Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 юни 2013)
 
ЗДРАВНАТА КАСА ОТПУСНАЛА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПАРИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ
Направленията за специалист, разпределени от здравната каса за второто тримесечие на годината, са 1 612 894, което е с 37 392 повече спрямо първото тримесечие на 2013 г. През тази седмица са отпуснати и допълнителни 465 888 лв., предназначени за медико-диагностични изследвания. Това съобщават от пресцентъра на касата, най-вероятно по повод медийните публикации, според които средствата за медико-диагностични изследвания са изчерпани."Разпределението е направено на база определените в Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. средства за тази цел, в размер на 178 млн. лв., като е съобразено и включването на нови за НЗОК дейности - специализиран преглед по пакет "Физикална и рехабилитационна медицина" и високо-специализирана дейност "Ехография на млечна жлеза", антитела срещу Тереоиднатапероксидаза - Аnti - TPO и ехография на отделителна система при деца до 1 година. Също така е отчетено и повишаването на цените на дейностите по пакети "Образна диагностика" и "Обща и клинична патология", се казва в съобщение до медиите от пресцентъра на касата.
От НЗОК уточняват, че на първо място са обезпечени програмите за майчино и детско здравеопазване, при които са гарантирани задължителните прегледи, консултации и изследвания. Личните лекари и специалистите могат да използват 10% допълнително над определените им за тримесечие регулативни стандарти, като те не трябва да се компенсират, напомнят от касата. Остава и възможността за надвишаване на регулативните стандарти с още 15%, които трябва да се компенсират в следващото тримесечие, а неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото.  Също така е определен и резерв в НЗОК и РЗОК, от който да бъдат отпускани допълнителни средства на личните лекари и на специалистите, ако те са заявили такава необходимост, се казва още в съобщението на НЗОК.
 
НЗОК ЩЕ ПРОВЕРЯВА ИНВИТРО ЦЕНТРОВЕТЕ
Здравната каса ще извърши проверки на всички центрове за асистирана репродукция, които са сключили договор с нея, по повод сигналите, че жени са плащали от джоба си за инвитро процедури, поемани от касата. От там припомнят, че принуждаването на здравноосигурени лица да плащат за дейности, които са в обхвата на задължителното здравно осигуряване, е грубо нарушаване на правата на пациента и предупреждават, че ще бъдат наложени санкции, ако такива случаи бъдат установени.
 
НИКОЙ НЯМА ДА КРАДЕ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ДОКАТО АЗ СЪМ ТУК
Това каза в предаването на  ТВ 7 "Добро утро, България" здравният министър д-р Таня Андреева.. Според нея трябва да има добра регулация на разходването на средствата от предварително зададения бюджет, защото хората имат право да са недоволни, тъй като техните осигуровки засега не им гарантират необходимите им прегледи. Допълнителното заплащане за медицински услуги е незаконно и МЗ ще се намеси за решаването на проблемите, възникнали с недостига на направления. Министър Андреева няма да позволи да се вземат средства от здравеопазването за други цели.                    
 
ПАКЕТ ОТ НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ В СПЕШНАТА ПОМОЩ ИСКАТ ФЕЛДШЕРИТЕ
Промените в Наказателния кодекс, които криминализират посегателствата върху работещите в спешната помощ, са само палиативни мерки. Те са лекуване на последиците, а не решаване на проблемите. Това е становището на Съюза на медицинските фелдшери в България и на ВМРО, които са провели среща вчера.
Съсловната организация и политическата партия постигнали съгласие, че в най-кратки срокове е необходима комплексна промяна на цялостната нормативна уредба, за да се предотврати разпада на спешната помощ. Според фелдшерите трябва да се приеме закон за спешната помощ, да се регулират статутът, правомощията задълженията и отговорностите им в Закона за здравето, да се възстанови незабавно обучението на фелдшери в България под нова форма - като лекарски асистенти, чрез промени в Закона за висшето образование.
 
ОТ ПЕЧАТА: Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА ОТНОВО ОГЛАВЯВА НЗОК
"Бивш шеф на здравната каса отново ще застане начело на фонда. Кандидатурата на Румяна Тодорова е одобрена окончателно на Изпълнителното бюро на БСП вчера, съобщиха източници за "Стандарт"", пише днес вестникът. За парламентарен секретар в здравното министерство пък се спрягало името на Янка Кюркчиева. "Тя заемаше същата длъжност отново по времето на Тройната коалиция", припомня публикацията. "Главен секретар на ведомството пък е Теодора Андреева, бивш юрист на болница "Шейново". За поста шеф на здравната комисия пък се спрягат имената на Емил Райнов от БСП и Нигяр Сахлим от ДПС. За шеф на Агенцията по лекарствата отново се спрягат имена от Тройната коалиция - бившите й директори оттогава Емил Христов и Жасмина Мирчева", изрежда още ежедневникът. От друга публикация в "Стандарт" научаваме, че Жасмина Мирчева е спрягана и за зам.-здравен министър. Според ежедневника, тя е предложение на БСП. Друго предложение на левите е урологът проф. Чавдар Славов, който работи в Александровска болница. От ДПС пък предлагали за заместник на д-р Андреева шефът на частната болница "Софиямед" Бойко Пенков.
"Разпределението на постовете зависи и от това кой ще стане шеф на здравната комисия в парламента", уточнява изданието.