Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 юни 2013)
 
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕДВИЖДАТ ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ ЗА БОЛНИЦИ
Малките общински болници, които са в затруднено финансово положение, ще бъдат пряко субсидирани от държавата. Идеята е в бюджета на здравното министерство да бъдат предвидени средства за всички заплашени от ликвидация общински болници.
 
РЕСТОРАНТЬОРИ ПЛАШАТ С ПРЕСТЪПНОСТ, АКО НЕ СЕ ОТМЕНИ ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ В ЗАВЕДЕНИЯ
Намаляването на персонала в заведенията генерира престъпност. Вероятността безработният да извърши грабеж или дори убийство е много реална. Това са само част от аргументите, които представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация изтъкнаха в защита на отмяната на забраната за пушене в заведенията по време на пресконференция днес. В своя опит да убедят обществото, че забраната трябва да отпадне, рестораньорите се позоваха и на социологическо изследване на агенция "Ноема". Не стана ясно дали то е поръчано от тях, както не стана ясно и какви са точните проценти на интервюираните граждани, които подкрепят отпадането на забраната, тъй като те не бяха изчетени от представителя на агенцията.
 
В ПРЕСАТА: СПЕШНА ПОМОЩ, ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА, БОЛНИЦИ
"БСП и ДПС вече пишат своите екшьн планове за промени в здравните закони. След "ремонта" на Закона за здравето за либерализиране на режима за пушене в заведенията, депутатите от двете партии ще предложат текстове за решаването на затлачени с годините проблеми", пише днес "Труд". В БСП обмисляли дали отново да понижат тарифата за пенсионерите и таксата пак да стане примерно левче или въобще да отпадне. "В миналото Народно събрание здравната комисия се произнасяше постфактум, реагираше на пожар. Сега целта ни ще е да предвиждаме какво ще се случва в системата", казва пред изданието д-р Нигяр Джафер, която според вестника е сочена за бъдещ шеф на Комисията по здравеопазване. Комисията ще насочи усилията си първо към решаване проблемите на Спешната помощ, а след това - и към обсъжданията на закона за бюджета на касата за следващата година, става ясно още от думите на д-р Джафер.
Верен на обещанието си, "24 часа" продължава темата за лекари в училище. От публикацията научаваме, че доц. Христо Бозов - и.д. кмет на Варна след оттеглянето на Кирил Йорданов и настоящ кандидат за кмет на града, е предложил училищни лекари да има в цялата страна, както ги има в момента във Варна. Кандидатът за кмет заедно с училищни директори участва в среща с министър Анелия Клисарова.
"Стандарт"пише: "Уникален код може да спре търговията с фалшиви лекарства и укриването на ДДС. Проектът е на Българската асоциация на търговците на едро (БАТЕЛ) и международната компания за анализ на фармацевтичния пазар IMS Health. Те са готови да финансират внедряването му, ако властта се съгласи. Идеята е всяко лекарство, което се внесе или произведе у нас, да получи свой уникален код. Материал в "Дума" ни информира, че за лечението на бедни без здравни осигуровки от началото на годината до края на май са платени 1 332 071 лв. Информацията изданието получило от Агенцията за социално подпомагане.
 
МЪЖ Е НАПАДНАЛ ЕКИП НА "СПЕШНА ПОМОЩ" В БРАЦИГОВО
Екип на "Спешна помощ" в Брацигово е нападнат от агресивен мъж, който е счупил входната врата на филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в града. Това съобщи за Радио "Фокус"-Пазарджик директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик д-р Надка Пангарова. Инцидентът е станал на 7 срещу 8 юни вечерта. Стресът е бил голям, тъй като се е наложило да бъде повикана полиция, която се е отзовала на сигнала. Това е поредният случай на агресия срещу екипи на "Спешна помощ. Нъв всички филиали са поставени паник бутони, но въпреки това случаите зачестяват. Ще бъдат подадени необходимите документи в полицията, за да бъдат предприети необходимите мерки, коментира д-р Пангарова.