Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 юни 2013)

НЯМА АДЕКВАТНИ МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ ЗА ПАЛЕСТИНСКИ ДЕЦА У НАС
Във връзка със събитията в Сирия през Турция в България са дошли много палестински бежански семейства. Има над 120 деца, за които няма адекватни медицински грижи, някои от тях нямат имунизации и има опасност в България да пламнат детски болести, които отдавна са изчезнали. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Христо Монов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Още днес ще вземем адекватни мерки в отношението осигуряване на лекарска помощ, преглед на тези деца, и ако действително се окаже, че има такива, които са с опасни и за нашите деца заболявания, от утре за тях ще бъдат положени адекватни грижи", заяви Монов. Палестински деца има в Свиленград, Казичене, Горна Баня.
 
ЛИМИТИТЕ НЕ СТИГАТ НА БОЛНИЦИТЕ
Болници от цялата страна не успяват да се вместят в лимитите, които им отпуска здравната каса, а болничните шефове са в пълно неведение дали касата ще им изплати надлимитните средства за дейности, заработени през месец май, съобщи Zdrave.net. Парите би трябвало да бъдат преведени на лечебните заведения идната седмица, но тъй  като Надзорният съвет на Касата не е заседавал напоследък, надлимитните средства остават под въпрос. При някои от болниците става дума за сериозни суми и те вече обмислят да заведат дела срещу НЗОК, ако парите не им бъдат изплатени.
От пресцентъра на касата са уверили, че Надзорният съвет ще заседава следващата седмица и ще се произнесе по въпроса. И друг проблем може да възникне заради   софтуер - затруднено е електронното отчитане в реално време към касата.
 
В ПРЕСАТА: НЕДОСТИГАТ КАДРИ В СПЕШНА ПОМОЩ ВЪВ ВАРНА
За недостиг на кадри пише "Монитор". В Центъра за спешна медицинска помощ във Варна през лятото ще разчита на попълнения от други градове. Всеки от назначените ще работи в продължение на един месец. Освен заплата, заместващите медици ще получават безплатна храна и квартира. Публикацията информира, че през юни варненската Бърза помощ е била подсилена от двама медици от вътрешността на страната, а през юли се очакват още трима души - вероятно медицински фелдшери. "Засега обаче само един от тях е подал молба", уточни шефката на Центъра за спешна помощ - Варна д-р Мая Рашева. Тя обясни, че подкрепленията от вътрешността на страната ще помогнат за поддържане на дежурствата на спешните екипи през лятото, когато натовареността се увеличава в пъти заради притока на туристи във Варна и курортните комплекси. Близо 20 са вакантните бройки за лекари в Центъра и неговите филиали в областта. Най-голям е недостигът на кадри във Варна, Девня и Долни чифлик. Основните причини за текучеството са стресовата работа и ниското заплащане.
 
ПРОТЕСТ ПРИ НДК УТРЕ СРЕЩУ ОТМЯНАТА НА ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ
Гражданите, обединени в Гражданска инициатива "България без дим" ще проведат на 22.06.2013 г., събота, от 8.30 ч. до 9.30 ч. протест при фонтаните на НДК. Демонстрацията е в подкрепа на забраната за тютюнопушене на обществени места, която за пореден път бе подложена на атака от страна на лобистите на тютюневата индустрия. През последните дни от "България без дим" се обърнаха с писма до лидерите на социалистите и демократите в Европейския Парламент, между които г-н Пост, генерален секретар на ПЕС; г-н Шулц, лидер на Германската социалдемократическа партия; г-н Свобода, председател на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. В писмата лидерите бяха информирани за безпринципната позиция, заета от Сергей Станишев, в качеството му на водач на БСП.
"Политици с различни окраски и мотиви са готови да жертват здравето на децата ни и желанието ни да живеем в толерантна, здравословна и бездимна обществена среда, и няма да им позволим да го направят", заявяват от Сдружението  "България без дим".