Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 април 2013)
 
БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ЗА ИМУНОДЕФИЦИТ В АЛЕКСАНДРОВСКА
На 29 април, понеделник, по повод Световния ден на имунологията, Клиника по Клинична имунология на УМБАЛ "Александровска" организира Ден на отворените врати. Инициативата е част от националната и глобална кампания за промоция на  ползата от имунодиагностика, имунотерапия, клетъчна терапия и други свързани дейности, по идея на Европейската федерация на имунологичните дружества и Българската асоциация по Клинична имунология. Тази година събитието е посветено на диагностиката на първичните имунодефицити, които са наследствени заболявания с нарушения на някои от звената на имунния отговор.
На този ден между 9.00 и 15.00 ч. граждани, които страдат или имат съмнение за първичен /вроден/ имунен дефицит на тях или техните деца, ще бъдат консултирани безплатно е без направления от водещи специалисти - клинични имунолози в амбулаторния кабинет на имунологичната клиника на Александровска болница. За информация: тел.  02/9230 690         02/9230 690
10 белега, насочващи за наличие на имунен дефицит: четири или повече отита в рамките на 1 година; две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година; приложение на антибиотици за два или повече месеци с незадоволителен ефект; две или повече пневмонии в рамките на 1 година; забавено физическо развитие при новородени и малки деца; рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи; персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция; необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията; две или повече инфекции на вътрешни органи, включително   септицемия; анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.
 
 
В ПРЕСАТА: ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ЗА ВТОРО МНЕНИЕ ПРИ МОЗЪЧНА СМЪРТ
След като вчера научихме от "Монитор", че донори на органи ще стават и 70-годишни хора, днес "Труд" допълва информацията за идеите на ИАТ. "Ако близките на починал се съмняват, че той е изпаднал в мозъчна смърт, но е подходящ за донор на органи, те ще могат да повикат компетентен лекар, на когото имат доверие. Дори и от съседния град. А държавата ще плати за тази консултация, която ще увери роднините в настъпилата кончина на пациента, съобщи пред "Труд" д-р Мариана Симеонова, шеф на агенцията по трансплантации", пише вестникът и уточнява: "Тя и екипът й подготвят мерки, за да се увеличи донорството у нас. М.г. бяха извършени само 2 присаждания."
"Всеки ден" се спира на болниците. "Секват болничните далавери", обявява изданието . "Далаверите с несъществуващи пациенти и такива, които уж са лекувани по скъпи клинични пътеки, секват от 1 май. Тогава тръгва онлайн отчитането на всички клиники. Лечебниците ще са задължени да изпращат информация за приетите и изписаните пациенти за 24-часов период от време", обяснява вестникът. "По този начин Здравната каса, а и самите пациенти ще имат възможност да следят "движението" на болните денонощно и няма да има възможност да се фалшифицират документи. Досега имаше случаи здравно-осигурен да е лежал по 3 пъти в болница и да е опериран, без той дори да подозира", допълва ежедневникът.
Вестниците пишат и за кръводарителската кампания, за пазара на кръв.
"Репортер" съобщава, че ще бъде създаден електронен регистър на дарителите, като в него ще се вписват всички донори. "По закон, и сега трябва да им се издава карта, в която да пише колко кръв е дадена, кога и къде, но тази информация не е събрана онлайн. Ще се знае и кои от хората, вече дарили кръв, са болни и те няма да се допускат до центровете. От регистъра ще става ясно и с колко количества кръв разполагат центровете в страната", допълва публикацията.
Здравната предизборна хроника и днес е свързана с аптекарския бос Веселин Марешки. "Собственикът на верига от 220 аптеки в цялата страна Веселин Марешки, който сам оценява богатството си между 95 и 120 милиона евро, е събрал над 84 000 лв. дарения, за да води предизборната кампания на партията си "Либерален алианс". Това става ясно от публичния регистър на Сметната палата. Повечето дарени суми са по 250-300 лв., но има и щедри спонсори с хилядарки, сред които рекордьори са варненец с 10 000 лв. и жител на Пазарджик с 9900 лв. Според декларациите на дарителите парите са от заплати, наеми и заеми", обяснява "Преса".
 
АЛКОХОЛИЦИТЕ СА  8,5% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА
Мнозина, когато чуят думата "алкохолик", си представят опърпан, пиян и мръсен човек, но според ново изследване алкохолиците имат няколко особени характеристики, които невинаги са толкова явни, съобщава БГНЕС. На първо място учените отбелязват, че 8,5% от населението на Земята са алкохолици, което значи милиони хора по света. Първият признак, че човек има проблем с алкохола, проличава, когато обещае да спре пиенето, но не го прави. Всеки човек има моменти от живота си, когато го е срам от поведението му, но това състояние е характерно само от време на време. Ако е постоянно, обърнете внимание на следващите признаци за проблем. Хората, които често закъсняват след работа и се прибират късно, е по-вероятно да злоупотребяват с алкохола. Социалният живот започва да се върти около алкохола, а човек изпитва остра нужда да се напие по време на парти или друго събитие, за да се чувства добре. Ако си позволите да шофирате в нетрезво състояние, трябва да помислите за помощ от специалист, защото в противен случай можете да загубите семейството и приятелите си или дори да влезете в затвора. Загубата на паметта е друг признак при алкохолиците, който е добре да забележите, за да се предпазите от по-нататъшно влошаване на състоянието.