Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 април 2013)
 
ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ОДОБРИ НОВИ 60 ЗАЯВЛЕНИЯ
Нови 60 заявления за лечение одобри на последното си заседание Общественият съвет към Център "Фонд за лечение на деца", съобщиха от здравното миснитерство. 6 деца ще се лекуват в чужбина за първи път, 12 деца ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. 37 деца ще бъдат подпомогнати за лечението им в България, а 5 деца ще бъдат подпомогнати за доплащане на лечението. Общият размер на утвърдените средства е 605 668.06 лв.
 
ИЗПИСВАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЛЕКАРСТВАТА НА ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ
По повод предстоящите почивни дни (01-06.05.2013 г.) здравната каса изпрати указание, с което уведомява  договорните партньори за начина на изписване на лекарства за този период, информират от осигурителната институция. Личните лекари и специалистите по съответния профил на заболяване могат да предписват, а аптеките да отпускат лекарства на хронично болните пациенти по-рано от регламентирания 30 дневен срок. Следващото предписване следва да се извърши на датата, до която са достатъчни получените от пациента медикаменти в резултат на последните две отпускания от аптеката. Срокът, за който са достатъчни отпуснатите по  предходното предписване количества и тези по извънредното предписване, се отразява в амбулаторния лист. В него и в новата рецептурна бланка се записва конкретната дата за следващото предписване на лекарства, уточняват от НЗОК.
 
В ПРЕСАТА: ТРИ ЧАСТНИ ОНКОБОЛНИЦИ ЩЕ ЗАРАБОТЯТ В СОФИЯ
"Лечението на рак се превръща в печеливш бизнес. Три частни онкоболници са на път да отворят врати в София", пише днес "Стандарт", като се позовава на информация от началника на ВМА ген. Стоян Тонев.
"Инвеститорите са от Турция. В една от клиниките вероятно ще заработи и последният писък в лечението на рак - гама нож", информира още ежедневникът и допълва: "Бумът на онкоболници бе предрешен, след като от 2012 г. здравната каса започна да финансира лекарствата за химиотерапия и в частните клиники. В същото време властта налива над 300 млн. евросредства в апаратура за лъчетерапия в държавните болници. Мениджърите в бяло обаче се боят, че няма да издържат на конкуренцията на частните клиники. "И с онколозите ще стане като с кардиолозите - ще ги примамят с по-високи заплати", притесняват се шефове на болници.
В интервю за изданието вечно спряганият и никога не заел поста министър на здравеопазването ген. Тонев коментира още проблемите със средствата за здравеопазване и липсата на реформи. Като проблем той откроява желанието на касата да пести пари заради ограничения й бюджет, както и некоректната вноска на държавата за осигуряваните от нея групи граждани. Полезният ход според него е: "следващият кабинет първо да остави същия министър, за да има приемственост в политиката и защото той е наясно с нещата. Второ - да направи реформа в първите 6 месеца от управлението си".
В нтервю за вестник "Дума" бившата здравна министърка д-р Мими Виткова казва: "Държавата я няма, институциите ги няма, а проблемите идват от това. След като институциите, които трябва да контролират системата ми отговарят, че една болница има 15 договора с медицински центрове и физически лица да им водят пациенти, те вземат пари от пациентите за избор на екип и за раждане, от тези пари плащат на болницата, за да се обучавали и поддържали квалификацията си, а институциите не могат да решат, че вземането на пари от пациента по този начин е незаконосъобразно, как може да има ред в системата?".
В разгара на предизборната кампания вестниците "Новинар" информира, че ГЕРБ възнамерявали да премахнат лимитите за болниците по клинични пътеки. "Преса" пък ни запознава с начините на агитация на аптекарския бос Веселин Марешки - негови служители си докарвали по 200 лв. премии, ако убедят роднини и приятели да гласуват за неговата партия. Прокуратурата се е самосезирала.
 
ОТРИЦАТЕЛНИ ЗА МЕНИНГИТ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОБИТЕ НА ДЕЦАТА
Отрицателни за носителство на менингит са пробите от микробиологичните изследвания на 48 от децата в Детска градина "Незабравка" в град Разлог. Това показват досега получените резултати от изследванията, направени в специализираните лаборатории, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Носогърлени проби са взети общо на 88 лица, от които 58 деца са от детската градина и 6 лица са персонал. Останалите проби са на близки на децата, след като те са изразили желание за това. Епидемиологичното проучване е започнало на 21 април и продължава досега, поради което резултатите от изследванията стават известни по различно време. Мерките бяха предприети от здравните власти след менингококовата инфекция, довела до смъртта на една от учителките в детската градина в Разлог.
 
15-ГОДИШНО МОМЧЕ Е В РЕАНИМАЦИЯТА СЛЕД ОПИТ ЗА САМОУБИЙСТВО
15-годишно момче е настанено в реанимацията в Благоевград след опит за самоубийство. Това каза пред Радио "Фокус" - Пирин д-р Александър Костов, зам.-директор на болницата в Благоевград. Момчето не е български гражданин, а е член на комуна на немската фондация, ползваща хотел в Благоевградското село Бистрица. Прието е снощи в спешното отделение с гадене и стомашни болки. Веднага са му направени стомашни промивки и е консултиран със специалисти. Момчето е погълнало около 30 хапчета, но няма опасност за живота му.
 
ДЕЦАТА, УХАПВАНИ ОТ ЗМИЯ СА ДОБРЕ И ДНЕС ЩЕ БЪДАТ ИЗПИСАНИ
Децата, приети в болница след ухапване от змия, са добре и днес ще бъдат изписани. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от Университетска болница, където бяха настанени. По ръцете на момче на 8 години и момиче на 10 години има леки следи от ухапването, но няма опасност от отравяния. Децата са преминали още вчера и през Клиниката по токсикология, направени са необходимите изследвания. Инцидентът е станал по време на тържество за Световния ден на Земята в училище "Душо Хаджидеков" в Пловдив. Там един от родителите донесъл, за да покаже на учениците живи коралови змии, като ги е уверил, че са "обезопасени".