Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 април 2013)
 
БЪЛГАРСКИТЕ ХИПЕРТОНИЦИ ДОПЛАЩАТ НАЙ-МНОГО ЗА ЛЕЧЕНИЕТО СИ В ЦЯЛА ЕВРОПА
Между 12% и 14% от общата популация в развитите страни днес е засегната от прехипертония, големи азиатски държави като Индия например съобщават за много по-висок дял на прехипертониците - до 45% от популацията. Това бе съобщено на симпозиума "Прехипертония и сърдечно-съдов риск" на Българската Лига по хипертония, който се проведе вчера в столицата.
Българските хипертоници са най-ощетените в Европа, защото те заплащат 64% от стойността на медикаментите си, докато във Франция например пациентите заплащат едва 1%, изтъкна по време на дискусията председателят на Бългаpската Лига по хипертония проф. Светла Торбова. Тя подчерта, че прехипертонията и през тази година ще бъде една от водещите теми в научните прояви, организирани от Лигата. От 31 май до 2 юни ще се проведат традиционните Плевенски дни на артериалната хипертония с централна тема "Прехипертония и сърдечно-съдов риск". През ноември столицата ще бъде домакин на форум, посветен на друга важна и актуална тема: "Трудно лечимата артериална хипертония. Съвременно лечение на резистентната хипертония." МЗ прави проверка има ли достатъчно направления
 
РАЗНОПОСОЧНИ КРИТИКИ И ЕКЗОТИЧНИ ИДЕИ В ПЪРВИЯ ПРЕДИЗБОРЕН ЗДРАВЕН ДЕБАТ
Запазване на забраната за пушене на закрито и на размера на здравната вноска на 8% - това бяха единствените теми, по които представителите на политическите сили постигнаха консенсус в първия предизборен дебат на тема "Здравеопазване", който се състоя в студиото на bTV тази сутрин, съобщи Zdrave net.  Високият градус на напрежението в здравния сектор се пренесе и в телевизионното студио, където събеседниците сблъскаха тезите си. Не липсваха нито екзотични хрумвания, нито претоплени стари мерки, дори добрите стари здравни хеликоптери и този път не бяха пропуснати.
 
В ПЕЧАТА: БОЛНИЦИ ОСЪДИХА ЗДРАВНАТА КАСА
""Реформата в болничната помощ трябва да се реализира - има неправилно съотношение между услуги и представителност. Това, което не можахме да постигнем, е да се спре ръстът на лечебните заведения в регионите, където има свръхпредставяне, а от друга страна - да се поддържат болници в отдалечените райони." Това заяви на отчета си като депутат от Смолян бившата шефка на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ)", четем днес в "Труд".
Няколко издания съобщават за болници, осъдили здравната каса. "Дума" информира: "Сдружението на бургаските болници спечели дело за неизплатени средства, заведено срещу РЗОК Бургас. Искът е заради отказ на районната здравна каса да изплати за извършена дейност на многопрофилна болница "Дева Мария" Бургас. Изданията се спират и на поредния инцидент в лечебно заведение. "Студент вилня в спешното отделение на болницата в Свищов. Миналата нощ около 5 часа сутринта 24-годишният Ц.Х. от плевенското село Гложене нахълтал в Спешна помощ пиян до козирката и направил на сол три от стъклата на вратите", разказва "Телеграф".
 
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПРОФ. Д-Р НИКОЛАЙ ПЕТРОВ Е РАЗПОРЕДИЛ ПРОВЕРКА НА НАПРАВЛЕНИЯТА ЗА СПЕЦИАЛИСТИ
По време на откриването на новото инфекциозно отделение на бургаската болница, министърът каза, че в здравното министерство постъпва информация и от двете страни - от личните лекари и от Касата, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. "При нас постъпва информация за направленията от личните лекари и от директора на касата д-р Пламен Цеков. Има някакво недоразумение в информацията от едната и другата страна. Аз съм разпоредил една проверка към районните наши структури, за да видим дали това е така и в какъв обем е, ако това е така, кои точно направления са в недостатъчност, има ли пациенти, защото това няма да допусна, да останат без направление", категоричен бе той.
"Опитвам се да имаме добър план, защото конфронтацията не е решение. Моят стил на работа е да се съберем заинтересованите страни - д-р Цеков, лекарските организации, пациентските организации, както беше вчера на извънредното заседание на съвета, да чуем мнения. Аз съм човек от здравната система, аз не съм чист управленец, както сте свикнали да виждате министъра. И в този смисъл искам да има консенсус при решения. Дори ако има косенсус да се изговори всичко тук и сега, обясни здравният министър. Другото е нагнетяване на напрежение, изкривяване на думи", заяви проф. д-р Петров.
 
БЛС ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ И С БСП
Здравеопазването е социална дейност, която не може да се реализира без участието на държавата. Това е заявил председателят на БСП Сергей Станишев след срещата си с представители на Българския лекарски съюз и подписване на споразумение със съсловната организация, съобщиха от пресцентъра на партията. Освен с БЛС, лидерът на червените се е срещнал днес и с представители на Националната аптечна мрежа, Българския зъболекарски съюз и  Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България.
Според лидера на БСП е важно да се изработи дългосрочна стратегия, за да се развива секторът предвидимо.