Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 април 2013)
 
БИТ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА ФЕЛДШЕР ОСЪДИ ЦСМП - ПАЗАРДЖИК
Центърът за спешна медицинска  помощ в Пазарджик трябва да изплати на фелдшера Васил Навяков 38 000 лв. Решението за това е на окръжния съд в града, като в съдебното решение е посочено, че сумата е за неимуществени щети в резултат на трудова злополука. Центърът трябва да изпати на медика и 1741 лв., дадени от него за лекарства. От преписката по делото става ясно, че по време на работа на фелдшера е бил нанесен побой от близък на починал пациент. Според информацията, когато екипът на Бърза помощ пристигнал на мястото на повикването пациентът вече е бил починал.  Въпреки това фелдшерът започнал сърдечен масаж, но манипулацията била прекратена с думите "Няма смисъл да продължаваме, колежке, мъртъв е". На репликата синът на починалия, който по същото време е и общински съветник от БЗНС, реагирал остро и нанесъл побой на медицинския работник с метално канче, като ударите били основно в областта на главата. В резултат Недялков е получил двустранни, хронични, субдурални хематоми, наложили оперативна интервенция и довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота. Това състояние се влошило в течение на времето, като са последвали  травмена болест на мозъка, травмена церебрастения и травматична епилепсия. Състоянието му е било квалифицирано като тежка телесна повреда от наказателния съд, който признал за виновен за причиняването й лицето, нанесло побоя на фелдшера.
По време на процеса от Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик са оспорили твърдението, че носят отговорност за инцидента, квалифициран като трудова злополука,  позовавайки се на договора за застраховка за медика. Междувременно застрахователят е изплатил доброволно сумата от 10 000 лв. на фелдшера за намалената вследствие на злополуката работоспособност.
 
ДА СЕ РЕГУЛИРА ЗАКОНОВО СИСТЕМАТА ЗА ДОМАШНИ ГРИЖИ
За това ще настояват от Българския червен кръст. "Една от основните цели, които си поставяме като организация сега, е да работим активно за създаването на законодателни промени, които да направят услугата "Домашна грижа" устойчива", заяви зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска на  тържество в централата на организацията по повод 10-тата годишнина от началото на едноименната програма и основаването на първия център за домашни грижи за възрастни с хронични заболявания и трайни увреждания в София. "Доброто взаимодействие, което изградихме през този период с МЗ и МТСП,  разбирането и подкрепата на съсловните организации на лекарите и професионалистите по здравни грижи ни правят оптимисти и ни карат да вярваме, че ако продължим усилията си тези грижи ще бъдат институционализирани като интегрирана здравна и социална услуга, от която се нуждаят стотици български граждани над 65-годишна възраст", добави още тя. Според нея е направено необходимото, за да може услугата да бъде включена в дейностите, които ще получават финансиране и с европейски средства през следващия програмен период 2014-2020 година. "Имаме всички условия да развиваме системата от домашни грижи за възрастни и болни, доказва го фактът, че започнахме с 1 център в София, а сега са 10 в цялата страна. Услугата става все по-търсена и това е едно признание и за нашия труд", заяви пред Zdrave.net ръководителката на екипа обучители на домашни помощници и медицински сестри доц. Иванка Стамболова, която е и ръководител на Катедра "Здравни грижи" при ФОЗ към МУ - София. Тя подчерта,че след като има реална потребност от домашни грижи и достатъчно медицински сестри, които могат да разчитат на добро обучение, то единственият въпрос, който остава открит, е финансирането. "Нашите преподаватели са достатъчно квалифицирани не само в медицинската област, но и в социалните дейности, в областта на здравния мениджмънт и това прави знанията, които даваме на тези кандидатки, много широки. Ето защо сега е важно да се намери най-подходящият модел на финансиране, с което ще отпаднат всички прегради и системата ще може да работи пълноценно по европейски модел и високи стандарти за качество", допълни още доц. Стамболова.     
БЧК развива Програмата "Домашни грижи" с   експертна помощ на Швейцарския и Германския Червен кръст, получавал е и подкрепа от други партньорски организации като Италианския и Испанския Червен кръст. В десетте центъра в страната са работили постоянно повече от 100 домашни помощници и медицински сестри, а само през последните 4 години те са обгрижвали повече от 1200 нуждаещи се,отчетоха още от червенокръстката организация. В най-голяма степен са ползвали услугата възрастни хора от малките населени места. Имало е дори селища, в които експерти са установили, че от домашни грижи се нуждаят над 60% от старите хора. В момента се търсят възможности в отделен проект да бъдат обхванати момичета от ромските общности, които след обучение да поемат обслужването на домовете на възрастни хора в кварталите и махалите с компактно ромско население. В началото на реализацията си е още един дългосрочен проект "Домашни грижи за независим и достоен живот", който ще продължи до 2015 година.
 
В ПЕЧАТА: НОВ СТАНДАРТ ПОЗВОЛЯВА 70-ГОДИШНИ ДА СА ДОНОРИ
Промяна в стандарта за трансплантация ще позволи и 70-годишните българи да даряват органи и така да помогнат на болен. За това информира днес "Монитор", като цитира шефката на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова. "Нуждата от органи се увеличава. Това е световна тенденция. Но у нас ситуацията е повече от трагична, затова се налага да разширим критериите за потенциални донори", обяснява д-р Симеонова. "Тази корекция вече била направена във всички европейски държави, за да се компенсира този недостиг. Досега за "стандартен донор" се считаше човек в мозъчна смърт, който е на възраст между 10 и 39 г., без медицински противопоказания и с добре запазени органи", пише вестникът. Другите предприети мерки са за увеличаване на броя координатори в реанимациите. В момента у нас има 24 донорски бази, като само един лекар е обучен в търсенето на потенциални донори, пише още "Монитор". "Сега предлагаме координатори в тези клиники да са поне двама, с технически сътрудник, който може да е и медицинска сестра с опит", обяснява д-р Симеонова и уверява, че има осигурено финансиране за заплащането на извънредния труд на тези медици.
Няколко ежедневника отразяват данните за преминалите профилактични прегледи през 2012 г., огласени вчера от НЗОК. "Сега" коментира: "Подобна статистика на касата обаче е доста безсмислена, тъй като в нея е отчетено само за какво е платено, но не и какъв е ефектът от прегледите - колко заболявания при колко хора са хванати в ранен стадий. Подобен анализ би помогнал на по-късен етап да се отчете и колко пари е спестила НЗОК от ранното лечение на хванати при профилактиката заболявания. При децата пък изобщо не става ясно колко от тях са обхванати от профилактиката, тъй като до 7-годишна възраст те имат по няколко задължителни посещения при лекар на година. Затова броят на прегледите е много по-голям от броя на децата, които са минали такива.
"Всеки ден" съобщава, че кандидати да седнат в новия парламент масово кръводаряват. Партийните централи задължили не само кандидатите си за депутати, а и кметовете си, местните администрации и общинските съветници да дадат пример на електората, като дарят кръв.
 
НА ЦВЕТНИЦА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ АКЦИЯ ПО КРЪВОДАРЯВАНЕ
На  28 април - Цветница, в рамките на Пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване ще се проведе акция под надслов "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Традиционната кампания се провежда за десета поредна година. Ето къде можете да намерите медицинските екипи:  
София
На 28 април от 9.00 до 13.30 ч. на: пл."Св. Александър Невски", в автобус за кръводаряване; пл. "Св. Неделя" № 19, в аулата на Богословски факултет; храм "Свети Седмочисленици" - в сградата на IV ОУ " Граф Игнатиев" на  ул. "6 септември" №16; храм "Света Параскева" - в Хоровата зала на "Дарби колидж"  в двора на храма, бул. "Г.С.Раковски" № 58; храм "Покров Богородичен" - в Енорийски център "Покров Богородичен" зад хотел "Родина"
Варна
На 28 април от 9.00 до 13.00 ч. - в сградата на Варненската митрополия. 
Бургас
На 28 април от 9.00 до 13.30 ч. - в Бургаския свободен университет.
Враца, Пловдив, Разград
На 27 април във Враца - от 7.30 до 19.30 ч. в Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ "Хр. Ботев";
На 28 април, неделя, в Пловдив - от 9.00 до 14.00 ч. в близост до храма "Св.Св. Петър и Павел";
На 28 април, неделя, в Разград - от 8.00 до 14.00 ч. в Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ "Св. Иван Рилски".
От МЗ информират, че на 10 април 2013 г. приключи Пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване сред навършилите 18 години ученици в столицата. При проведените 13 акции в столични училища желание да станат кръводарители са изразили над 300 младежи, от тях 238 са отговаряли на условията и са дарили кръв. В рамките на кампанията бяха организирани и срещи с над 1500 дванадесетокласници от 84 класа за популяризиране на необходимостта от доброволно кръводаряване
За пореден път НЦТХ организира и пролетна студентска кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Инициативата стартира на 2 април т.г. и ще продължи до 24 май. До този момент повече от 600 млади висшисти изявиха желание за доброволно кръводаряване, като 465 от тях успешно дариха кръв. 204 от дарилите направиха това за първи път. В периода 2 - 23 април 26 екипа на НЦТХ работиха в Софийски университет, Технически университет, УАСГ, Медицински университет, Национална спортна академия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Висшето транспортно училище и Химико-технологичния и металургичен университет. При проведената пролетна студентска кампания през 2009 г. 1228 студенти подкрепиха кръводарителските кампании, през 2011 г. техният брой нарасна до 1743.
 
МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ЩЕ УЧАСТВА В ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ "ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ НА ГОДИНАТА"
Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров ще участва в официалната церемония по връчване на наградите по инициативата "Достойните българи на годината", съобщиха от министерството. Церемонията ще се състои на 26 април 2013 г., петък, от 11.00 часа в Националния археологически музей в София (ул. Съборна №2). С тази инициатива вестник "24 часа" и Българската национална телевизия отличават обикновени хора, помогнали в труден момент и рискували живота си за спасяване на други хора, както и личности, отстоявали благородни каузи.