Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 юли 2013)
 
СОЦИАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА МАХНЕ ДДС ЗА ЛЕКАРСТВАТА, ПРЕДЛАГАТ ПАЦИЕНТИ
След прехвърлянето на онколекарствата от здравното министерство към НЗОК достъпът на пациентите се е подобрил, а смъртността е намаляла. В онкологичния център в Русе например смъртността е намаляла 2,5 пъти. Тези данни изнесоха на съвместна пресконференция днес представители на Националната пациентска организация, Националната онкологична организация и Федерация "Български пациентски форум". И призоваха политиците да се откажат от идеята да връщат търговете в МЗ, което би представлявало връщане назад. "Политиците не трябва да се плашат, че се дават повече средства за онкология. Това е позитивен факт и означава, че хората се лекуват",  отчете Станимир Хасърджиев от НПО. Оттук нататък лечението трябва още повече да се подобрява, да се намират повече средства и да престанем да бъдем държавата в ЕС с най-малко средства като дял от БВП и на глава от населението за здравеопазване, посочи той. Хасърджиев даде за пример фалирала Гърция с около 10 млн. население, където бюджетът за лекарства тази година е близо 2 млрд. евро, докато у нас политиците се гордеят, че общият ни бюджет за здравеопазване е 1,5 млрд. евро. Асен Георгиев от Националната онкологична организация пък припомни, че от 2008 г. насам у нас по различни начини бяха национализирани средства от здравни вноски. От пациентските организации припомниха и протестите на пациенти пред здравното министерство, както и съдебните дела за неосигурено лечение, които останаха в миналото след прехвърлянето на медикаментите към касата. Затова представителите на пациентите призоваха политиците вместо да се опитват да пестят от лекарства, като връщат търговете в министерството, да предприемат няколко простички стъпки, които ще имат незабавен ефект. На първо място сред тях е премахването на ДДС за лекарствата.
 
ГЕРБ СЕ ЖАЛВАТ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА УВОЛНЕНИЕТО НА Д-Р ЦЕКОВ
Представители на ГЕРБ ще внесат в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на решението на Народното събрание, с което предсрочно беше освободен управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
 
ЗДРАВНИЯТ СЕКТОР Е СРЕД НАЙ-КОРУМПИРАНИТЕ, СОЧИ ПРОУЧВАНЕ
Най-силно засегнат сектор от корупция в България е съдебната система, следван от здравеопазване и политическите партии. Това сочат данните от Световният корупционен барометър-2013 - най-голямото проучване на общественото мнение относно разпространението на корупцията, представени  от Асоциация "Прозрачност без граници". Докато политическите партии "традиционно" се намират в челните позиции на класацията, то секторът на здравеопазването е включен за първи път и получава силно негативна оценка, допълват от Асоциацията.
 
ОСЪДИХА ДВАМА ЛЕКАРИ ЗА СМЪРТТА НА ДЕТЕ
Две лекарки от Смолян бяха признати от Пловдивския апелативен съд за виновни за това, че поради непредпазливост са причинили смъртта на 4-годишно дете през 2008 г. Д-р Денка Лалова, която е общопрактикуващ лекар, бе осъдена на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок. Подсъдимата бе лишена и от правото да упражнява лекарска професия за срок от 1 година. Нейната колежка д-р Мария Ирикева, която е лекар в "Спешно приемно отделение" при МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД - гр.Смолян, бе осъдена на две години лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок. Подсъдимата бе лишена от правото да упражнява лекарска професия за срок от две години. През септември 2008 г. 4-годишната Никол се разболяла, след което личният лекар поставил диагноза варицела и изписал лечение. На третия ден състоянието на детето се влошило, но от Спешното отделение в болницата в Смолян настояли родителите да продължат лечението, предписано от семейния лекар. 24 часа по-късно  обаче родителите го завели отново в приемното спешно отделение, където им казали, че няма детски лекар и ще трябва да чакат до сутринта. Три часа по-късно детето починало.
 
ЛЕКАРИ: БЮРОКРАЦИЯ И ЛОБИЗЪМ ПРЕЧАТ НА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДЪЛБОКАТА МОЗЪЧНА СТИМУЛАЦИЯ У НАС
Независимо, че сме запознали в детайли МЗ и НЗОК с медицинските и финансовите предимства на дълбоката мозъчна стимулация (ДМС) като ефективен лечебен метод при Паркинсонова болест, до момента конкретни действия от тяхна страна няма. Движим се в омагьосания кръг на обещанията и писането на писма с неясни отговори и опити за прехвърляне на отговорности. За това алармира на пресконференция днес невролози и неврохирурзи от столичната УМБАЛ "Св.Иван Рилски". Лечебното заведение е единственото засега у нас, което разполага с възможности за стереотаксична и функционална неврохирургия и подготвени специалисти в областта на този вид лечение на болестта на Паркинсон.  Настояването на медиците от болницата е като начало да бъде осигурено финансиране за 20 болни с резистентна на медикаментозно лечение Паркинсонова болест, като необходимата сума е около 21 000 евро за пациент и включва стойността на системата за ДМС - интракраниални електроди, удължители и вътрешен пулсов генератор. В момента поставянето на импланта се покрива от здравната каса по клинична пътека  №200, но по време на интервеницята се използват еднократни електроди за микроелектродни записи, чиято цена е приблизително 5000 лв., стана ясно още на пресконференцията.
 
СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА - ПРОБЛЕМ ЗА БОЛНИТЕ С АЛЦХАЙМЕР
Поради политическата ситуация в България е забуксувала и работата по националния план за грижи за хора с деменция. Това обяви по време на пресконференция днес невропсихологът от Александровска болница доц. Маргарита Райчева, която участва в работната група, съставяща плана. Тя отбеляза, че програмата за момента не може да се финализира, тъй като е необходимо одобрението й от правителството. Специалистът изрази надежда, че това ще се случаи до края на годината. Доц. Райчева обясни, че планът се съсредоточава върху ранната диагностика и максимално ранното медикаментозно лечение. Според нея за момента България постига значителни успехи в тези две направления. Проблеми обаче създават връзките със социалните служби, затова върху координацията и съдействието от тяхна страна се отделя много внимание в плана. В програмата се предвижда и развитие на научноизследователската работа в областта на деменциите.
 
В ПЕЧАТА: ВСИЧКИ ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО, ЗАЯВЯВА Д-Р АНДРЕЕВА
Здравното министерство подготвя законови промени, които точно да регламентират как попадналите в болница пациенти с неплатени здравни вноски да покриват всичките си консултации, прегледи и лечения извън случаите на спешност. Това е съобщила за в. "Труд" здравният министър д-р Таня Андреева. Тя е коментирала, че щом неизрядните платци на здравни осигуровки не желаят да ги внасят, ще си плащат за всяко влизане в лечебно заведение.  Кандидатурите за нов управител на НЗОК е темата, отразена в днешните броеве на всички печатни издания. Според единият от кандидатите д-р Румяна Тодорова, първата стъпка на новия управител е да започне работа по проекта на Националния рамков договор 2014 с Българския лекарски съюз, с Българския зъболекарски съюз, срещи с пациентските организации и Министерството на финансите, за да има спокойствие за изпълнението на приходната част на бюджета на НЗОК.
Между 3 и 10 години затвор могат да получат лекарите от ТЕЛК в Стара Загора за корупция, информират няколко издания. От в. "Монитор" научаваме, че след края на всеки работен ден групата се събирала, за да дели изкараните пари. Най-голям дял по правило вземала председателката на ТЕЛК. Според събраните доказателства групата е действала от февруари до юли тази година, пък пише в. "Стандарт".
 
КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ИЗСЛУША ДВАМАТА КАНДИДАТИ ЗА УПРАВИТЕЛ НА НЗОК
Комисията по здравеопазване прие становище, с което предлага двамата кандидати за управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова и д-р Динчо Генев на обсъждане в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Становището беше гласувано единодушно с 11 гласа "за". Кандидатурите ще бъдат обсъдени от Народното събрание и предложени за гласуване от народните представители.