Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 юли 2013)
 
МЗ СЕ НАДЯВА  НА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА
"Имам обещанието на министър-председателя и на финансовия министър, че след евентуална актуализация на бюджета пари за здравеопазването ще има и МЗ ще получи поне още 4-5 млн. лв.". Това заяви пред журналисти министър Таня Андреева, като уточни, че до месец май бюджетът на системата е бил изразходван и никой не е мислил за второто шестмесечие на годината.  С част от тези пари ще започне изграждането на регистър на социално значимите заболявания, а съществуващият регистър на новородените ще бъде надграден с допълнителен модул за недоносени, като вероятно това ще стане през септември. Министър Андреева потвърди, че в МЗ ще бъдат върнати трите дейности, които бяха прехвърлени към НЗОК -  интензивните грижи, ваксините и асистираната репродукция.
 
МЗ СЪБИРА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОТКАЗИТЕ ОТ ИМУНИЗАЦИЯ НА НОВОРОДЕНИ
Здравното ведомство събира информация за причините и мотивите, поради които майките отказват задължителните имунизации в първите дни от живота на новороденото. Ще бъдат събирани и обобщени данни за всички новородени, независимо дали раждането е станало в родилно заведение или извън него. Това бе съобщено по време на семинар на експерти, журналисти и представители на пациентски организации, проведен през уикенда в Хисар. Цялата информация ще бъде незабавно огласена и предоставена на медиите, за да може обществото да получи ясна представа за тенденциите в антиваксиналните нагласи, които, за съжаление стават все по-разпространени, смятат специалистите.
 
ОТВАРЯТ ПЪРВИЯ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧЕНИЕ В ТРУДОВИ УМЕНИЯ НА ХОРА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ
На  16 юли от 11:00 ч официално ще бъде открит  Дневен център за обучение в трудови умения на хора с интелектуални затруднения по проект на Фондация "Светът на Мария". Официални гости ще бъдат г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София, и г-н Харис Коцибос, изпълнителен директор на GLOBUL. Дневният център е създаден с финансиране от учредителите на Фондация "Светът на Мария", мобилния оператор GLOBUL и е подкрепен от десетки корпоративни и индивидуални дарители.
В Дневния център младите хора с леки и умерени интелектуални затруднения ще обогатят уменията си за самостоятелен живот, за изграждане на приятелства, за работа в екип и ще имат възможност да упражняват усвоените трудови умения.
 
В ПРЕСАТА: ФАРМАЦЕВТИ ИСКАТ СТИМУЛИ КАТО ДЖИПИТАТА
Фармацевтите ще настояват пред НЗОК за стимули, подобни на тези, които се дават на семейните лекари. Това казва в интервю за в. "Стандарт" новият председател на Българския Фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той уточнява, че става въпрос за договаряне на стимули за работа в труднодостъпните и неатрактивни райони за аптеките, които отпускат лекарства и медицински изделия по здравна каса. "Това ще гарантира еднакъв достъп на здравноосигурените лица до пакета на касата. Яснота за подобна необходимост ще даде Националната аптечна карта, която искаме да направим", казва още проф. Гетов. Темата за лекарствата засяга в днешния си брой  в. "Сега". Позовавайки се на информация на членове на надзорния съвет на НЗОК изданието съобщава, че протоколи, срещу които пациенти трябва да получат лекарства за домашно лечение за 5 млн. лв., седят вече седмица неподписани. Мездренският районен съд е наложил глоба от 1000 лв. на доктора, който открадна кръвната проба за алкохол на сина си. За това информира в. "24 часа". Съдът е признал д-р Тодор Лозанов за виновен в това, че е попречил на полицейските служители да изпълнят задълженията си. Софийската градска прокуратурата прехвърли на протестиращите отговорността за закъснението на една от линейките, които в сряда вечерта спасяваха премазаните от такси на автобусна спирка хора. За това  пишат днес вестниците "Сега", "Монитор", "Телеграф" , "Стандарт" и "Всеки ден". Според прокурорите забавянето с 12 минути било причинено от протеста на булеварда, заради който се наложило линейката да минава по обиколен маршрут. В. "Сега" обаче цитира репортаж на bTV, в който ръководителят на столичната Бърза помощ д-р Георги Гелев е заявил, че шествието на протестиращите по "Цариградско шосе" по никакъв начин не е попречило на линейките. Колите на "Бърза помощ" са използвали други маршрути от самото начало. На страниците на "Стандарт" също намираме информация, че е нямало забавяне на линейките. Изданието цитира изказвания на представител на Столична община и на здравния министър д-р Таня Андреева.