Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Здравни новини от 20 юни 2013 г.
 
От  печата:
 
Касата ще плаща лечение в чужбина и без
да е давала разрешение за него
 
 
"Здравната каса ще възстановява разходите на българите за лечение в друга страна от ЕС и без да е издавала разрешение за това. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които бяха одобрени вчера от правителството по предложение на здравния министър Таня Андреева", пише днес "24 часа".  "Всеки българин ще може да избере коя болница в ЕС да го лекува, а след като заплати лечението си, да представи в нашата НЗОК фактурата за осребряване, предвиждат новите правила. Касата обаче ще възстановява само сумата, която би платила на българска болница за същото лечение", допълва изданието.
 
"След като се отказа от имунитета си заради незаконното подслушване в МВР, бившият вътрешен министър Цветанов може да бъде принуден да декларира отказ за втори път. Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа да се разследва случаят "Бебето във фризера" от 2010 г., когато Цветанов чете от парламентарната трибуна записи с подслушани разговори на лекари от Горна Оряховица, съобщава "Правен свят". Оказва се, че Цветанов е имал разрешение само да посочи имената на участниците в разговора, а не да чете репликите им. Вместо това Цветанов обявил докторите за виновни в извършването на убийство и публично ги унижил, написа "Сега". Ежедневникът уточнява,  че Цветанов може да получи, е до 5 години затвор и до 5 хил. лв. глоба."
 
 
Иновативна апаратура за лъчева стерилизация ще се произвежда у нас
 
До края на 2014 г. у нас ще започне серийно производство на рентгенова апаратура за лъчево третиране на медицински и биологични материали, която ще бъде поне два пъти по-евтина от вносните аналози. Това съобщи ръководителят на екипа, осъществяващ разработката, доц. инж. Васил Гълъбов от Техническия университет в София. Проектът се  осъществява с     с подкрепата на Оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика - 2007-2013г.", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Новата апаратурата ще отговаря на всички изисквания на действащото българско законодателство и ще бъде на разположение на всички наши лечебни заведения, в които се извършва лъчево третиране на кръв и кръвни продукти. Това са на първо място трансфузиологичните, хематологичните и особено онкохематологичните центрове, в които се лекуват злокачествени кръвни заболявания с трансплантация на костен мозък и на периферни стволови клетки. Наред с тях рентгеновите устройства за лъчева стерилизация ще могат да намерят приложение в клиниките за реанимация и интензивно лечение към болниците с големи хирургични, травматологични и акушеро-гинекологични клиники и отделения.