Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ  ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО   13 май 2013
ОТ ПРЕСАТА: 18% ОТ МЕДСЕСТРИТЕ НИ - ГОТОВИ ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА ВЕДНАГА
"Точно 18 на сто от медсестрите ни са готови да заминат на работа в чужбина в близко бъдеще, а други 38% имат същите намерения, но ще ги реализират на по-късен етап. Това показва проучване, направено сред студенти от факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София", пише днес "Труд".
"На вчерашния Световен ден на медицинските сестри стана ясно още, че най-предпочитаната за гурбет държава е Германия, а след нея се подреждат Англия и Франция. На последно 20-о място сред предпочитанията е Русия", допълва публикацията. И още: "Анкетираните сестри са посочили, че у нас вземат от 500 до 900 лв., а офертите им за чужбина започват от 1500 евро, минават през 2500 евро, а най-примамливите за Великобритания са от 5000 евро."
Вестникът отбелязва също, че заради мизерните възнаграждения в България и съответно отлива от професията у нас на 1 лекар се падат по 1,4 медсестри (в системата работят и 3000 пенсионерки), а в ЕС това съотношение е 1:2, което гарантира по-доброто лечение на пациентите.
"Стандарт" алармира, че спират лекарства на болни от рак. "Болни от рак остават без лекарства заради договарянето на цените им от здравната каса. За този проблем съобщи председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев", четем в изданието.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ГРЪБНАЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ"
Безплатни профилактични прегледи за превенция на гръбначните заболявания организира от 13 май до 17 май УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Това съобщиха от лечебното заведение.
В продължение на обявената една работна седмица прегледите ще се извършват от 9:00 до 12:00 ч. в Клиниката по неврохирургия, която се намира на 12-ия етаж в Хирургичния блок на болницата на бул."Пещерско шосе" № 66.
За улесняване на желаещите да се включат в кампанията клиниката обявява два телефона за запазване на часове за прегледи - 032 605 339 и 0882 555 893. Записванията ще стават във времето между 9:00 и 14:00 ч. в дните на кампанията, обясни началникът на Неврохиругията доц. д-р Христо Желязков.
 
ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ПРОВЕДЕ ЧЕТВЪРТОТО СИ ЗАСЕДАНИЕ
Общественият съвет към Министерството на здравеопазването  ще проведе четвъртото си заседание, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Заседанието  ще се проведе на 14 май, вторник, от 15.00 часа в залата на четвъртия етаж на Министерство на здравеопазването. След приключването му е предвиден брифинг за медиите.
Заседанието ще се излъчва пряко на интернет сайта на Министерството на здравеопазването в рубриката "Прозрачно управление", "Обществен съвет", "Онлайн излъчване на заседанията".
 
В МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА
В Министерството на здравеопазването ще се състои пресконференция по повод Световния ден за борба с хипертонията - 17 май. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството. Инициативата се провежда от Световната лига по хипертония като мотото през тази година е: "Нормално кръвно налягане - нормален сърдечен ритъм".
СЗО също акцентира върху хипертонията като глобален проблем за общественото здраве. Затова през тази година дейностите на кампанията по повод Световния ден на здравето - 7 април бяха под мотото: "Контролирай кръвното си налягане!"
Срещата с медиите ще се проведе на 14 май, вторник, в 11.00 часа в залата на четвъртия етаж в сградата на Министерство на здравеопазването.