Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 май 2013)
 
ДНЕС Е СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ
На 17 май, по повод Световния ден  на артериалната хипертония (високото кръвно налягане), Българската Лига по Хипертония в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации ще проведе национална информационна кампания под мотото "Нормално кръвно налягане - нормален сърдечен ритъм". Тази година акцент в кампанията е  предсърдното мъждене (ПМ), което е най-честата форма на сърдечна аритмия, свързана с артериалната хипертония (АХ).
 
БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ОТ "ВИТА" ЗА ФИЗИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ
В сътрудничество със Столична община - Район "Оборище", МБАЛ "Вита" ще отбележи със специални активности детския празник на 1 юни в столичния парк "Владимир Заимов". Непосредствено пред детската площадка в парка (откъм ул. "Кракра") ще има разположен щанд, на който всеки родител ще има възможност да получи безплатна консултация за физическото развитие на своето дете. Събитието ще стартира в 10:00 часа и ще продължи до 14:00 ч. Освен консултациите децата ще имат възможност да участват в различни спортни игри. Активностите са част от инициатива на болницата за борба със затлъстяването сред децата. Предвидени са много изненади по случай празника. Всички, които не успеят да получат консултация по време на събитието, могат да посетят щанда на МБАЛ "Вита" по време на изложението "Мисия Здраве" (7-9 юни), където ще имат възможност да премерят ръста и теглото на своето дете.
 
БЪЛГАРИЯ РЕГИСТРИРА НАМАЛЯВАНЕ НА СЛУЧАИТЕ НА ХИВ
От началото на годината до 15 май 2013 г. в България са регистрирани 78 нови ХИВ-серопозитивни лица. Това e обявила пред Zdrave.net д-р Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", по повод Международния ден за съпричастност с жертвите на СПИН, който се отбелязва на 18 май. През 2012 г. броят на новорегистрираните случаи на ХИВ - серопозитивни лица е 157, което представлява с 22% намаление в сравнение с 2011 г., когато са били регистрирани  201 случаи.
 
ОТ ПРЕСАТА: СИГНАЛЪТ ЗА ЛИНЕЙКА НА 112 - ВЕДНАГА И ДО ЛЕКАРИТЕ
От началото на следващата седмица медиците в центровете за спешна помощ трябва да получават медицинските сигнали на тел. 112 едновременно с оператора на спешния телефон, пишат днес вестниците. Предвижда се от идната седмица сигналите на спешния телефон, свързани с медицински проблем, веднага да се приемат чрез конферентна връзка едновременно от оператора на 112 и от диспечера в областния център за спешна медицинска помощ, информира "Сега" и допълва: "Така няма да се губи време служителите на 112, които нямат медицинско образование, да записват данните от сигнала и след това да ги препредават на спешния център, а медицинският оператор директно ще може да ги чуе и да направи квалифицирана оценка на случая."
Отново няколко вестника призовават да се върнат лекарите в училищата.
 
РЕВОЛЮЦИОННИ ТЕРАПИИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ГЪРДАТА
Революционно лечение на най-агресивния тип рак на гърдата HER2-позитивен е една от основните теми на Третата международна среща на Клуб "Млад онколог", която ще се проведе на 17 и 18 май в Правец. Във вече традиционния форум ще участват 80 български лекари със специалност онкология или свързани специалности, а лектори ще бъдат и десетки водещи специалисти от Европа, съобщиха организаторите. Разширените възможности за лечение на рака на гърдата са пряко свързани с ново поколение лекарство, което потиска действието на HER2 рецепторите и забавя или спира растежа на "лошите" клетки и успешно може да се прилага на пациенти с метастази. То ще бъде достъпно в България още от септември тази година. И в момента в България се прилагат две лекарства, които действат на принципа на блокирането на HER2 рецепторите и които се оказват решаващи за пациентките с най-агресивния рак на гърдата. Те са включени в списъците на НЗОК. Третият препарат от ново поколение обаче за първи път дава възможност за комбиниране с друго таргетиращо лекарство и с химиотерапия.
Другата основна тема на Третата международна среща на Клуб "Млад онколог" са възможностите и методите на лечение на мекотъканни саркоми в България.
 
"ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА" ЩЕ ФИНАНСИРА ЛЕЧЕНИЕТО НА ОЩЕ 75 ДЕЦА
Нови 75 заявления за лечение одобри на последното си заседание Общественият съвет към Център "Фонд за лечение на деца". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 13 деца ще се лекуват в чужбина за първи път, 16 деца ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина, а 46 деца ще бъдат подпомогнати за лечението им в България. Общият размер на утвърдените средства е 843 892.80 лв. От началото на годината Фондът финансира лечението на 342 деца, а общият размер на средствата надхвърля 3,6 млн. лв. През миналата година ЦФЛД финансира лечението на 715 деца, а отделените средства надхвърлиха 10 млн. лв.