Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (1 юли 2013)
 
Д-Р АНДРЕЕВА: НЯМА ДА ПРАВЯ ПОЛИТИЧЕСКА ЧИСТКА В МЗ
Ако служителите на министерството на здравеопазването си вършат работата добре, няма да бъдат уволнявани независимо, че са били назначавани по времето на ГЕРБ. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, по време на гостуването й в предаването "Денят започва" на БНТ. Тя отхвърли обвиненията на бившия здравен министър Десислава Атанасова, че ще прави политическа чистка в МЗ и държавни болници. По повод на смяната на членове от съвета на директорите в СБАЛО и последвалия протест д-р Андреева отбеляза, че само част от служителите на лечебното заведение протестират. Тя коментира, че в болницата има хора, които са близки до нейния директор д-р Валерианова, но има и такива, които са срещу нея. Д-р Андреева заяви, че смяната на борда е продиктувана от сигнали за нарушения в онкологичната болница.  Тя отрече, че нейният пръв приоритет е смяната на ръководствата на болниците и посочи като такива работата й по здравната стратегия и промените в спешната помощ.
 
ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ДЕКЛАРИРА ПОДКРЕПА ЗА ПРОТЕСТА В СБАЛО
Действията на министъра на здравеопазването д-р Андреева по отношение дейността и ръководството на "СБАЛ по Онкология" ЕАД - София подлагат на риск здравето и живота на българските граждани с онкологични заболявания в съвременна България. Това се казва в отворено писмо до медиите от председателя на Федерация "Български пациентски форум" - една от четирите национално представени пациентски организации у нас. Още на първото заседание на Комисията по здравеопазване към 42-то НС при разговор с министър Андреева Иван Димитров е отбелязал, че евентуална смяна на членове на директорския борд на болницата ще доведе до целенасочено възпрепятстване на нормалната работа на лечебното заведение. В отговор министърката обещала, че няма да допусне подобна смяна, информира председателят на ФБПФ в писмото си.
"Действията й на следващия ден показват ясно, че мнението на пациентската общност за нея няма никакво значение и тя като политическо лице изпълнява волята на тези, които са я поставили на този пост - без да се съобразява с мнението на специалистите в областта и на пациентските организации в България!", посочва Иван Димитров. 
 
14 ГОДИНИ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ В БЪЛГАРИЯ
От 1 юли 1999 г. започна официалното събиране на здравноосигурителни вноски от българските граждани. Датата е емблематична в историята на здравната реформа в България - НЗОК започна да заплаща дейности на лекарите и стоматолозите в извънболничната помощ на 1 юли 2000 г., а част от медицинските услуги в болниците - на 1 юли 2001 г.
 
УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА БЛС Е РЕШИЛ ДА НЕ ПРЕГОВАРЯ С Д-Р ЦЕКОВ ЗА НРД 2014
Управителния съвет на БЛС е взел решение, че докато д-р Пламен Цеков е управител на касата, БЛС няма да преговаря за следващия рамков договор. От там припомнят, че само преди дни ВАС отмени постановлението на Министерски съвет, чрез което се въвеждаха обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от НЗОК. Неведнъж БЛС реагира и срещу методиката за лимитиране дейността на болниците, срещу недостига на направления в извънболничната помощ, срещу методиката за заплащане на медицинските изделия и липсата на прозрачност в управлението на касата, посочват от съсловната организация.
 
В ПРЕСАТА: МОЖЕ ЛИ ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН УПРАВИТЕЛЯТ НА НЗОК?
"Невъзможно уволнение". Така озаглавява свой материал с днешна дата "Капитал Daily", а темата на публикацията е шефът на здравната каса д-р Пламен Цеков.
"Най-видното усилие на управляващите обаче е да бъде сменен управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков. Искането за неговата оставка е факт от началото на годината, а за нея настояват съсловната организация на лекарите.
Проблемът обаче е, че законовите механизми за смяната са трудни и отнемат дълго време, а управляващите видно нямат възможност да сменят и закона за здравното осигуряване, за да отстранят управителя", пише изданието. Тъкмо обратната информация откриваме в "Преса". "В сряда може да освободят шефа на здравната каса", оповестява изданието. "БСП обмисля да внесе предложение за освобождаването на д-р Пламен Цеков като управител на НЗОК. Идеята ще бъде обсъдена на заседание на парламентарната група на червените във вторник и още на следващия ден ще бъде оформена и внесена в деловодството на Народното събрание", четем в ежедневника.
"Монитор" фокусира вниманието си върху общопрактикуващите лекари и специалистите от доболничната помощ. "Джипита и лекари - специалисти от доболничната помощ, изпращат пациентите си за изследване в определени лаборатории с талончетата от здравната каса и така си заработват на процент. Това съобщи Пенка Георгиева, основател и председател на пациентската организация "Заедно с теб"", четем в изданието. "Ако впоследствие резултатите се окажат сгрешени, пациентите не се осмеляват да подадат жалба в агенцията", допълва ежедневникът.