Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 май 2013)
 
ИЗ ПЕЧАТА: ОТНОВО БИТ ЕКИП НА СПЕШНА ПОМОЩ
"Парламентът ще приеме спешно закон за инкриминиране на нападенията върху медицинските лица. Това съобщи вчера д-р Таня Андреева - първото официално име в кабинета "Орешарски"", пише "24 часа". "Андреева осъди като престъпно последното нападение над екип на "Спешна помощ". Парламентът ще включи медицинските лица към останалите категории, защитени в чл. 131 на Наказателния кодекс", допълва изданието.
"Бъдещият здравен министър в кабинета на Орешарски Таня Андреева заяви, че това ще е първият законопроект, който би внесла в парламента", пише "Сега" и разказва конкретния случай, след който дойде реакцията на д-р Андреева: "В събота екип на "Бърза помощ" се отзова на сигнал за диабетно болно момиче в безсъзнание и попадна на почерпена компания с 15-годишна ученичка в тежко състояние след употреба на алкохол (4.3 промила). Шестима от групата се нахвърлили да бият хората от спешния екип, защото според тях закъснели. Линейката пристигнала за 5 минути."
"Новинар" пък информира, че здравното министерство ще инвестира средства в закупуването на паник-бутони, с които да се сигнализира при случаи на нападения над лекари от Спешната помощ. "Преса" съобщава, че Спешна помощ ще съди биячите. В "Стандарт" четем: "Бърза писта за преглед при специалист ще пусне Таня Андреева, която има най-големи шансове да стане здравен министър в кабинета "Орешарски". Тя обеща отпадането на лимитите във всяка една форма - дейност и финансиране на медицински дейности.
 
СЪД ПОСТАНОВИ 3 МЕСЕЦА ЗАТВОР ЗА НАПАДЕНИЕ НАД ЕКИП НА БЪРЗА ПОМОЩ
Ефективна присъда от три месеца затвор получи хулиган, нападнал екип на Бърза помощ в Сливен. Това съобщиха от районната прокуратура в града. Съдът в Сливен е признал за виновно лицето М. А. С., което на 21 януари 2013 г. в условията на опасен рецидив, е извършило действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.
Според информацията от обвинителния акт хулиганът е консумирал значително количество алкохол, счупил стъклата на прозорец в дома си и нарязал ръцете си. След това той повикал Бърза помощ и пристигналият екип превързал раните му. Докато медиците провеждали прегледа, рецидивистът безпричинно нанесъл удар с ръка в лицето на лекаря, а след това наранил и медицинската сестра.
Според решението на съда, което е взето на 23 май, хулиганът ще изтърпи наказанието си при строг режим.
 
ЛЕКАРИТЕ ЩЕ СТАЧКУВАТ, АКО НАПАДЕНИЕТО НАД МЕДИЦИ НЕ БЪДЕ ИНКРИМИНИРАНО
Ако до 15 юни тази година 42-то Народно събрание не гласува с приоритет измененията в Наказателния кодекс, които осигуряват защита на медиците при изпълнение на служебните им задължения, Български лекарски съюз ще организира национален протест със спиране на работа във всички нива на медицинската дейност. Това се казва в прессъобщение на съсловната организация. От БЛС заявяват, че ще призоват всички медици да се включат в протестите, за да защитят своето право спокойно да упражняват професията си. Лекарите информират, че по време на стачката ще бъде осигурена само най-неотложната спешна помощ.
 
И ПАЦИЕНТИ ИСКАТ ПО-ДОБРА ЗАЩИТА ЗА МЕДИЦИТЕ
Пациентски организации "Заедно с теб"  остро осъждат посегателството  над екипа на Спешна помощ преди няколко дни и призовават Народното събрание да вземе спешни мерки за законодателни промени в Наказателния кодекс.
 
3 УСПЕШНИ БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ ЗА 10 ДНИ ОТЧЕТЕ АЛЕКСАНДРОВСКА
Всички бъбречни трансплантации, направени в Александровска болница през последните 10 дни, са успешни, съобщиха от лечебното заведение. Двама мъже - на 35 и 40 години - получиха бъбреци от 44-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт на 18 май 2013 г. Двамата реципиенти са чакали донор в продължение на 9 години.
Два дни по-късно екипът на проф. Петър Симеонов - началник на Клиника по Урология в Александровска болница и национален консултант по урология, извърши успешно трансплантация от жив донор, при която майка дари бъбрек на сина си, който е бил на  хемодиализа от 2004 г.
 
ВОДЕЩ ЕВРОПЕЙСКИ КАРДИОХИРУРГ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ЕКИПА НА СИТИ КЛИНИК СЛЕД 25 ГОДИНИ РАБОТА В ГЕРМАНИЯ
Д-р Валентин Диков е с три специалности и е старши кардиохирург в Сърдечния център в град Олденбург, Германия  Известният специалист д-р Валентин Диков ще ръководи Клиниката по Кардиохирургия, гръдна хирургия и съдова хирургия в Сити Клиник, а в екипа му ще работят и други водещи специалисти. Д-р Цанко Гълъбов е началник на Отделението по кардиохирургия, а д-р Стефан Стефанов - на Отделението по съдова хирургия.
"Винаги съм знаел, че рано или късно ще се върна да работя в България и сега, след поканата към мен и заявеното доверие, се присъединявам към Сити Клиник", каза д-р Валентин Диков. Той изрази увереност, че със своя опит в авангардното лечение на сърдечно-съдовите заболявания, ще допринесе за европейското качество в обслужването на пациентите.