Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 юни 2013)
 
ИЗ ПРЕСАТА: НЗОК Е ПРЕД ФАЛИТ
Възможно е Здравната каса да фалира заради недостиг на средства, като пари за лекарства за четвъртото тримесечие на годината вече няма, съобщава днес "Репортер", като се позовава на информация от Надзорния съвет на НЗОК. "Към момента е направен свръхпреразход за медикаменти с около 103 млн. лв., които няма откъде да се покрият, заяви д-р Димитър Петров, бивш директор на касата и старши експерт в Българския лекарски съюз (БЛС). По думите му надзорния съвет на НЗОК практически не функционира и е възможно да бъдат спрени парите за изпълнителите на медицинска помощ и за лекарства", пише ежедневникът. Касата е една от темите и в интервю на председателя на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер за "Монитор". "Телеграф" ни припомня един от нерегламентираните способи за допълнителен доход на лекарите - събирането на несъществуващи такси. "Да не се плаща на личния лекар за издаването на служебни бележки, които удостоверяват извършените задължителни имунизации, реимунизации и профилактични прегледи на деца, предупредиха вчера от здравната каса във Варна. В морската столица вече са постъпили редица сигнали от родители, които били принуждавани да плащат по 5 лева за бележка, която е необходима за отпускане на детските надбавки. От РЗОК - Варна, уточниха, че съгласно правилника за прилагане на Закона за семейните помощи такава такса няма", пише изданието.
 
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА САМА ДА ФИНАНСИРА ПРЕВЕНЦИЯТА НА НАРКОМАНИИТЕ, СМЯТАТ ЕКСПЕРТИ
Има реална опасност след 2014 г. дейността по превенцията на наркоманиите и разпространението на ХИВ сред лицата, употребяващи наркотици, да остане без финансиране. За това алармира изпълнителният директор на фондация "Инициатива за здраве" Елена Янкова по време на пресконференция по повод Международния ден за борба с наркотиците. Тя напомни, че в момента дейностите по превенцията се финансират основно от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Според нея нашата държава сама трябва да започне да отделя пари за това и да подкрепи собствените си граждани. Янкова добави, че засега няма никакви индикации, че след 2014 г. това ще се случи. Тя също така отбеляза, че всеки лев, вложен в превенция, ще спести хиляди на българското здравеопазване, като напомни, че една спринцовка струва 5 стотинки, а един презерватив - 20.
 
72% ОТ РЕНТГЕНИТЕ НИ СА НА ВЪЗРАСТ НАД 20 ГОДИНИ
България изостава значително по отношение броя на високотехнологични образни изследвания и лъчетерапевтични процедури, а нашите лекари имат малка свобода на избор, когато трябва да назначат образно изследване, защото се сблъскват със сериозни нормативни пречки и ограничения. Рентгеновата ни апаратура е остаряла, 72% от апаратите ни са на възраст над 20 години, а според оценките на специалистите разликата в дозата облъчване на пациента при рентгеново изследване може да достигне до 13 пъти в зависимост от типа и възрастта на апарата. За това алармира вчера проф. Женя Василева от Националния център по радиобиология и радиационна защита по време на журналистически семинар, посветен на темата за съвременното развитие на технологиите в образната диагностика и ефективната радиационната защита при медицинско облъчване.
 
 
ПЛАМЕН ЦЕКОВ: ЧУВСТВАМ СЕ КАТО ГЕРОЙ ОТ "ИГРИТЕ НА ГЛАДА"
НЗОК не е пред фалит, а "свръхпреразходът" при лекарствата от около 103 млн. лв., цитиран в днешната преса, всъщност е преразход от около 30 млн. лв. при онколекарствата. Бюджетът на касата обаче в момента е стабилен и превишения няма почти никъде, освен в болничната помощ. Това стана ясно от думите на управителя на осигурителната институция д-р Пламен Цеков пред Нова телевизия. "Вчера Надзорният съвет за пореден път одобри още един извънреден транш за лечебните заведения за болнична помощ от 25 милиона лева, който е в рамките на гласувания бюджет за годината, така че няма опасност", увери д-р Цеков, като уточни, че с въпросните средства касата се издължава на болниците за отчетените от тях надлимитни дейности до 31-ви май. "Имам усещането, че съм герой от филма "Игрите на глада", непрекъснато някой те преследва за нещо, което не си направил и трябва да се отбраняваш." Така управителят на касата коментира евентуалното си освобождаване от поста. Запитан дали знае да се готви освобождаването му, Пламен Цеков отвърна: "Научавам го от пресата. Непрекъснато се тиражира тази версия".
 
БУНТ В ХАСКОВСКАТА БОЛНИЦА ЗАРАДИ КАДРОВИ РОКАДИ
Изпълнителният директор на МБАЛ Хасково д-р Славчо Близнаков и членът на директорския борд на болницата д-р Тодор Пандов са били освободени днес от постовете си. Това съобщава регионалното издание Haskovo.net. Решението на общото събрание на акционерите е накарало поне 200 лекари и медицински сестри да направят жива верига пред административната сграда на лечебното заведение в защита на шефа си, твърди онлайн изданието.
Според регионалното издание Haskovo.net, рокадата става под прякото давление на Министерството на здравеопазването. Днес пълномощникът му Благовеста Янева е донесла уволненията още преди даже да покаже пълномощните си. Те пристигнали впоследствие по имейл.  "Смяната на директора на МБАЛ - Хасково д-р Славчо Близнаков се равнява на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС", заяви на извънредна пресконференция депутатката от ГЕРБ Ирена Узунова. Депутатът Владимир Митрушев също от ГЕРБ пък определи опита за смяна на д-р Близнаков като "политическа вендета".