Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 април 2013)
 
НЗОК ГАРАНТИРА ПРАВАТА НА ВСИЧКИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИ
Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Пламен Цеков, който взе участие в дискусия, организирана от Българска асоциация за закрила на пациентите, по повод 18 април - Европейския ден на пациента.  НЗОК е създала условия за гарантиране и упражняване на правата на здравноосигурените лица в съответствие с действащото законодателство в Република България. Всички здравноосигурени граждани имат равни права и достъп при получаване на извънболнична и болнична медицинска и дентална помощ, независимо от тяхната раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние, смята д-р Цеков..
 
В ПРЕСАТА СЕ ОБСЪЖДАТ ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА
Промяната в наредбата на МЗ, която замрази цените на лекарствата на свободна продажба, очаквано привлича вниманието на медиите. "Телеграф" и "Монитор" одобряват антипазарната мярка.  "Телеграф" изразява одобрението си към здравния министър проф. Николай Петров така: "По предложение на служебния здравен министър правителството обузда цените на лекарствата без рецепта, които през последните години са поскъпнали между 100 и 300%. Сега с наредба завързаха скока на илачите с инфлацията за 1 година". В "Монитор"  пише: "Най-после ще пием хапчета, от чиято цена няма да ни боли глава".  "Сега" пък не харесва промените. "И служебното правителство продължи политиката на необоснована и на практика незаконна намеса в пазарните отношения, като реши вчера да замрази цените на лекарствата за свободна продажба чрез промени в наредбата. Подобна практика, но с преки договорки с отделни производители, прилагаше кабинетът на ГЕРБ спрямо цените на горива и храни", отбелязва ежедневникът.
Няколко издания съобщават за случка, разиграла се в Благоевград. 44-годишният Румен Димитров, който бил с няколко байпаса на сърцето, се почувствал зле на 9 март вечерта и близките му го откарали до болницата (около 21,55 ч). Там лекарите установили, че вече е починал, но опитали да възстановят сърдечния ритъм с електрошок и интубация. През това време спешното било окупирано от над 100 цигани, които налетели на бой на лекарите. Наложило се охранителна полиция да ги укротява. В "24 часа" пише: "При подготовката на погребението на следващия ден на близките им се привидяло, че мъртвецът мърда и дори се изпотил. Веднага извикали лекар, който не установил сърдечна дейност и се опитал да ги увери, че мъжът е мъртъв. Над 200 цигани обаче наобиколили доктора и настоявали той да му направи инжекция с адреналин. Поради агресивното поведение на роднините колегата е бил принуден да направи една ампула адреналин в сърцето, но човекът е бил починал, каза зам.-директорът на болницата д-р Александър Костов. След направената инжекция обаче ромите отново скочили върху доктора с обвинение, че убил тъкмо започващия да се съживява мъртвец."
 
 
ОТ 1 МАЙ ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ЗАПЛАТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И СЕСТРИТЕ В СТОЛИЧНАТА ПЪРВА ГРАДСКА БОЛНИЦА
Това каза пред журналисти изпълнителният директор на болницата д-р Цветомир Димитров, предаде репортер на Агенция "Фокус". Столичният кмет Йорданка Фандъкова и кметът на Букурещ проф. д-р Сорин Опреску посетиха Първа градска болница. Кметът на Букурещ връчи на д-р Цветомир Димитров плакет със знаците на Букурещ. Проф. д-р Сорин Опреску каза, че се чувства като у дома си и благодари на кмета Йорданка Фандъкова, че му е показала болницата. Той е бил професор по обща хирургия и половината от живота му е минала в болница. Опреску благодари за гостоприемството на столичния кмет. Йорданка Фандъкова, д-р Цветомир Димитров и завеждащият отделението по Образна диагностика показаха на Сорин Опреску новата апаратура, сред която и един апарат за интраоперативна ехография. Той е универсален и може да се използва както за деца, така и за възрастни. Апаратът е на стойност 100 000 лева и е получен от "Българската Коледа". Другият апарат е ултразвуков скалпел .  за безкръвни операции на кръвоносни съдове. Той е на стойност 10 000 лева и средствата са осигурени от самата болница. В момента тече конкурс за закупуване на  екстракорпорален литотриптер. С него се извършва разбиване на камъни в бъбреците. В рамките на три години в болницата са направени инвестиции за около 3 млн. лева, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Увеличението на заплатите на медицинските сестри през миналата година е било с около 12%,  а заплатата на лекарите не е увеличавана от около две години. Сега те ще бъдат увеличени с 20%. "Това е вдигането на основните възнаграждения, отделно в зависимост от изработеното се получават възнаграждения от клинични пътеки. Средната работна заплата на сестрите в момента е около 600 лева, а на лекарите- около 1000 лв.", каза д-р Цветомир Димитров.
 
ДОКАТО СЪМ НА ТОЗИ ПОСТ, НЯМА ДА ИМА РЕШЕНИЯ, КОИТО ДА СА ВЗЕТИ НА ТЪМНО
Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров на пресконференция за отбелязването на Европейския ден на пациента, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Всички управляващи органи са казвали, че в центъра на тяхната дейност стои пациентът. В края на краищата, всички сме пациенти, фигурираме временно в някакви позиции, но нещата, които се коментират, касаят абсолютно всички нас. Ако трябва да бъда формалист, ще започна с думите - колко много се грижи Министерство на здравеопазването за пациентите; ако трябва да бъда реалист, ще кажа само това, което се опитваме да вършим - имаме изключително активен контакт с националните пациентски организации", обясни проф. Петров. Той каза още: "Утре следобед ми предстои среща с протестиращи, на която ще обсъждаме важни въпроси. Опитваме се да ги държим в течение на всичко, което се случва. Имаме едно предимство - добре познаваме системата и имаме много добра комуникация с пациентските организация. Вече работи и Общественият съвет към МЗ и въпреки предвидения график за ежемесечна среща, за три седмици вече имаме три срещи".  Според министърът на здравеопазването броят на здравнонеосигурените в държавата е много голям. Напоследък се наблюдавала  тенденция да не се внасят здравни осигуровки и за да се промени това, е необходим парламент.  "Не бива да се допуска повишаване на цените на лекарствата, с изваждане на Гърция от референтния списък и с вкарване на Белгия, каквото е предложението на Обществения съвет", каза още министър Петров.
"Какво стана с така наречените акредитации? Има комисии, има акредитации, всички са с отлични оценки. Когато говорим за акредитации, точно това е повод да си кажем истината, но сякаш бягаме от нея", допълни министър Петров.
 
В РУСЕ ДЕЦА СЕ НАТРОВИХА С КИТАЙСКА ХРАНА
Четири момичета от 9-ти клас на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура от вчера са приети за лечение в Инфекциозното отделение на МБАЛ Русе със симптоми на хранително бактериално отравяне след консумация на китайска храна, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Децата са в добро общо състояние и през следващите няколко дни ще останат под наблюдение в областната болница. По случая РЗИ-Русе и Областната дирекция по безопасност на храните са предприели необходимите мерки. Китайското посолство излезе с позиция по този повод. В нея се казва: "Китайското посолство в България беше шокирано след получаване на информацията. То веднага се свърза със съответните български органи, за да се осведоми за случая, изрази съболезнование и поиска допълнителна и по-детайлна информация. Същевременно посолството се информира, че заведението, което се занимава с продажба на китайска храна и е продало такава на учениците, изцяло принадлежи на българин и се управлява от него".
Позицията е подписана от Уанда Джен, пресаташе и втори секретар на Китайското посолство в България.
 
ПОВИШАВАТ ДВОЙНО ЦЕНАТА НА ИНТЕНЗИВНИТЕ ГРИЖИ, АКО БОЛНИЦИТЕ ОТЧИТАТ РЕАЛНИ ПАЦИЕНТИ
Здравната каса не бива да плаща за интензивните грижи на болница, която е излъгала, че има повече такива пациенти от реално преминалите. Това е предложил министърът на здравеопазването проф. Николай Петров на работната група, която съставя наредба за интензивните грижи. Така ако болницата е отчела десет интензивни пациенти за един месец, а проверка е показала, че реалните са например само двама, то НЗОК няма да плати интензивните грижи за въпросния месец. За следващите три месеца касата ще плаща, но само за двама пациенти, независимо колко са преминали, обясни министърът. Според него на четвъртия месец болницата сама ще иска да докаже отново, че има 10 интензивни пациенти. Аз ще настоявам за този контрол, защото най-малкото съм интензивист, заяви министърът.
Според него не бива да се утежняват критериите за това кои болници могат да оказват интензивни грижи, защото има опасност да се окаже, че това са само 2-3 лечебни заведения в цялата страна.
 
ОПИТЪТ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: КАРДИОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА МЯСТО 
Преди повече от 10 години световноизвестният британски учен проф. Джон Кокрофт, изследовател и преподавател в Кардиф, основава първата кардиологична клиника в Обединеното кралство, към която пациентите могат да се обръщат по собствено желание. Тя бързо печели изключителна популярност, защото дава възможност на хората без затруднения и условности да посетят специалист кардиолог,  да определят личния си сърдечносъдов риск и да научат повече за сърдечносъдовите си рискови фактори. Моделът се развива успешно и не след дълго е създаден мобилен вариант, като за целта се използва голям автобус. С него специалистите отиват на място и остават на разположение на желаещите да получат консултация. Проф. Кокрофт бе на кратко посещение в България, за да сподели своя опит.