят на БЗС д-р Борислав Миланов обаче заяви, че с него такива разговори не са водени", четем във вестника. "До 2009 г. "данък здраве" бе 6 на сто от минималната работна заплата. Правителството на тройната коалиция го повиши на 8 на сто с идеята със събираните пари от увеличението да оперират допълнителните частни фондове за здравно осигуряване, които да покриват пакет от дейности, неплащани от НЗОК. Това така и не се случи. Същото искаше да стори и ГЕРБ, но не го направи. А накрая финансовият министър Симеон Дянков национализира натрупаната сума от здравни вноски в размер на 1,4 млрд. лв.", припомня ежедневникът.
Под заглавие "Глоба за мързеливи джипита" "Телеграф" информира за друго намерение на д-р Таня Андреева. "Здравното министерство предвижда да налага глоби за общопрактикуващи лекари, които прехвърлят на Спешна помощ грижата за пациентите си. Санкциите ще бъдат разписани в промени в Наредбата за спешна помощ, съобщи вчера здравната министърка Таня Андреева. По думите й линейките имат трудности да се справят с всички случаи, защото екипите им оказват всякаква помощ, а едва 30% от пациентите се нуждаят от спешна медицинска намеса", пише изданието.
 
ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ХОРА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ
От днес в столицата работи първият по рода си Дневен център за млади хора с интелектуални затруднения, реализиран като проект на Фондация "Светът на Мария", съобщава Zdrave net.. В него потребителите на социална услуга ще се обучават в трудови навици и ще развиват умения за справяне с ежедневието - пазаруване, готвене, сервиране, почистване. Заедно с това те ще бъдат подпомагани в посока да придобият усет за ориентация в големия град, да могат да ползват обществения транспорт, да планират и управляват личните си средства. Клиентите на центъра ще се включат в няколко вида дейности - готварство, изработване на декоративни предмети, бижута, ръчна изработка на ароматни сапуни. Те ще посрещат и сервират и на посетителите на единственото засега в столицата Защитено кафене, което също е част от модела на дневния център.
 
НАЦИОНАЛНА ИМУНИЗАЦИОННА КАМПАНИЯ СРЕЩУ МОРБИЛИ
Продължава националната допълваща имунизационна кампания срещу морбили, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването, съобщава агенция "Фокус". Във връзка с имунизационна кампания, МЗ представи график на работата на екипите в три области, на които са поканени и представители на средствата за масова информация: 17 юли, сряда, 11.00 часа - с. Скравена, община Ботевград, Софийска област; 18 юли, четвъртък, 11.00 часа - с. Рудник, община Бургас; 19 юли, петък, 12.00 часа - с. Сборище, община Твърдица, област Сливен.
В началото на месец юли Министерство на здравеопазването започна допълнителна имунизационна кампания с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола в няколко области на страната, където бяха регистрирани 13 случая на морбили. Кампанията се провежда от РЗИ с активното съдействие на здравните медиатори, които помагат за издирването на неимунизираните лица и хората без личен лекар.
 
ПОРЕДНО КАДРОВО РЕШЕНИЕ НА Д-Р АНДРЕЕВА ПОРОДИ НЕДОВОЛСТВО
Деканът на Медицинския факултет към МУ - София проф. Марин Маринов е бил освободен от съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска", като на негово място е назначена д-р Сема Фаикова-Колева от Втора САГБАЛ "Шейново", съобщава Zdrave net. Промяната е наредена от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева със заповед от 3 юли тази година. В писмо до нея, до ръководството на БЛС и до Академичния съвет на МУ - София членовете на факултетния и на деканския съвет на МФ изразяват несъгласието си с този акт. Според тях отстраняването на представителя на факултета от борда на "Александровска" е безпрецедентен акт. Преподавателите напомнят, че през последните десетилетия деканът на Медицинския факултет е бил неизменно в състава на директорите на лечебното заведение и че всички досегашни министри са спазвали логиката и целесъобразността на тази традиция. Представителите на двата съвета настояват министър Андреева да преосмисли решението си и да възстанови членството на декана на Медицинския факултет в съвета на директорите на "Александровска".