Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 май 2013)
 
МИНИСТРИТЕ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБСЪДИХА ОБЩИ МЕРКИ ЗА РЕАКЦИЯ ПРИ СПЕШНИ СЛУЧАИ
От началото на следващата седмица всички сигнали, които постъпват на спешния телефон 112 и са свързани с медицински проблем, ще се приемат едновременно и в съответния областен център за спешна медицинска помощ чрез конферентна връзка. До това решение се стигна на работна среща в МВР с участието на министрите на вътрешните работи Петя Първанова и на здравеопазването проф. д-р Николай Петров и заместник-министрите Димитър Георгиев и д-р Мирослав Ненков. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. На срещата присъстваха и директорът на Дирекция "Национална система 112" Стоян Граматиков, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП)-София д-р Георги Гелев и д-р Ивиан Бенишев, началник Отдел "Спешна медицинска помощ" в Министерство на здравеопазването. След промяната, само при сигналите, които касаят здравословното състояние на гражданите, в разговора ще участва и диспечер от Спешната помощ. Веднага след постъпването на сигнала на телефон 112, диспечерите на Спешната помощ ще се включват в разговора и ще уточняват естеството на случая и след преценка ще насочват медицинските екипи към съответното място. Досега разговорът с оператора и предаването на сигнал от телефон 112 до ЦСМП е отнемало няколко минути от получаване на обаждането. В резултат на конферентната връзка диспечерът в Спешната помощ ще поема разговорът след секунди. Целта на предприетите мерки е да се съкрати максимално времето за реагиране при спешни случаи.
 
В ПРЕСАТА: ЩЕ СИ ПЛАТИ ЛИ НЯКОЙ ЗА "БЕБЕТО ОТ ФРИЗЕРА"?
"Четири кариери и четири съдби бяха разбити напълно от едно необосновано разследване. Ако знам от кого мога да потърся отговорност, ще го направя. Целият този период мина в погубени нерви, нарушено здраве, цяла една болница бе срината." Това коментира д-р Михаил Милатович - единственият от несправедливо обвинените медици за убийство на новородено в Горна Оряховица, пожелал да говори след окончателното прекратяване на досъдебното производство, известно като "Бебето от фризера"", четем в "Преса".
Ще си плати ли някой за "бебето от фризера", пита  и "Труд" в заглавие на публикацията си. Ежедневникът припомня, че освен бившия вътрешен министър, записи от разговорите публично са чели още прокурорите от Велико Търново Румяна Ирманова и Светослав Калчев. "Никой от тях до днес не признава как точно е свален грифът "Секретно" от СРС-тата.
"Стандарт" продължава темата си за онколекарствата. Днес изданието твърди, че бюджетът на касата за тях ще се увеличи почти два пъти в сравнение с плануваното, като се позовава на анализ на осигурителната институция за разходите за медикаменти.
"24 часа" пише за връщане на лекарите в училищата. Този пък изданието цитира педиатърът д-р Захаринка Гочева, като изрично припомня, че тя бе обявена за най-добрия практикуващ лекар за 2012 г. от БЛС. ""24 часа" поде кампания да се върнат лекарите в училище, д-р Гочева също смята, че това трябва да стане час по-скоро.
 
БЪЛГАРСКОТО Е-ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЧАКА ПАРИ ОТ ЕВРОПА
Близо 200 млн. евро по европейски програми могат да бъдат инвестирани в развитието на електронното здравеопазване в България през следващите седем години. Това каза по време на кръгла маса в рамките на изложението БУЛМЕДИКА / БУЛДЕНТАЛ експертът в областта на европейските проекти Евгений Иванов. Той коментира, че парите могат да дойдат по няколко оперативни програми за програмния период 2013 - 2020 г. На първо място това е ОП "Конкурентоспособност" където има две приоритетни оси, по които може да се кандидатства. Те са свързани с иновациите и предприемачеството от една страна и конкурентоспособност и продуктивност на предприятията от друга. Като основна оперативна програма Иванов посочи също така "Наука и образование за интелигентен растеж". Европейски пари за електронно здравеопазване могат да дойдат и по ОП "Региони в растеж", където има приоритетна ос посветена на регионалната здравна инфраструктура.
Евгений Иванов напомни, че лечебните заведения все още могат да кандидатстват по няколко грантови схеми по ОП "Конкурентоспособност". До 31 октомври се подават документите за "Енергийна ефективност и зелена икономика", от където одобрените кандидати могат да получат до 2 млн. евро. До 10 юли е отворена и грантовата схема, посветена на въвеждането на иновации в предприятията, а до 12 август - подкрепа за реконструиране и оборудване на общински лечебни заведения.
 
ЕВГЕНИЯ АДЪРСКА, АПОЗ: НИЕ НЕ СМЕ УГОДНИЦИ И ПОДМАЗВАЧИ
Смятам за несправедливо да се демонстрира неуважение към гражданските организации, на които се дължи развитието на не малко обществени сектори. Ние не сме угодници и подмазвачи. Не сме и пълнеж на нито една формация с политически профил и амбиции. Винаги сме се стремили към партньорство с държавата, от което тя няма причини да се срамува. Отнасяме се с уважение към нея като институция, за която не би трябвало да има по-висша ценност от благото на нейните граждани. Това се посочва в позиция, разпространена до медиите, от Евгения Адърска от АПОЗ - Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания, по повод вчерашната среща в ПП ГЕРБ с пациентски организации. "Във връзка с прессъобщение на политическа централа, заляло медийното пространство и представящо пациентските организации в нелицеприятната роля на угодници, смятам за необходимо да изразя личното си мнение на общественик с повече от 10-годишен безрезервен, ежедневен труд за промяна на здравните политики в посока на повече грижа за болните от рак в България и намаляване на щетите от тази ужасна болест за българското общество. Резултатите от дейността на организацията ни не само са факт, но се простират и в посоки, развиващи и подобряващи важни за всички ни аспекти като диалога между пациент и лекар, грижа за психологическия комфорт на медицинските специалисти, прибавяне на психологическа грижа и обучителни програми за пациенти, програми за рехабилитация и социално адаптиране, работа за промяна на обществените нагласи в полза на толерантност към болните, повишен бюджет, увеличен достъп до съвременно лечение, включително програми за последващо обучение и повишаване на квалификацията на медицински специалисти", се казва в писмото на Евгения Адърска.