Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 юли 2013)
 
ДВЕ КАНДИДАТУРИ ЗА ШЕФ НА НЗОК
В 12 часа днес изтече крайният срок за номиниране на кандидати за управител на НЗОК. Очаквано парламентарната група на Коалиция за България е предложила за поста д-р Румяна Тодорова, която управляваше касата по времето на тройната коалиция. Минути преди изтичането на срока свой кандидат са предложили и депутатите от ДПС. Това е д-р Динчо Генев, шеф на общинската болница в Харманли.
 
Д-Р СЛАВЧО БЛИЗНАКОВ ОСТАВА ШЕФ НА БОЛНИЦАТА В ХАСКОВО
Шефът на хасковската болница д-р Славчо Близнаков засега няма да бъде сменян, съобщи пред ТВ7 здравният министър д-р Таня Андреева. Опит за освобождаването на д-р Близнаков беше направен в края на юни, но масово недоволство на персонала тогава отложи решението.
 
ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В БОЛНИЦА "СВ. ИВАН РИЛСКИ"
Ден на отворените врати и безплатни консултации за пациенти с Паркинсонова болест и техните близки организира столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски" съвместно с Дружеството по неврохирургия. На 9 юли, вторник, от 12.30 до 15 часа желаещите ще бъдат прегледани от специалисти, които работят в областта на съвременната диагностика и лечение на болестта на Паркинсон, съобщиха от лечебното заведение. От там припомниха, че през 2011 г. в болницата бе въведена авангардна неврохирургична интервенция с дълбока мозъчна стимулация, която навсякъде по света се утвърждава като успешен метод при пациенти с резистентна на медикаментозно лечение Паркинсонова болест.
 
В ПЕЧАТА: Д-Р АНДРЕЕВА ЩЕ ПРЕСТРУКТУРИРА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
Д-р Андреева и Българският фармацевтичният съюз ще направят карта на аптеките в страната. Това обявява министърът на здравеопазването в интервю за в. "Стандарт". Тя информира, че картата на аптеките ще е по аналогия на здравната, в която влизат болниците и медицинските центрове. В интервюто д-р Андреева обяснява и за намеренията си да преструктурира болничната помощ. От думите и става ясно, че общинските болници ще работят само по няколко базови специалности. За Девин например, те ще бъдат вътрешни болести, педиатрия и хирургия. Според нея те са достатъчни за първа помощ, а ако има нужда от по-високотехнологично лечение, пациентите ще се привеждат в по-големите областни болници. Освен това от МЗ планират в районите, които са по-близко до големи болници да бъдат създадени само медицински центрове със спешно звено и до 10 легла за болнично лечение. Критериите за отварянето на такъв център ще са брой население, процент на застаряване, географски особености, отстояние до най-близката болница. НЗОК осигурява модерно скъпоструващо лечение при някои видове рак едва за 50-65% от пациентите. Това пише в днешния си брой в. "Труд".  "Монитор" информира, че във Варна фармацевтите дават на пенсионерите евтини лекарства на версия. "Страшно е. Хората се молят понякога за милост", твърди аптекарка и допълва: "Аз съм полагала клетва и заради това им давам лекарства на вересия. Нямам клиент, който да ме е излъгал, макар че са ми бавили парите седмици наред." Колиета и гривни ще съхраняват информация за кръвната ни група, алергиите ни, лекарствата, които пием и всякакви други подробности за състоянието ни, информира "Телеграф".Според информацията данните от здравното досие ще се съдържат в уникален чип, който може да се вгражда в бижута, за да може да е непрекъснато с пациента. В него ще има и посочено лице за контакт, към което медиците да се обърнат при инцидент. Чипът ще включва също информация за това дали притежателят му желае или отказва да стане дарител на органи. Проектът за създаването на тези технологии се разработва от Българската асоциация за закрила на пациентите, съвместно с Асоциацията на пострадалите от катастрофи. Пилотно са пуснати карти - пластики, които са ключ към спешните досиета. Всеки може да си ги купи срещу 30 лв. С 10 лв. повече излиза пропускът до здравното досие за следващите 2 години. За деца до 14 г. издаването на карта е безплатно, а от 14 до 18 г. цената е наполовина. Вече са регистрирани и първите потребители на услугата, съобщава "Телеграф". Днешната преса отделя внимание и на казуса с арестуваните лекари от ТЕЛК в Стара Загора. "24 часа" информира, че между 50 лв. и 300 лв. вземали трите лекарки от роми, за да изготвят решения с диагноза "астма" за децата им, с които после получават социални помощи.
 
Д-Р ЕМИЛ РАЙНОВ: Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА Е ДОКАЗАН ЕКСПЕРТ, ОСТАВИЛ СОЛИДЕН РЕЗЕРВ В НЗОК КАТО НЕИН УПРАВИТЕЛ
Мотивите за предложението д-р Румяна Тодорова за кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса са ясни. Д-р Тодорова е доказан експерт. Това каза д-р Емил Райнов, заместник-председател на Комисията по здравеопазване, от Парламентарната група на Коалиция за България, предаде репортер на Агенция "Фокус".