Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 май 2013)
 
Д-Р МИРОСЛАВ НЕНКОВ: МЕДИЦИНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ НА СЕСТРИТЕ БИ МОГЛО ДА СЕ ДИФЕРЕНЦИРА
. Медицинското образование на медицинските сестри би могло да се диференцира. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Например, 3 години момче или момиче учи за медицинска сестра. Учи още 1 година и се профилира - става операционна или друг вид специфична медицинска сестра. Учи още 1 година и става лекарски асистент. Това обаче няма да стане бързо. Сегашното министерство много искаме да има фелдшери. Няма да можем да го направим до края на мандата", обясни д-р Ненков.
Попитан - с колко лева очаква да се повишат парите по пътеките за интензивни грижи във връзка с преговорите с НЗОК, зам.-министър Ненков отговори, че на този етап няма отговор на този въпрос.
Обсъжда се вариант, при който да се скъси времето за реакция на тел. 112. Това каза още зам.-министърът Мирослав Ненков. Операторите в системата 112 имат подготовка, но те не са медицински компетентни, защото нямат медицинско образование. Ако имам възможност да избера да назнача един лекар или в Бърза помощ, или в 112, ще го назнача в Бърза помощ.
 
НЗОК ОГРАНИЧАВА КОНКУРЕНЦИЯТА МЕЖДУ АПТЕКИТЕ, СМЯТА КЗК
Решението на НЗОК и БФС да въведат срок за обработване на една рецепта и протокол нарушава конкуренцията между  аптеките. Това става ясно от становище на Комисията за защита на конкуренцията. От  КЗК предлагат на НЗОК да отмени въпросните разпоредби. От КЗК съобщават, че са направили анализ на Образеца на типов договор, който се сключва между здравната каса и аптеките, който бе одобрен в началото на 2013 г. от представители на НЗОК и Българския фармацевтичен съюз. С него се определя средна продължителност от 6 минути за обработване на рецепта в аптека и 9 мин. за протокол за отпускане на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. В типовия договор е включена и формула, чрез която за всяка аптека се изчислява максималният брой рецепти, които тя може да обработи в рамките на един отчетен период, в зависимост от броя на наетите магистър-фармацевти. В типовия договор е записано също така, че НЗОК няма да заплаща на аптеките реимбурсирани лекарства по рецепти, които надвишават максималния брой, изчислен по формулата.
 
ИЗЛОЖЕНИЕ "МИСИЯ ЗДРАВЕ" ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СТОЛИЦАТА
Болници, клиники, медицински центрове, производители и вносители на лекарства, хранителни добавки, медицинска козметика и спортно оборудване ще участват в изложението "Мисия здраве". То ще се проведе на открито пред НДК от 7 до 9 юни, като организаторите от Български икономически форум очакват да бъде посетено от над 10 000 човека. Сред участниците в изложението са Sanofi Aventis, Queisser Pharma, Alcon Bulgaria, Еврооптик, Здравна организация "Аджъбадем" (Турция), София Сити Клиник, Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс, Болница "Вита", Hill Clinic, Дженарали България Холдинг, Български Червен кръст, Борола ЕООД, Провити, Ewo Pharma, Health Store, Organic India, Инолаб ООД, Ай Груп Козметикс, Ливерос, Zepter Bulgaria, Инова, Консулт Трейд 2003, Бедриг Консултинг. На пресконференция организаторите съобщиха, че на изложението се очаква да има и информационен щанд на Министерството на здравеопазването. Потвърждение за участие се очаква и от "Пирогов" и две от големите АГ-болници в София.
 
В ПРЕСАТА: 2000 ЛЕКАРИ НЕ НИ ДОСТИГАТ ЗА ИСТИНСКА СПЕШНА ПОМОЩ
Проблемите на спешната помощ отново попаднаха във фокуса на вниманието на пресата. Повод за това стана смъртта на 11-годишно момче, чийто баща обвини именно Спешна помощ за случилото се. Темата бе и във фокуса на вчерашното изказване на здравния министър проф. Николай Петров, цитирано масово от вестниците днес. "Причината за лошото качество на спешната медицинска помощ у нас е липсата на кадри, а не на линейки".
"Стандарт" ПИШЕ: "На патрулиращи полицаи в Дупница им направило впечатление, че бобовдолската линейка лъкатуши по улиците на града, и затова я спрели. Дрегерът отчел 1,3 промила алкохол в кръвта на шофьора Георги Борисов. Линейката била спряна в началото на Дупница, след което е ескортирана от два полицейски автомобила до Спешния център в Дупница, за да може лекарите да се погрижат за пациента с инсулт. След като болният бил оставен в лечебницата, линейкаджията бил закаран в полицейския участък. Негов колега пък върнал реанимобила обратно в Бобов дол. Срещу Георги Борисов е започнато полицейско производство." 
В друга публикация "Стандарт" алармира, че направленията за прегледи и изследвания са изчерпани.
 
НАГРАДИ В КОНКУРСА ЗА ДЕТСКА РИСУНКА "НЕ НА ЦИГАРИТЕ" 2013
Приключи  конкурсът за детска рисунка "НЕ НА ЦИГАРИТЕ" 2013, организиран от Националния център по обществено здраве и анализи съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (ANVOLT). Целта на конкурса е децата със своите рисунки да призоват родителите си да не пушат. В рамките на два месеца в НЦОЗА се получиха 1260 рисунки на деца от цялата страна.  Голямата награда получава Десислава Димитрова на 10 години от гр. Ловеч.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТКРИ КОНКУРС ЗА ПЛАКАТ НА ТЕМА "ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН!", ПОСВЕТЕН НА ПРЕВЕНЦИЯТА НА ХИВ/СПИН
Министерството на здравеопазването и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН стартираха конкурс за плакат на тема "Животът е безценен!", посветен на превенцията на ХИВ/СПИН и живота с ХИВ/СПИН, съобщиха от министерството. Конкурсът е насочен към студенти от Националната художествена академия и ученици от художествените специалности в 14-те училища по изкуствата в страната. Крайният срок за подаване на творбите е 30 юни 2013 г. Партньори на МЗ са Министерство на културата, Столична община, Национална художествена академия и Галерия "Алтер его".