Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 юли 2013)
Д-Р ТАНЯ АНДРЕЕВА ПРЕДСТАВИ ОФИЦИАЛНО ЕКИПА НА МИНИСТЕРСТВОТО

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева представи официално екипа на министерството, предаде Агенция "Фокус". Двамата зам.-министри са проф. Чавдар Славов и д-р Бойко Пенков. Представени бяха и главният секретар, началникът на кабинета и парламентарният секретар.
 
В ПРЕСАТА: ЧАСТ ОТ ЗДРАВНАТА НИ ВНОСКА - В БОЛНИЦА ПО ИЗБОР
"Да избираме болница както личен лекар. Това предлага на новото ръководство на здравното министерство д-р Дечо Дечев, директор на университетската клиника "Св. Иван Рилски"", четем днес на първата страница на "Стандарт". Така най-търсените болници ще получават по-голямо финансиране, а на хората няма да им се налага да доплащат за лечението си. От публикацията научаваме, че председателката на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер е намерила идеята за интересна. Няколко издания оповестяват връщане на лекарите в училищата. Предстои да се създаде работна група за предприемане на конкретните стъпки. Според депутати това можело да стане още през учебната 2013/2014. "Преса" пише: "При спешен случай изобщо не трябва да ползваме телефон 112. Този изненадващ коментар направи вчера здравната министърка Таня Андреева след среща със Златко Желев - бащата на починалото през май в час по физическо 11-годишно момче в столичното 81 СОУ "Виктор Юго". Тогава заради обаждане на тел. 112 спешната помощ идва след 30 минути", пише изданието. ""Телефон 112 може да бъде използван за всякакви други случаи, но не и при спешност. Аз заставам зад това при спешни случаи да се звъни директно в спешните центрове, защото всяка минута е важна", подчерта Андреева. Единният телефон 112 обаче е европейско изискване", отбелязва "Преса". "Монитор" ни запознава с нов здравен проект. "Водещи специалисти от най-добрите болници в страната започват да дават безплатни онлайн консултации за пациенти от цялата страна без ограничение дали те са здравно осигурени или не. Това става възможно с новия здравен портал "Мама, татко и аз" (www.mamatatkoiaz.bg), който стартира с подкрепата на Globul, съобщи Пенка Георгиева - председател на пациентската организация "Заедно с теб". Към момента на пациентите ще отговарят 25 лекари, водещи имена в различни области на медицината", информира изданието.
 
БСП ИСКАТ СМЯНАТА НА Д-Р ЦЕКОВ ДА СТАНЕ ТАЗИ СЕДМИЦА
Изпълнителното бюро на БСП подкрепя искането на БЛС и призива на министъра на здравеопазването за смяна на ръководителя на НЗОК. Това обяви на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от сайта на партията. Според него това е крайно необходимо от гледна точка на ефективното взаимодействие между НЗОК и Министерство на здравеопазването, както и в интерес на българските граждани. Проект на решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков - това е първата точка, която трябва да гласува Народното събрание утре, четвъртък, става ясно от дневния ред на парламента. Проектът е внесен от Мая Манолова и група народни представители. Още при сформирането на правителството бяха дадени сигнали, че новите управляващи не желаят да работят с шеф на здравната каса, назначен от ГЕРБ. От ГЕРБ пък преди дни заплашиха, че ако шефът на касата бъде сменен, ще сезират Конституционния съд.
 
ДЕЙНОСТИ, ЗА КОИТО ПЛАЩА НЗОК, ЩЕ СЕ ВЪРНАТ В МЗ
Някои дейности, за които плаща НЗОК, ще трябва да бъдат върнати към Министерството на здравеопазването. Това каза министър Таня Андреева пред репортер на Агенция "Фокус". Фондът "Ин витро" трябва да бъде върнат към МЗ, това се отнася и за интензивни грижи и ваксинации. "Ще направя опит, след разговори с пациентските и съсловните организации, с НЗОК да уточним реда за плащане на някои лекарства за онкоболни. Надявам се с новия управител да се изясним кое чие задължение е - на НЗОК или на министерството", посочи д-р Андреева.
 
ОБМИСЛЯТ СЪЗДАВАНЕТО НА ФОНД ЗА ОНКОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ СЪС СКЪПИ ЛЕКАРСТВА
Специалисти по онкология и ръководството на НЗОК предлагат да се създаде специален фонд, с който да се финансира лечението със скъпоструващи онколекарства. Това съобщи по време на пресконференция днес управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков. Той каза, че идеята е била обсъждана по време на среща между Надзорния съвет на НЗОК и онколози. Те са констатирали, че много от новите прицелни молекули не се използват за лечение поради високите им цени. Ето защо, като евентуален вариант за разрешаване на този проблем е било предложено създаването на фонд, който да действа на принципа на фонда за лечение в чужбина.
 
ДОЦ. ИЛКО ГЕТОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БФС
Доц. Илко Гетов е новият председател на Български фармацевтичен съюз. Той ще заема поста през следващите три години. Гетов бе избран на провелия се IV-ти редовен конгрес на съсловната организация. Заместник-председатели са маг.-фарм. Димитрия Стайкова и маг.-фарм. Тодор Найденов, а главен секретар - маг.-фарм. Светослав Крумов, съобщиха от съюза. Смяната е заради изтичане на мандата на предното ръководство. Доц. Илко Гетов е дългогодишен преподавател във Фармацевтичен факултет на Медицински университет - гр. София и утвърден експерт в областта на фармацевтичното законодателство, фармакоепидемиологията, фармакоикономиката, клиничната фармация и здравния мениджмънт. От 2013 г. доц. Гетов е член на Изпълнителния комитет на Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU).
 
ЗАПОЧНА ПРОВЕРКА В СБАЛ ПО ОНКОЛОГИЯ В СОФИЯ
Проверката в СБАЛ по Онкология започна със заповед, която разписах в понеделник. Проверката се осъществява от Изпълнителна агенция "Медицински инспекторат" към МЗ. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите й при предишната проверка са констатирани нарушения. Относно назначената доц. Д-р Петранка Троянова за член на борда на СБАЛО министър Андреева обясни, че трябва да има човек с опит, който да осъществи контрол и да знае каква документация да изисква.