Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 април 2013)
 
ОТ ПРЕСАТА: ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ НЕ СА ВДИГАНИ ОТ ПЕТ ГОДИНИ
За ново недоволство сред медицински лица ни информира "Всеки ден". "Протестни действия за заплати готвят медицинските специалисти в детските ясли, градини и училища. От синдикатите поискаха повишение на възнагражденията и изпълнение на Колективния трудов договор за здравеопазване, подписан с Министерството на здравеопазването на национално ниво. Те вече са поискали разрешение за протести на 14 и 15 май", отбелязва вестникът и допълва: "Колективният договор предвижда повишение на заплатите на медицинските специалисти на 520 лева от 1 януари тази година. В момента обаче те продължават да са между 420 и 425 лева, а в яслите - около 415 лева. Парите на сестрите, които гледат по 30 бебета накуп в яслите, не са вдигани от 5 години."
"Средната цена на опаковка от лекарство без рецепта на ниво производител през миналата година се е повишила с 5 стотинки и от 4,28 лв. е станала 4,33 лв. Това показват данните на IMS Health, съобщи вчера пред "Труд" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той посочи, че е абсурдно да се твърди, че медикаменти са поскъпнали с до 300%, както заяви преди седмица д-р Николай Шарков, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз", пише днес вестникът.
"Стандарт" информира за проверка на касата, открила нарушения в 52 болници. "Болниците масово продължават да приемат пациенти, които нямат нужда от лечение в тях. Това показват резултатите от масирана проверка на здравната каса в 52 държавни, общински и частни клиники в цялата страна", пише вестникът. Оказва се, че 142 пациенти са били приети за лечение в болница, без това да е било наложително или пък им е била писана некоректна диагноза, показват резултатите на касата. Най-много нарушения инспекторите са хванали по пътека 184. Тя е за операция при животозастрашаваща инфекция на меките тъкани, съобщава още ежедневникът. Пропускане на някои задължителни изследвания е най-честото нарушение, сочат проверките. В някои случаи обаче медиците не са направили и анестезиологичен риск, което може да е фатално за болния. Подобни пропуски инспекторите на касата са намерили при 142 болни в 48% от клиниките, които са проверили.
 
В БУРГАС ЗАСЕДАВА МЕСТНИЯТ ОБЩЕСТВЕН КОМИТЕТ ПО СПИН
Местният обществен комитет по СПИН в Бургас проведе своето заседание, предаде репортер на Радио "Фокус" Бургас. На заседанието бе приет Правилник за организацията и дейността и план за работа през 2013 г. Председател на комитета е зам.-кметът по здравеопазване на община Бургас д-р Лорис Мануелян. В комитета участват представители както на общината, така и на различни неправителствени организации, които имат отношение към СПИН - сдружение "Равновесие", сдружение "Доза обич", Областния ромски съюз, РЗИ, РИО на МОН, БЧК, центъра за кожни и венерически заболявания. 38% от новорегистрираните със СПИН са под 29 години, като председателят на комитета д-р Лорис Мануелян посочи, че именно в тази възрастова група трябва да се насочи вниманието. Като най-рискова група са мъже, които правят секс с мъже, а благодарение на работата на много институции сред наркоманите е намаляла заболеваемостта. Новооткритите случаи на заболели мъже са 3-4 пъти повече от жените. Това бе първото заседание на комитета, второ такова ще има през октомври.
 
УНИЩОЖАВАТ В ГЕРМАНИЯ 5 ТОНА ПЕСТИЦИДИ ОТ РУСЕ
Близо 5 тона опасни пестициди от района на Русе бяха транспортирани за изгаряне в Германия. Химикалите са престояли близо 30 години в склад в землището на село Червена вода, без никой да прояви загриженост за съдбата им, информира БТВ.
При проверката на състоянието на 4000 килограма прахообразни вещества и 1000 литра течност става ясно, че опаковките им са започнали да се разпадат. За предепонирането и транспортирането на пестицидите са осигурени близо 23 000 лв. от Междуведомствената комисия по бедствията към Министерски съвет.
На практика това са последните опасни отпадъци в Русе, тъй като още през 2007 г. всички подобни материали са били депонирани в специална клетка в сметището. Подготвя се проект за изграждане на инсталация за лазерно им изгаряне в бъдеще.
На открит тази седмица в София международен семинар за управление на биоотпадъците, Бартош Жамбрицки от Главна дирекция "Околна среда" към Европейската комисия заяви, че България трябва да положи сериозни усилия за значително намаляване на биоразградимите отпадъци. Той посочи депонирането като най-лош метод за тяхното управление и подчерта, че държавите членки на
ЕС трябва да създадат национални стратегии за ограничаване на биоразградимите отпадъци. България ще успее да изпълни поставената цел за рециклиране на 50 на сто от генерираните биологични отпадъци в страната през тази година. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.
 
Д-Р КУЛИНСКИ: ПРИЧИНАТА ЗА НАТРАВЯНЕТО НА ДЕЦАТАВ РУСЕ С  КИТАЙСКА ХРАНА СЕ ОЧАКВА ДА СТАНЕ ЯСНА ДНЕС
Причината за натравянето на учениците в Русе, консумирали китайска храна, се очаква да стане ясна днес. Това заяви в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Агенцията по безопасност на храните. Децата са консумирали няколко вида китайска храна - спагети, салати и ястие с ориз. Д-р Кулински допълни, че в следобедните часове се очаква да излязат микробиологичните резултати от взетите проби в обекта. След като стане ясна причината за натравянето на учениците, ще бъде наложена и съответната санкция на собственика на обекта.
 
СОФИЯ ПРОПИЩЯ ОТ БЪЛХИ
За повишена популация на бълхи и мравки алармират хигиенни инспектори в западните квартали на София - "Обеля", "Люлин", и "Модерно предградие". Те са нападнати от насекоми и специалистите предупреждават да се спазва висока домашна хигиена. За разлика от предишни години, когато хлебарки, плъхове и мишки бяха главен проблем за жителите на панелки, сега ситуацията е нормализирана, но пък бълхите са голям проблем. Специалистите  успокояват, че бълхите не са домашен тип и няма опасност да плъзнат по апартаментите. Те са само по откритите площи в градинките и след като мине пролетното обезпаразитяване, ще изчезнат. В столицата то вече започна още от вторник.