Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 април 2013)
 
ПРОМЕНИ В НАДЗОРА НА НЗОК И ЛЕКАРСТВЕНАТА КОМИСИЯ ПО ПРОЗРАЧНОСТ
Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер е определена за представител на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Тя ще заеме мястото на бившия заместник-министър от същото министерство Валентин Николов. С друго решение кабинетът замени досегашния представител на Министерството на здравеопазването в Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Мястото на д-р Минчо Вичев заема заместник-министър Лидия Нейчева, която ще бъде и председател на Комисията.
В състава на Комисията беше направена още една промяна - представителят на Министерството на труда и социалната политика Наталия Иванова се заменя от Ирина Иванова. Тя е магистър по право от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград и в момента е началник на отдел "Равни възможности, антидискриминация и социални помощи" към дирекция "Политика за хората с увреждания, равни възможности и социални помощи" в МТСП.

ЗАМ.-МИНИСТЪР НЕНКОВ: ПРОБЛЕМЪТ С ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ Е В УПРАВЛЕНИЕТО, НЕ В КОЛИЧЕСТВОТО ИМ
Проблемът в парите на здравеопазването е управлението им, а не толкова конкретното им количество. Това заяви тази сутрин пред Нова телевизия зам.-здравният министър Мирослав Ненков. "Според мен системата на здравеопазването може да поеме неограничено количество пари, като при сегашното състояние качеството няма да бъде повишено толкова, колкото пари ще влязат", отбеляза той. Същата теза бе застъпена и от министър Петров седмица по-рано, когато той отбеляза, че "някъде в управлението на парите се бърка".
Промяната на управлението на парите ще доведе до структурна реформа в здравеопазването, която обаче ще бъде много трудна политически, смята зам.-министърът. Ето защо: "Едно преструктуриране на болничната помощ в страната неминуемо трябва да мине през затваряне на болници. Не знам кой ще бъде толкова смел, че да го направи." Според д-р Ненков, пред служебното правителство има два варианта: "Или да ги проспим тия два месеца, или да подпомагаме процесите, които тъй или иначе текат. Ние сме избрали втория вариант. Активни сме, доколкото ни позволява времето, доколкото ни позволява бюджетът да подпомагаме функционирането на здравната система в този й вид."
 
В ПЕЧАТА: НАРЕДБА СПИРА НЯКОИ ОТ ДОПЛАЩАНИЯТА В БОЛНИЦИТЕ
"Експерти на МЗ пишат поправки в наредбата за достъп до медицинска дейност, които ще сложат край на абсурдни доплащания в болниците", информира днес "Труд". Като абсурдно доплащане вестникът посочва таксата "придружител".
"Миналата година "Труд" разкри, че в "Пирогов" всеки родител, пожелал да се грижи за болното си дете, като остане край леглото му, трябва да брои по 15 лв. на ден. С тарифата се покриват и разходите, които трупа на болницата, докато си зарежда например мобилния телефон с тока на лечебното заведение. Досегашната наредба позволява подобни безумия, защото в параграф 1, точка 8 пише, че пари за допълнителни услуги може да се искат. А такива услуги са "подобрени битови условия и допълнително обслужване, свързани с престоя на пациента (...) като самостоятелна стая, телефон, телевизор, меню за хранене по избор, избор на лекар и др.".
Предизборната кампания набира сили и в пресата, където откриваме интервю с бившия шеф на университетската "Св. Георги" и на пловдивската многопрофилна болница - доц. Илия Баташки. Въпросът къде трябва да има болница и къде - не, доц. Баташки коментира така: "Беше подхванат този въпрос от предишните управляващи, но беше спрян, защото те започнаха да го решават на парче и определяха на произволно избрани региони закриване на болници, което при нас няма да се случва".
 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ХЕМОФИЛИЯТА
Вместо позволените от закона 6 месеца, на пациентите с хемофилия е наложено на всеки три месеца да доказват заболяването си, преминавайки през тежката бюрократична процедура. Това обявиха от Националния алианс на хората с редки заболявания по повод 17 април - Световния ден на хемофилията. Като друг проблем бе посочен одобреното от здравната каса количество фактори за съответния период на действие на протокола. От пациентската организация алармират, че недостигът им пряко заплашва здравето и живота на пациентите. Не на последно място е липсата на регламент за заплащане на кръвосъсирващите фактори при провеждане на планирани хирургични интервенции.
 
 
ВСЯКА СЕДМА ЖЕНА СТРАДА ОТ ПОСТРОДИЛНА ДЕПРЕСИЯ
От депресия през първите шест месеца след раждането страда всяка седма жена, показва ново изследване. Американски изследователи от университета в Питсбърг установили, че 22% от младите майки страдат от депресивни настроения през първата една година след раждането. В изследването участвали около 10 000 жени, предаде БГНЕС.
 
МС ЗАМРАЗЯВА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА БЕЗ РЕЦЕПТА ЗА ГОДИНА
Регистрираните към момента цени на лекарствени продукти без лекарско предписание няма да могат да се увеличават с повече от статистически отчетената инфлация. Това предвижда промяна в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, одобрена днес от правителството. Антикризисната мярка се въвежда за период от една година от влизането в сила на Наредбата, информират от пресцентъра на Министерски съвет.