Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (6 юни 2013)
 
ПРОТИВОГРИПНИЯТ FERVEX СЕ ИЗТЕГЛЯ ОТ ПАЗАРА
Противогрипният препарат Fervex се изтегля от пазара в цял свят по нареждане на производителя, съобщиха информационните агенции, позовавайки се на румънския вестник "Ромъния либера".  Медикаментът се изтегля заради подозрения, че съдържа атипична бактериална флора. Конкретният "заподозрян" е Fervex Raspberry, но компанията производител изтегля превантивно всички разновидности - и за възрастни, и за деца - за допълнителни проверки.
 
В ПРЕСАТА: 350 БЕБЕТА С РИСК ЗА ЖИВОТА, ЗАРАДИ НЕДОСТИГ НА ЛЕКАРИ
"Животът на 350 новородени е поставен на карта. Толкова са децата с вродени сърдечни малформации на година в страната, които се нуждаят от операции. Те се правят в една-единствена клиника - в Националната кардиологична болница (НКБ) в София. Интервенциите обаче могат всеки момент да спрат заради липсата на определени кадри", пише днес "Стандарт". От публикацията научаваме, че двама от тримата специалисти, които поддържат машината за изкуствено кръвообращение, докато трае операцията, са напуснали. "Ако единственият останал специалист, който работи  с апарата "бял дроб - сърце", се разболее или напусне, операциите спират. Болницата търси нови кадри, които да назначи на освободените места, но засега без успех", уточнява вестникът.
Друга публикация във вестника се спира на изтичането на медицински специалисти от страната. "Родни лекари се изкушават от нови оферти за работа по болници в Европа. От 5000 до 23 000 евро на месец дават лечебниците на Стария континент за доктори от чужбина. Това става ясно от обявите в специализирани сайтове за подбор на медицински кадри. В същото време у нас има лекари, чиито заплати едва стигат хиляда лева на месец. Заради това всяка година средно около 500 специалисти вземат удостоверения за работа в ЕС", пише "Стандарт" и допълва, че се очаква заради новите обяви и невисоките заплати десетки родни специалисти да си стегнат куфарите за европейските болници.
"Монитор"  ни запознава с фармацевтични проучвания, според които българинът гълта най-много таблетки спрямо всички останали страни в Европа. "Новинар" пък ни запознава с нова практика в Кувейт. "Чужденците в Кувейт вече ще могат да ходят на лекар в държавните болници само следобед. В неделя в страната влиза в сила забрана за имигрантите да посещават медици сутрин, тъй като местните жители се оплакват, че се налага да чакат на дълги опашки заради многобройните чужденци. В богатата петролна монархия живеят 1,2 милиона кувейтци и 2,6 милиона чужденци", пише изданието.
 
ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ОДОБРИ НОВИ 59 ЗАЯВЛЕНИЯ
Нови 59 заявления за лечение одобри на последното си заседание Общественият съвет към Център "Фонд за лечение на деца". 6 деца ще се лекуват в чужбина за първи път, 16 деца ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина, а 33 деца ще бъдат подпомогнати за лечението им в България.
 
ЗАЧЕСТЯВАТ ЗАПЛАХИТЕ КЪМ СПЕШНА ПОМОЩ В ПЛОВДИВ
Зачестяват вербалните заплахи към Спешна помощ в Пловдив. Това съобщиха за Радио "Фокус"-Пловдив от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив. Заплахите от пациенти по телефона станаха повече след проведените символични протести срещу насилието над медицинските лица по време на работа, заявиха от дежурните смени. Вече непрекъснато се случва пациентите или тези, които се обаждат, за да търсят Спешна помощ, да заплашват дежурния екип, че ако не се отзоват бързо на посочения адрес, ще ги пребият. Това е и една от причините поради оято напоследък масово напускат хора от Спешна помощ и може да се стигне дотам, че скоро да няма кой да обслужва спешните случаи. Пациентите не отчитат това, че в случай на тежка катастрофа или инцидент на обществено място работата е приоритетна и когато няма достатъчно екипи няма как максимално бързо да се отзовем на друг адрес за домашно посещение, допълниха служители на Спешна помощ.
 
 
ДОГОВОРЕНИТЕ ОТ НЗОК ОТСТЪПКИ В ЦЕНАТА НА ОНКОЛЕКАРСТВА ЩЕ ДОВЕДАТ ДО ПРОМЯНА В ЗДРАВНАТА ПОЛИТИКА
Без съмнение договорените от Здравната каса отстъпки в цената на 88 лекарствени продукта ще доведат до промяна в здравната политика, в посока на повече грижа за онкоболните в България. Това каза пред Радио "Фокус" Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Според Адърска, процесът на ценообразуване и на движение на възможностите за осигуряване на по-сериозен достъп за лечение е много динамичен и изисква непрекъснато наблюдение и гъвкави решения.