Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 юли 2013)
 
НОВИ ДВАМА НАЦИОНАЛНИ КОНСУЛТАНТИ
Доц. д-р Александър Хинев от УМБАЛ "Св. Марина" във Варна е новият национален консултант по Урология. Той заема мястото на проф. Петър Симеонов от "Александровска" болница. Сменен е също така и националния консултант по Нуклеарна медицина. На мястото на станалата министър на образованието проф. Анелия Клисарова е назначена ст. н. с. I ст. д-р Ирена Костадинова от "Александровска" болница.  Това е записано в заповед на здравния министър д-р Таня Андреева от 5 юли 2013 г. На сайта на здравното министерство е качен също така и проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба 47, засягаща дейността националните и републиканските консултанти. Според промените в нея министърът ще може да определя национални консултанти не само по определени медицински специалности, но и по определени специфични дейности в рамките на специалността като например "инвазивна кардиология", "асистирана репродукция" и др. От наредбата отпада изискването за всяка специалност да се определят двама национални консултанти. Премахват се и част от изискванията за съдържание на списъците с национални и републикански консултанти, които са публични, предвид нецелесъобразността на обявяване на лични телефони и електронни адреси на лицата на сайта на МЗ.
 
В ПРЕСАТА: ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ПАЦИЕНТ, ЗАРАЗЕН В БОЛНИЦА
Скоро ще се плаща обезщетение на всеки пациент, който бъде заразен с някаква болест в здравно заведение. За това информира в. "Телеграф", позовавайки се на информация от Българската асоциация за закрила на пациента. От организацията планират да направят с помощта на МЗ фонд, откъдето да идват парите за потърпевшите.  В много кратки срокове ще направя общ анализ на финансовото състояние на НЗОК. Това обещава в интервю за в. "Труд" новият управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Депутатите от ГЕРБ се завърнаха към частния си бизнес и някои от тях припечелват добре, вместо да стоят в парламента и да приемат закони. Това съобщава в днешния си брой в. "Преса". Над 9 милиона лева са изхарчили незаконосъобразно 27 болници в цялата страна. Това съобщава отново "Преса", позовавайки се на резултатите от приключилите проверки на Агенцията за държавна и финансова инспекция за второто тримесечие на годината. Инспекторите са проверявали възложители на обществени поръчки. В София шест болници са изхарчили 2,314 млн. лв., нарушавайки правилата за провеждане на обществените поръчки. Сред тях рекордьор е МБАЛ "Доверие", които са потрошили незаконосъобразно над милион заради неосъществени или неоснователно проведени процедури, пише вестникът. 
 
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - НА ПОДЧИНЕНИЕ НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев ще координира дейността на министрите на здравеопазването, на младежта и спорта и на културата. Това стана ясно, след като  министър-председателят Пламен Орешарски разпредели между вицепремиерите функциите по координация на дейността на различните министерства и органи на изпълнителната власт, съобщиха от Министерски съвет. Йовчев ще отговаря също така и за работата на държавните агенции за бежанците, за българите в чужбина, "Архиви", "Национална сигурност" и "Държавен резерв и военновременни запаси", както и за ДКСИ и КРС. Заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева ще наблюдава работата на министрите на финансите, на икономиката и енергетиката, на земеделието и храните, на труда и социалната политика и на инвестиционното проектиране. Тя ще осъществява също така взаимодействието на правителството с държавните агенции за метрологичен и технически надзор и за закрила на детето, с Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, ДКЕВР, Националния компенсационен жилищен фонд, НСИ, Патентното ведомство и агенциите за ядрено регулиране и за приватизация и следприватизационен контрол. За дейността на министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, на образованието и науката и на регионалното развитие отговаря заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя ще наблюдава също работата в Националната агенция за оценяване и акредитация и Националната агенция за професионално образование и обучение.
Премиерът Пламен Орешарски лично ще координира работата на министрите на външните работи и на отбраната, допълват още от министерски съвет
 
ДОБРА КООРДИНАЦИЯ МЕЖДУ БЪРЗА ПОМОЩ И ПОЛИЦИЯТА
Този, за съжаление, трагичен инцидент на бул. "Цариградско шосе" снощи, показа и прекрасна координация между екипите на Бърза помощ и екипите на полицията. Това каза пред Агенция "Фокус" началникът на ВМА Стоян Тонев. "Първата линейка пристигна на шестата минута. На място, по една случайност, е един от шефовете на моите клиники, полк. доц. Мутафчийски. В максимално кратък срок, в рамките на 15 минути, всички пострадали са разпределени, според тежестта на нараняванията, в трите основни болници - Окръжна болница, "Пирогов" и ВМА. Осигурен е коридор от полицията до всяка от трите болници, а пред всяка от болниците чака патрулка на полицията. В рамките на 23 минути, всички болни са евакуирани и постъпили в спешните отделения на трите отделни болници" , посочи още ген. Тонев.