Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 април 2013)
 
НЕОБХОДИМА Е СТРАТЕГИЯ ЗА СЪРДЕЧНО-СЪДОВА БЕЗОПАСНОСТ  
Средно с 2,5 пъти се увеличават сърдечно-съдовите инциденти по време на световни първенства, увеличението е над 3 пъти при мъжете и близо 2 пъти при жените, съобщава Zdrave.net. Засегнати са не само хората, които наблюдават мачовете на стадионите, но и онези, които ги следят по телевизията. Тези данни бяха представени на приключилия през уикенда симпозиум "Спортно сърце и внезапна смърт".
Международните спортни организации обръщат все повече внимание на осигуряването на възможност за адекватна реакция при тежки сърдечни инциденти както със състезатели, така и със зрители по стадионите. Мeждународни проучвания показват,  честотата на внезапния сърдечен арест при зрители по време на големи състезания се движи от 1-5 на 600 000 до 3 на 800 000 по данни на различни автори.
 
ГРЕШНО СЕ НАСОЧВАТ ПАЦИЕНТИ С РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Много от хората в България, страдащи от ревматологични заболявания, не се лекуват при правилните специалисти. Това заяви пред Zdrave.net проф. Златимир Коларов, началник на отделението "Системни заболявания на съединителната тъкан" в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Според него голяма част от пациентите със ставни болки най-напред биват изпращани за преглед при ортопед, невролог или ендокринолог. "Всички болки в гърба например се насочват към невролозите, а всъщност много често се касае за ревматологична болест. Така тези болни са обречени на забавяне, защото се завъртат при други специалисти и там се започва лечение, което не отговаря на ревматологичните изисквания", каза той.
 
Д-Р НИКОЛАЙ ШАРКОВ СТАНА ПРЕЗИДЕНТ НА БАЛКАНСКОТО СТОМАТОЛОГИЧНО ОБЩЕСТВО
Почетният председател на БЗС д-р Николай Шарков встъпи в длъжността Президент на Балканското стоматологично общество (BaSS). Това съобщиха от съсловната организация на стоматолозите. 18-ия Научен конгрес на BaSS се проведе от 25 до 27 април 2013 г. в гр. Скопие, БЮР Македония. "Две години бях бъдещ президент, сега встъпих в длъжност и като ми мине мандата от две години ще бъда пост президент", каза д-р Шарков. Той обясни, че Балканското стоматологично общество е създадено преди 18 години, като идеята за него е на няколко специалисти от България и Гърция. В момента в организацията членуват десет страни - всички балкански държави без Хърватска и Словения.
 
ОТ ПРЕСАТА: ЗАДАВА СЕ ХАОС СЪС СЪХРАНЕНИЕТО НА ВАКСИНИТЕ
"Задава се хаос със съхранението на ваксините", предупреждава "Сега". "От 2014 г. ваксините, които изискват много специфични условия за съхранение, за да са ефективни, остават без разписан ред кой, къде и как ще ги пази и разпределя. Това става ясно от подготвения проект за промени в наредбата за имунизациите. Те се налагат заради прехвърлянето на плащането им от Министерството на здравеопазването към здравната каса (НЗОК) от 2013 г. Така на практика се отменя ангажиментът на районните инспекции, които са с бюджет от министерството, да съхраняват и разпределят ваксините", обяснява публикацията.
"Труд" оповестява: "Бобено зърно погуби 3-годишно дете, виновни няма".
Детенцето издъхнало след близо 17 часа престой в болницата в Омуртаг. Закарали го със съмнения, че е погълнало нещо, но лекарите не открили нищо.  Аутопсията установила, че причината за смъртта му е бобено зърно в трахеята.
За друг случай пише "Всеки ден". Тодорка Бояджиева от димитровградското село Горски извор е пострадала от лекарска грешка. При операция на половите органи преди повече от 30 години неволно е срязан лимфен възел и неприятностите за нея започват. Лимфната течност започва да се събира в крака на жената, който достига до внушителни размери - тежи 150 килограма, а обиколката му е метър и половина.
Всички хирурзи, с които се съветвало семейството, са отказали операция. Те смятат, че няма с кого да се консултират тъй като случаят е уникален и не се наемат на такава стъпка. Безскрупулно са посъветвали сина на Тодорка - Митко, да изостави майка си да си доживее дните.
 
276 ДУШИ СЕ ВКЛЮЧИХА В АКЦИЯТА ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО И ДОБРОВОЛНО КРЪВОДАРЯВАНЕ НА ЦВЕТНИЦА
276 души се включиха в акцията за безвъзмездно и доброволно кръводаряване на Цветница, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Инициативата е част от тазгодишната Пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване, която се провежда под надслов "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си". Акцията е традиционна за София, където се провежда вече за десета поредна година, като част от целогодишните дейности за насърчаване на кръводаряването като високохуманен акт. Вчера в столицата безвъзмездните кръводарители бяха 136 души.
За пръв път през тази година в кампанията на светлия християнски празник се включиха още 11 града в страната - Смолян, Велико Търново, Видин, Стара Загора, Плевен, Добрич, Варна, Пловдив, Бургас, Враца и Разград. Безвъзмездните кръводарители в тези населени места вчера бяха 140.
Организатори на Пролетната национална кампания по кръводаряване са Министерството на здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология и БЧК, с подкрепата на Българската православна църква.
 
НЕ РАКЪТ УБИВА, А ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА ЗА ОНКОБОЛНИ
Влиятелна група експерти по раковите заболявания предупреди, че исканите от фармацевтичните компании високи цени на лекарствата за рак в действителност обричат болните на смърт, пише вестник "Индипендънт". Групата от над 100 водещи онколози от цял свят, включително девет британци, обвиняват фармацевтичната индустрия в спекулиране - правейки печалби чрез неетични методи, като когато се увеличава цената на зърното след природно бедствие. От 12 лекарства, одобрени от Агенцията за храните и лекарствата на САЩ през 2012 г., 11 са с цена над 100 000 долара за пациент на година. Освен това, цените на съществуващите лекарства с доказана ефективност е увеличена трикратно.