Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 юни 2013)
 
В ПРЕСАТА: МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ  НАМАЛЯВАТ ДРАСТИЧНО
Липсата на достатъчно медицински сестри у нас отново е на дневен ред в пресата, според прегледа на печата, направен от Zave net.. "При нужни за здравната ни система около 55 хиляди България има едва 26 хиляди медицински сестри, а 3 хиляди от тях са вече пенсионерки", пише "24 часа" и уточнява: "Затова на много места назначените работят за двама и трима като обем дейности, но не получават двойни и тройни заплати, а една плюс, като размерът на това "плюс" зависи от конкретната месторабота, обяснява председателката на асоциацията на специалистите по здравни грижи Милка Василева. Имало и драстични случаи на отделения със 7 лекари и 2 медицински сестри." Публикацията отбелязва, че според данните средно около 1000 напускат професията за година, а в най-добрия случай се вливат едва 500 току-що завършили бакалавърската степен. Средната възраст на оставащите тук пък е близо 50 г., според Василева. "Диференцирано заплащане според квалификацията и по-добри условия на труд може да намалят изтичането на кадри, смята шефката на асоциацията. Като цяло заплатите са ниски. Но понеже почти няма разлика между най-мизерните и максималните, тези, които имат специалност, се чувстват двойно ощетени", четем още във вестника.
"Точно един месец преди изборите Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), контролиран от ГЕРБ, взема решение, с което прави финансов жест към новооткритите болници. Независимо кога те са сключили договора си с нея за годината - дали в края на февруари или в края на март, им е дадена възможност да получат пари за дейност още от 1 януари." Това пише днес "Труд", като уточнява, че информацията е потвърдена от НЗОК.
Идеята за връщане на лекарите в училищата се харесва на новия образователен министър проф. Анелия Клисарова, става ясно от публикация в "Стандарт".
Почти всички вестници днес се спират на криминална новина с медицинско лице в главната роля. "Новинар" пише: "Необичайна находка в болница втрещи иначе свикналите на какво ли не ченгета. По време на полицейска акция срещу престъпна група за международен трафик на дрога в болницата в Хасково беше закопчана медицинска сестра. За изненада на униформените в шкафчето на 32-годишната жена били открити пушка със заглушител калибър 7,62 с 36 патрона за нея. Сред следователските находки са и 50 джиесема и сим карти, включително на чуждестранни оператори. Медицинската сестра е работила в хирургията на болницата в Хасково и е спипана по време на нощната смяна." Изданието разказва още, че по същото време, когато е заловена медсестрата, е бил арестуван и съпругът й. "Той е сгащен да пренася 26 килограма хероин за над 2,3 млн. лв. 40-годишният хасковлия е задържан на граничния пункт в Малко Търново, докато влизал в страната от Турция".
 
20 НА СТО ОТ БЕБЕТАТА У НАС СЕ РАЖДАТ НЕДОНОСЕНИ
Апаратура на обща стойност 8000 лв. получи днес Неонатологичната клиника на Универститетска болница "Майчин дом" в столицата. Кратка церемония в най-голямата АГ-болница у нас събра тази сутрин дарителите - журналисти от предаванията на Дарик радио "Ники Кънчев Шоу", спортно шоу "Гонг" и сайта Gong.bg, и неонатолозите, които приеха дарението. То включва 5 перфузора за вливане на медикаменти и разтвори за парентерално хранене и 1 пулсоксиметър за контрол на сърдечната дейност и кислородното насищане на кръвта, който е подарък от фирма "Медилон" ЕООД.
Неонатолозите отбелязваме напоследък увеличаване броя на новородените недоносени, посочиха доц. Боряна Слънчева и д-р Нина Яръкова от клиниката. По официални данни делът на децата у нас, родени преждевременно, е приблизително 20% от всички новородени, като тенденцията към нарастване се задържа трайно през последните години.
 
НЗОК ДОГОВОРИ ОТСТЪПКИ В ЦЕНИТЕ НА 88 ЛЕКАРСТВА
Отстъпки от цените на 88 лекарствени продукта за болнично лечение в областта на онкологията договори Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с притежателите на разрешение за употреба на тези медикаменти, съобщиха от институцията. Това са противотуморни лекарствени продукти, които се прилагат при клиничните процедури за "Системно лекарствено лечение при злокачествени заболявания" и "Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания", както и при 10 клинични пътеки.
Покана за участие в договарянето беше изпратена до 70 фирми, притежатели на разрешение за употреба на 350 лекарствени продукта, допълват от касата.
 
НОВ АПАРАТ ЗА УЛТРАЗВУКОВА ДИАГНОСТИКА ЩЕ РАБОТИ 7 ДНИ В УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Нов апарат с уникални възможности за оценка на състоянието при пациенти с хронични чернодробни заболявания ще бъде изпробван пилотно в Гастроентерологичното отделение на УМБАЛ "Александровска". Този вид изследване е ново както за лечебното заведение, така и за страната, информират от лечебното заведение. За срок от 7 дни в университетската болница ще бъде предоставен най-модерният апарат за ултразвукова диагностика Siemens Acuson S 3000, който единствен притежава системата ARFI за прецизна оценка на чернодробната фиброза в рамките на стандартно ехографско изследване.
Желаещите да се изследват могат да посетят Гастроентерологичното отделение на КПВБ, УМБАЛ " Александровска", ул. "Св. Г. Софийски" № 1, в периода 5.06 - 12.06.2013 г., информират от лечебното заведение.
 
ЖЕНА С ДВЕ МАТКИ ЛЕКУВАНА В СТОЛИЧНИЯ "МАЙЧИН ДОМ"
В края на миналата седмица по спешност в "Майчин дом" бе приета 28-годишна жена с рядка аномалия - наличие на две матки. Интересното в случая е, че преди години жената е имала спонтанна бременност, за щастие в "по-добрата" матка, отбелязват от болницата и уточняват, че в 34-та гестационна седмица жената е родила нормален доносен плод. Лекарите са оперирали пациентката като са запазили "добрата" матка заедно с яйчниците. Те са оптимисти, че жената може да роди отново, коментира ръководителят на оперативния екип доц. Божидар Славчев, началник Клиника по "Тазова, онкогинекологична и ендоскопска хирургия" в Университетската АГ болница "Майчин дом".
 
МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР СИ ТЪРСИ ЛЕКАРИ
Българска авиокомпания предлага спешна медицинска помощ чрез специално оборудван хеликоптер. Председателят на борда на директорите на "Хели Ер" Георги Спасов заяви по време на пресконференция днес, че за първи път у нас се появява машина от такъв тип. Тя ще бъде използвана за незабавното транспортиране на пострадали лица, медицински екипи, органи и лекарства в случаите на тежки инциденти.Хеликоптерът може да поддържа скорост от 240 км/ч с продължителност на полета до 2 часа. Той може да осъществява спасителни мисии на височина до 4500 м и има специално оборудване за работа в планински райони. Хеликоптерът разполага на борда със система за пациентски мониторинг и кардиостимулация Corpuls 3, комбинираща 12-канално ЕКГ, бифазисна дефибрилация в ръчен и автоматичен режим, капнограф, екстракорпурален пейсър, адхезивни електроди. Уредът измерва неинвазивно кръвно налягане, сатурация и периферен пулс, температура на 2 канала. Данните се записват и могат да се принтират на 6-канален принтер, като дори от въздуха могат да се изпращат в съответната болница. Все още няма яснота от къде компанията ще вземe лекарите, които ще летят с машината. Ще се водят разговори с Центъра за спешна помощ в София и с няколко болници за формиране на такъв екип. Няма яснота също така и къде ще бъдат обучени медиците, тъй като за работата им в хеликоптера са нужни специални умения. Поради липсата на лекарски екип за момента медицинският хеликоптер ще може да се използва за спешна логистична дейност.