Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева днес се срещна с ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В разговора участваха Милка Василева, председател на асоциацията, проф. Станка Маркова, почетен председател, както и членове на ръководството на организацията.
БАПЗГ разчита на подкрепа от страна на министерството за решаване на най-важните въпроси на професионалистите по здравни грижи, тъй като по този начин ще се овладее тенденцията за намаляване на техния брой през последните години. Представителите на БАПЗГ представиха комплекс от организационни и нормативни промени, насочени към издигане престижа на професията "професионалист по здравни грижи", в т.ч. подобряване на условията на работа, заплащането и усъвършенстване на системата за продължаващо обучение и др. С цел бързото решаване на проблемите, бе направено предложение за разкриване на специална структура по въпросите на здравните грижи в системата на МЗ, която да осъществява контактите с Асоциацията и да бъде като цяло отговорна за провеждането на държавната политика в тази област. Представителите на БАПЗГ акцентираха върху необходимостта от нормативно регламентиране на системата за продължаващо обучение и кариерно развитие на професионалистите по здравни грижи. Според тях са необходими също по-гъвкави форми, с които да се облекчат специализациите на медицинските сестри и акушерките по Наредба 34. С въвеждането на обучение без откъсване от работа, включително въвеждане и на дистанционни форми ще се даде възможност на по-голям брой професионалисти по здравни грижи да специализират, което ще издигне качеството на медицинската дейност и ще създаде перспективи за по-нататъшно професионално развитие на кадрите, каза председателят на БАПЗГ Милка Василева. "И в момента всички професионалисти по здравни грижи са задължени след получаване на дипломата си да провеждат продължаващо обучение, докато упражняват професията си. Това са различни форми на обучение - конгреси, конференции, семинари, участия в специализирани обучения по различни теми. БАПЗГ регулира и контролира обучението и издава сертификат за професионална квалификация, но това за съжаление не се отразява върху заплатата", обясни Василева Тя допълни, че проблемите на професионалистите по здравни грижи са много, сред тях са ниско заплащане, лоши условия на труд, недоброжелателно отношение към професионалистите по здравни грижи, непълнота в законодателството по отношение на продължаващото обучение....
"Българското здравеопазване е невъзможно да функционира без професионалната работа на всичките 26 755 медицински сестри, над 3500 акушерки, близо 2700 фелдшери и хилядите други специалисти", изтъкна министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Всички те са важен фактор за промяната в нашето здравеопазване и МЗ има волята да бъдат намерени работещи решения по поставените от тях въпроси. Здравният министър посочи, че голяма част от изложените проблеми изискват не толкова финансов ресурс, а приемане на промени в нормативната уредба, които вече многократно са обсъждани съвместно от експертите на МЗ и БАПЗГ. "Съвместната ни работа ще продължи в активен режим и съм убедена, че в дух на диалог и конструктивност ще намерим решения, които да отговарят на очакванията на съсловието", каза министър Таня Андреева.
 
ЧАСТНИТЕ РАЗХОДИ ЗА ЗДРАВЕ РАСТАТ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАСТАТ
Частните разходи за здравеопазване в България непрекъснато растат и прогнозата е да достигнат 48-49% от общите разходи за здраве. Същевременно ниските доходи поставят пречка пред достъпа на гражданите до здравни услуги. Това е един от основните изводи в годишния доклад за икономическото развитие и политики в България на Института за икономически изследвания при БАН. Докладът беше представен на пресконференция днес от проф. д-р Петко Салчев.
Налице е тенденция към увеличаване броя на болниците и болничните легла у нас, и тази тенденция ще се запази през следващите години, отчита още докладът. Увеличението е предимно за сметка на частни, а не на държавни инвестиции. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, към края на март 2013 г. у нас са работели 364 лечебни заведения за болнична помощ и около една трета от тях са частни. Налице са диспропорции както в осигуряването с болнични легла, така и с медицински кадри на територията на страната
От Института за икономически изследвания при БАН смятат, че множество лобистки интереси на различни нива спират промените в здравния сектор.
 
НЕСЕРИОЗНО Е ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ 31 БОЛНИЦИ ТОЧАТ КАСАТА
Твърдението, че 31 болници точат здравната каса, е несериозно. Това каза пред Дарик радио бившият заместник-министър на здравеопазването в служебния кабинет с ресор болнична политика д-р Мирослав Ненков, в коментар на новина в пресата, че проверка на НЗОК в 52 лечебни заведения е установила, че 31 болници са мамили касата с нереални вписвания на дейности и пациенти в медицинската си и финансова документация. "По-скоро в тези болници са открити някакви нарушения.Проблемът на здравната каса е, че тя не проверява качеството, здравната каса проверява само подписи и документи", добави още д-р Ненков.
Според него едно от най-сериозните установени нарушения е липсата на пациенти. "Не може да се каже в конкретния случай дали са използвани само налични данни на пациент да се отчете пътека или примерно, че човекът е отишъл до вкъщи да се изкъпе, защото болничната баня е отвратителна", коментира д-р Ненков.
Като друго сериозно нарушение той посочи констатацията, че има документи, според които лекари са преглеждали, докато са били в отпуск.
 
В ПРЕСАТА: БОЛНИЦИ ТОЧИЛИ КАСАТА, БОЛНИЦИ БЕЗ ДИРЕКТОРИ, БОЛНИЦИ НАМАЛЕЛИ
"Тридесет и една болници са мамили здравната каса с нереални вписвания на дейности и пациенти в медицинската си и финансова документация.Това показва проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в 52 лечебни заведения на територията на 16 области през октомври, ноември и декември м.г. Резултатите от нея са представени на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков през март т.г." Това пише днес "Труд" и допълва, че заради откритите нарушения инспекторите предлагат на прегрешилите болници да се наложат санкции минимум за 118 400 лв.
"Най-често срещаното несъответствие - в 67 на сто от проверените болници, са нереално попълнени епикризи. Така например в рубриката "лекуващ лекар" контрольорите са хванали, че е посочено име на доктор, който по същото време не е бил на работа, нито фигурира в списъка на трудилите се извънредно или просто е в отпуск", пише още ежедневникът. В цели 25% от случаите пък лечебните заведения искали неправомерно потребителска такса от освободен от нея пациент или пък го принуждавали да доплаща за покрити от касата дейности.
За болници пише и "Стандарт":  "11 болници чакат решението на новия здравен министър д-р Таня Андреева кой ще ги управлява. Предшественикът й в служебното правителство проф. Николай Петров направи 14 конкурса за нови директори на държавни клиники, тъй като договорите им бяха изтекли. Досега обаче официално са назначени само трима", пише ежедневникът. "За шеф на "Майчин дом" е преизбран доц. Виктор Златков, а начело на Педиатрията отново застава д-р Мария Екимова. Директор на "Александровска болница" стана временно изпълняващият длъжността д-р Костадин Ангелов", четем още в публикацията. Болниците, които нямат подписан договор за директор, са Националната онкологична болница, Националния комплекс "Специализирани болници по рехабилитация", Инфекциозната болница, трите специализирани болници по ортопедия, по неврология и психиатрия, както и по белодробни болести в столицата, детската онкохематология, а също така белодробната болница в Габрово и болниците за рехабилитация и долекуване в Мездра и в Радунци.
 
ДИРЕКТОРЪТ  НА НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ХЕМАТОЛОГИЯ И ТРАНСФУЗИОЛОГИЯ ДОЦ. Д-Р АНДРЕЙ АНДРЕЕВ Е ОСВОБОДЕН
Досегашният директор на Националния център по хематология и трансфузиология доц. д-р Андрей Андреев е бил освободен от длъжността на 28 май. Пред Агенция "Фокус" доц. Андреев обясни, че освобождаването му не е било по негово желание. "Бях освободен от длъжност от служебния министър на здравеопазването проф. Николай Петров по поръчение на предния министър Десислава Атанасова. Официалният мотив е, че съм навършил пенсионна възраст. Аз съм я навършил преди 5 години и съм на 69 години. В същото време назначават човек, който е на 67 години - проф. Мартинова от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".
 
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 юни 2013)
 
ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ИСКАТ НОРМАТИВНО РЕГЛАМЕНТИРАНЕ НА СИСТЕМАТА ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБУЧЕНИЕ