Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 май 2013)
 
ПАРЛАМЕНТЪТ ИЗСЛУШВА ПРОФ. ПЕТРОВ И Д-Р ЦЕКОВ
Близо 32 200 000 лв. са просрочените задължения на общинските болници. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по време на изслушване в Народното събрание. Той отбеляза, че в момента в страната работят 109 общински лечебни заведения, като техните задължения са на стойност 65 млн. лв. МЗ в момента не осъществява контрол върху лечебните заведения по предписването и отпускането на лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания. Министърът обясни, че МЗ плаща на държавните и общински болници за лечение 72 100 000 лв., от които за спешна помощ 15 000 000 лв., 2 млн. лв. за спешни състояния, 1 млн. лв. за дейности по осигуряване на деца и новородени, 29 млн. лв. за стационарно лечение на пациенти с проблеми в психичното състояние, предвидени са средства за болни от ХИВ, от туберкулоза, 100 000 за военноинвалиди, за раковия регистър, за трансплантации и др.
Второто голямо перо е доставката на лекарствени продукти - за лечение на СПИН над 12 млн. лв., за лечение на зависимости над 1 млн. лв., над 1 млн. лв. за националната програма за лечение със стволови клетки.
Третото перо е трансфери към НЗОК за неосигурени пациенти. Общо 100 млн. лева са прехвърлени от МЗ към НЗОК, каза проф. Петров.
Министърът съобщи, че е имало най-много оплаквания за работата на Изпълнителната агенция по лекарствата. "Предприехме доста сериозни мерки, оптимизирахме част от състава, а друга част предстои да се оптимизира", посочи здравният министър.
Депутатите изслушаха и управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. Той пък обяви, че предстои подписването на споразумение между касата и МЗ, засягащо лечението на неосигурени граждани за интензивни и диспансерни грижи. Очаква се МЗ да прехвърли на НЗОК известна сума, с която да покрие разходите, направени за терапията на тези пациенти. 90 млн. лв. за медикаменти за онкоболни заложихме за 2013 г, каза той. Изплатени са средствата на болниците за март и април. В края на месец май ще се плати и  за онколекарствата за този месец.
 
В ПРЕСАТА: ЛЕКАРСТВАТА - ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА КАБИНЕТА "БОРИСОВ"
Чиновници оставиха дете с левкемия без лекарства заради недоглеждане, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. На 7-годишното момиченце, пациентка на Университетската болница "Света Марина" във Варна, е изписан препарат, който има регистрация в Изпълнителната агенция по лекарствата и е разрешена употребата му в България, но по недоглеждане не фигурира в позитивния лекарствен списък, нито в Наредба 40, пише днес "Монитор".
По този повод "Дума" коментира: "Въпреки че преди повече от 2 години управляващите ни уверяваха колко лесен ще е достъпът на болните от рак до лекарства, във времето се оказа, че нещата не са съвсем така".
Ако за "Дума" подобна критичност е в реда на нещата, то коментарният материал на "Монитор" по същата тема е новост. След края на мандата на ГЕРБ, изглежда и на безкритичните публикации на изданието е сложен край. "Проблеми с разпространението и търговията на медикаменти винаги е имало и ще има, но при управлението на ГЕРБ този сектор се превърна във финансово блато, което според мениджъри на фармацевтични фирми е "погълнало не малко куфарчета с пари"", пише вестникът.
"Стандарт" ни запознава с проектокабинета: "Поне три дами ще седят до Пламен Орешарски. Червените предлагат депутатката Светла Бъчварова да поеме земеделието, а колежката й от гражданската квота д-р Таня Андреева да седне в стола на здравния министър, научи "Стандарт" от източници от "Позитано" 20. Таня Андреева е изявен експерт, освен това ръководи дълго една от най-големите болници у нас - "Шейново".
 
ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ИНВИТРО ПЛАЩАНИЯТА КЪМ НЗОК НЕ Е ДОБРО РЕШЕНИЕ, АЛАРМИРАТ ОТ АГ-ЦЕНТРОВЕ
Между два и половина и четири месеца се бавят плащанията от НЗОК към центровете за репродуктивно здраве и тези закъснения, които се получават поради бавната и тромава процедура, силно затрудняват работата ни. За това алармираха днес гинеколози от няколко инвитро центъра по време на пресконференция в столицата. Те допълниха още, че тези аномалии са се появили след прехвърлянето на плащанията от МЗ към здравната каса, като до този момент проблеми не е имало. На пресконференцията бе подчертано, че двойките с репродуктивни проблеми  у нас не са малко, но е необходимо сериозно проучване, което да установи и предостави точни данни. Преди години е било провеждано такова изследване във връзка с отпуснати средства от Фонда на ООН за народонаселението, при което е била публично оповестена цифрата 250 000 двойки. Според специалистите реалната цифра е по-малка и се движи в порядъка между 14 и 17% от броя на двойките в репродуктивна възраст.
 
МЕЖДУНАРОДНИ СВЕТИЛА В НЕВРОХИРУРГИЯТА С ЛЕКЦИЯ В ПИРОГОВ
Отделението по неврохирургия в Пирогов беше домакин и организатор на първия "Български невроваскуларен симпозиум". Събитието събра над 50 неврохирурзи, невролози и неврорентгенолози от цялата страна, а специално за да представят опита си в лечението на невроваскуларни заболявания бяха поканени проф. Хернесниеми - Финландия и д-р Лагиос - Гърция. Невроваскуларното лечение позволява на неврохирурзите да бъдат минимално инвазивни при лечение на някои съдови заболявания на мозъка. То позволява много по-бързо възстановяване на пациента, респективно повишаване качеството на живот. В България над 10 000 пациента страдат от мозъчно-съдови забоявания. Най-разпространените заболявания, които се лекуват с ендоваскуларно лечение са мозъчните аневризми, мозъчните артерио-венозни малформации и някои случаи на мозъчен инсулт.
 
ПРЕЗ 2013 Г. СА РЕГИСТРИРАНИ ШЕСТ ЧАСТНИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Мерките за намаляване на дълговете на болниците са единствено и само свързани с контрол. Не се предвиждат мерки за покриване на дълговете, защото няма средства в бюджета за това, каза проф. Николай Петров пред репортер на Агенция "Фокус". "Разпоредих класация според величината на задълженията. За мен не е логично един управител на лечебно заведение да претендира за следващ управленски мандат, ако в предишния мандат са натрупани дългове", каза министърът.
В страната към момента са регистрирани 104 частни лечебни заведения, 42 от тях са многопрофилни болници. През 2013 г. са регистрирани шест частни лечебни заведения - три многопрофилни, две специализирани и един център. По време на моя мандат има едно разрешение за откриване на частна болница, заяви служебният министър на здравеопазването. Според него е добре да има унифициране на болниците - всички да са при еднакви правила, с еднакъв финансиращ механизъм. "В оперативен порядък, давайки си сметка за ограничения ресурс, реализирахме няколко бързи стъпки - активизиране на процеса на обединение на болниците в Стара Загора; единственият полезен ход в Девин беше създаването на мобилна болница", каза здравният министър.
 
КАСАТА ДА ЗАПЛАЩА ХОРМОНАЛНОТО ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННИ С ТИРЕОИДНИ ПРОБЛЕМИ, ПРИЗОВАВАТ СПЕЦИАЛИСТИ
Заболяванията на щитовидната жлеза са на трето място сред причините за спонтанен аборт, често обаче в практиката у нас не им се  обръща достатъчно внимание и жените във фертилна възраст не се консултират навреме от ендокринолог, нито провеждат адекватно лечение. Също така малко известен е фактът, че ракът на щитовидната жлеза е на второ място по честота при жените след рака на гърдата, за него обаче се говори значително по-рядко  в публичното пространство. За това алармираха днес ендокринолози и акушер-гинеколози по време на пресконференция в столицата, посветена на  старта на Националната информационна и скринингова кампания "Щитовидна жлеза и бременност". Инициативата е на Българското дружество по ендокринология и се провежда по повод на Международната тиреоидна седмица (20-26 май) и Международния ден на щитовидната жлеза (25 май). България се включва за трета поредна година в отбелязването им, чието начало в международен план е поставено през 2008 г.
На пресконференцията бе оповестено началото на националната кампания, която ще стартира на 27 май и ще продължи 1 месец. В нейните рамки ще се проведат безплатни прегледи на щитовидната жлеза на жени в детеродна възраст в градовете София, Перник, Петрич, Благоевград, Пловдив, Велинград, Троян, Стара Загора, Казанлък, Бургас, Сливен и Шумен.