Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 май 2013)
 
МЗ РЕГЛАМЕНТИРА ИЗБОРА НА ЛЕКАР И ЕКИП
Изборът на лекар или екип ще става само след като пациентът вече е хоспитализиран по клинична пътека и му е определен лекуващ лекар или екип, съобщиха от МЗ. Това предвижда Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп  до медицинска помощ, която от днес е сложена интернет страницата на министерството. В заявлението за "избор на лекар/екип", се въвежда нова рубрика. Тя ще се попълва от лечебното заведение и в нея ще се вписва лекуващия лекар или екип, определен при хоспитализацията на пациента. По този начин се предотвратява възможността пациентите да бъдат принуждавани да извършват задължително избор на лекар или екип, съобщават от МЗ. С промените в Наредбата, допълнително поисканите услуги, свързани с битовите и организационни условия в болниците, се изброяват изчерпателно. Това се налага, след като в резултат на направен анализ на утвърдените от лечебни заведения за болнична помощ ценоразписи, са установени разнообразни практики, които в някои случаи включват и недопустими за заплащане "допълнителни услуги". В Наредбата услугите вече са конкретизирани по вид, като е оставена възможността болниците да ги остойностяват самостоятелно на пазарен принцип. 
С промените е изрично разписано, че не се допуска заплащане за придружаване на болни деца.  В кръга на възможните услуги, за които се заплаща, е включено придружаването на болен над 18 години, но само при условие, че за придружителя е осигурено легло. В допълнително поисканите услуги, свързани с оказването на медицинска помощ, в нормативния акт се въвежда понятието "консултация/консултативен преглед от лекар във връзка с предстоящото болнично лечение на пациента, за което той е насочен за хоспитализация". Тази  консултация може да се извършва само преди хоспитализирането на пациента по съответната клинична пътека, а не след като той вече е приет за болнично лечение. Цената за консултацията или консултативния преглед се определя от лечебното заведение, като се допуска възможност за диференциация в цената според заеманата длъжност на лекаря, в т.ч. академичната длъжност, трудовия стаж и научната степен.
 
В ПЕЧАТА: ВАКСИНИ СРЕЩУ РАК
106 броя ваксини срещу рак на маточната шийка са поставени от началото на годината до сега на деца от Кюстендилска област. 39 момичета са ваксинирани в Кюстендил, 42 - в Дупница, информира публикация на "Всеки ден".
Ваксинирането срещу рак на маточната шийка е по желание, ваксини се поставят на деца само след писмено разрешение на родителите, коментират от РЗОК.  "Монитор", "Телеграф", "Новинар" и "Репортер" дружно публикуват вчерашния материал на "Стандарт", с който ежедневникът алармира за проблем с онколекарства. "Онкоболни останали без лекарства заради договарянето на цените им от Националната здравната каса, алармира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Сигнали за проблеми с медикаментите на хората с лимфом са започнали да валят още през миналата седмица", четем в "Новинар".
В друга публикация "Новинар" ни информира, че е дадено началото на проекта за изграждане на лъчетерапевтичен комплекс в пловдивския онкоцентър.
"Сградата, която всъщност е бункер, ще се строи във втора база на Комплексния онкологичен център на ъгъла на ул. "Пере Тошев" и "Ал. Стамболийски".
Поръчката е на стойност 3.5 млн. лв., а оборудването за 6 млн. лв. ще бъде доставено безвъзмездно, тъй като проектът е спечелен по европрограма", информира вестникът.
 
115 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРОФ. КОНСТАНТИН ЧИЛОВ
Традиционните 16-ти Чилови дни ще бъдат отбелязани на 19 май, неделя, от 12 ч. в къщата музей "Проф. К.Чилов" в с.Славейно, Смолянско. Тази година честването съвпада със 115-та годишнина от рождението на именития български лекар и учен. По време на честването ще бъде връчена едноименната награда, като неин носител ще бъде проф. Стефан Горанов от МУ - Пловдив, съобщиха от организаторите. 
Тържественото събрание по случай годишнината на проф. К. Чилов ще се състои на 15 май от 15 ч. в Големия салон на БАН. Научна сесия, посветена на големия учен ще се проведе на 16 май от 13 часа в Аудиторията на Ректората на МУ - Пловдив.
 
ДВА НОВИ ВИРУСА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКАТ СВЕТОВНА ЕПИДЕМИЯ
Два нови респираторни вируса, наблюдавани в различни части на света, привлякоха вниманието на здравните власти, пише Associated Press. Става въпрос за новия коронавирус (NCoV), който бе потвърден при втори човек във Франция, и за новия птичи грип, който се разпространява в Китай.
Според Световната здравна организация, и двата вируса имат потенциала да причинят пандемия, ако се развият във форма, която се предава лесно от човек на човек.
 
В БЪЛГАРИЯ ГОДИШНО СТАВАТ ОКОЛО 28 000 МОЗЪЧНИ ИНСУЛТИ
ПУНКТОВЕ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ ЩЕ БЪДАТ РАЗКРИТИ В СОФИЯ И СТРАНАТА
Това ще стане по повод 17 май - Световния ден за борба с хипертонията, каза на  пресконференция в Министерство на здравеопазването проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония (БЛХ). Мотото през тази година е: "Нормално кръвно налягане - нормален сърдечен ритъм". Оказва се, че огромен процент (86 %) от пациентите, които са с предсърдно мъждене (ПМ), са пациенти с артериална хипертония. В България около 4 % е честотата на предсърдно мъждене при 70-годишните, каза проф. Торбова. Тя посочи, че до предсърдно мъждене водят факторите диабет, аритмия, тютюнопушене. На 17 май ще бъдат разкрити четири пункта в София, а на 18 май ще бъдат разкрити 10 пункта в страната, където ще се измерва артериалното налягане и да се регистрират налични нарушения в ритъма.
 

ЗАВИШЕНИЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ВАРИЦЕЛА СЕ НАБЛЮДАВА В ОБЛАСТ МОНТАНА
През последните месеци се наблюдава завишение на заболеваемостта от варицела спрямо същия период на миналата година каза за Радио "Фокус" - Видин д-р Даниела Караджова, директор на Дирекция "Надзор на заразни болести" в РЗИ. Тя посочи, че през месец март миналата година случаите на заболели от варицела са били 10, докато тази година са 109. През април месец 2012 година случаите са 8, а през тази година - 107, за месец май - 13 са регистрираните през миналата година, а до този момент са регистрирани случаи на варицела - 22. Почти всяко дете, което направи контакт със заболяло дете, се разболява, обясни епидемиологът. Заболелите деца трябва своевременно да бъдат отстранени от детското или учебното заведение, а деца, които не са боледували, да не се приемат в тези заведения за период от 21 дни - карантинния период.
 
ПРЕКРАТЯВАТ ДЕЛОТО СРЕЩУ ЛЕКАРИТЕ С "БЕБЕТО ОТ ФРИЗЕРА"
Досъдебното производство срещу четиримата лекари от горнооряховската болница, набедени в умъртвяване на новородено, е прекратено поради липса на престъпление. Това става ясно от съобщение на Великотърновската окръжна прокуратура с днешна дата.