Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Новини, 18 юни 2013 г.
 
 
"Св. Анна"-София с модерен ангиограф
Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна" обнови един от двата си  ангиографа. Обновяването на апарата е на стойност 1 254 200 лв., като 500 000 лв. от тях са целева субсидия от Министерството на здравеопазването. Ръководителят на клиниката доц. д-р Божидар Финков отбеляза пред журналистите, че остатъкът от сумата болницата ще изплаща на вноски за 18 месеца. "За съжаление парите за реанимация са намалени наполовина. Това е загуба, от порядъка на 250 000 лв. на месец. Намалени са парите за диализата, транспорта. По този начин ще ни е малко трудно, но трябва да се справим. Или ще се обърнем отново към министерството да ни помогне. Все пак ние сме държавна болница", изтъкна доц. Финков.
Софтуерът за апарата е единственият от този клас в България. Той позволява да се извършват много точни инвазивни изследвания на сърцето и съдовете, а също така да се провеждат безкръвни сърдечни операции.
 
Болните с хепатит С могат да останат без лекарства
 
Поредица от сигнали постъпват в Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист" от пациенти, чакащи за нова животоспасяваща "тройна терапия" за хепатит C, съобщиха от пациентската организация. Пациентите изказват своето недоволство и притеснение от факта, че няма да могат да се възползват от полагащото им се лечение, поради административни формалности. За някои от тях това е единствена алтернатива за леченние, която би могла да предотврати развитие на цироза, рак на черния дроб или смърт от чернодробна недостатъчност.
"В момента лечението в България се провежда стандартно само с интерферон и рибавирин, докато, по международните стандарти, би трябвало да се добавя и трети медикамент (протеазен инхибитор), при определени пациенти. Тази тройна комбинация увеличава ефективността на лечението до 80% и дава шанс на пациентите да се предотвратят рак на черния дроб, чернодробна цироза, както и да се намали броят на чернодробните трансплантации", обясни проф. д-р Людмила Матева, национален консултант по гастроентерология.