Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Новини, 17 юни 2013 г.
 
Здравният министър ще се срещне със синдикатите
 
Представители на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ ще се срещнат с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, съобщи д-р Иван Кокалов, председател на синдиката и член на Надзорния съвет в НЗОК. На срещата от синдиката ще поставят всички належащи проблеми в системата на здравеопазването и ще чуят предложенията за реформи на министъра, за да бъдат избрани лостовете, с които ще се осъществят. Ще бъдат обсъдени въпроси относно лимитирането на средствата в НЗОК, лекарствата и други.
 
 
Български лекари откриха три нови гени
 
Български учени откриха три нови гени, съобщи проф. Ивайло Търнев по време на провелия се в курорта "Албена" форум "МОСТ", посветен на проблемите в генетиката. Направените открития имат фундаментален принос към световната неврогенетика, като същевременно с  откриването на новите гени става възможна пренаталната диагностика, респективно генетичната профилактика в засегнатите семейства. Лекарите са описали ново неврологично заболяване се нарича автозомно-рецесивна конгенитална атаксия, придружена от офталмопареза и умствена изостаналост. В изследователския екип са участвали проф. Ивайло Търнев, доц. Велина Гергелчева, проф. Силвия Чернинкова и д-р Теодора Чамова от УМБАЛ "Александровска", в сътрудничество с проф. Люба Калайджиева и д-р Димитър Азманов от Западно-Австралийския университет, и проф. Ара Капрелян от МУ-Варна. Резултатите са публикувани в престижния журнал American Journal of Human Genetics.
Второто световно научно постижение е свързано с намирането на нов ген за автозомно-рецесивна аксоналната невропатия с невромиотония, а третото - с откриването на ген за нова форма на автозомно-доминантна спинална мускулна атрофия.