Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 април 2013)
 
 
В ПРЕСАТА: ОТНОВО Е НАПАДНАТ ФЕЛДШЕР ОТ "СПЕШНА ПОМОЩ
За нов инцидент с медицинско лице съобщава в днешния си брой  "24 часа". "Юмруци отнесе фелдшер от "Спешна помощ" в Троян в неделя (7април). Невена Банева и д-р Снежана Ченковска се отзовали на повикване за сърдечен проблем при млад мъж. Антон Спасов казал, че ако до 5 мин не отидат, ще съди екипа. Жените тръгнали веднага. Натоварени с електрокардиограф и чанти, се изкачили до жилището му - заварили го да заключва. Без дума да каже той заудрял с юмруци фелдшерката Невена Банева. Медичките избягали и отишли в полицията, а мъжът отпътувал с такси за Ловеч. Приет бил в кардиологията с ускорен пулс, четем в изданието.
"Дефицитът в здравната система е 1,7 млрд. лв. Само за 2012 година, при брутен вътрешен продукт от 77,6 млрд. лв., недостигът в осигурителната система е бил 5,1 млрд. лв., или 6,6% от БВП", пише още  "24 часа". "От стенограмата на едно от първите заседания на служебния кабинет се вижда, че здравният министър Николай Петров заявява, че повече от 1 млрд. лв. за здравеопазване са отишли на друго място, като визира пренасочването им към фискалния резерв", допълва изданието.
"Монитор" информира, че лекарите ни масово не са застраховани срещу зарази. "Редно е работодателят да ни застрахова срещу личен риск, тъй като лекарите сме подложени непрекъснато на различни видове инфекции от болните", коментира проблема проф. Иван Чалъков от Първа клиника по уши, нос и гърло в ИСУЛ. Засега само БЛС прави застраховки на 100% на медиците, но те са за "Професионален риск при нанесени щети на трети лица" в случаи на дела срещу тях за грешки и пропуски, посочва ежедневникът и уточнява, че полиците по тях са до 200 000 лв.
"Репортер" съобщава, че Европа търси един милион лекари. Според проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София , у нас завършилите лекари започват работа с 500-600 лв. заплата, а като отидат да специализират в Германия, получават 10 пъти повече. Затова само повишаване на заплатите и по-добри условия на труд могат да задържат младите специалисти в България,  казва проф. Митев.
От "Стандарт" научаваме, че "Пирогов" е осъдил пациент за неплатено лечение. Това е кюстендилец, за когото са похарчени 5400 лв., след като лекари направили необходимото, за да му спасят живота преди повече от година.
Болница от Община Малко Търново стартира проект за преобразуване на болницата в медицински център. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет чрез схема за безвъзмездна финансова помощ по ОП "Регионално развитие". Общата стойност на одобрените допустими разходи е 940 607,60 лв., а срокът за изпълнение е 2 години, пише вестник "Дума".
"Нова частна болница отвори врати в Стара Загора вчера. Тя разполага със 7 отделения, 119 легла и е изградена върху площ близо 5000 кв. м на територията на някогашния соцгигант за производство на промишлени роботи НПСКР "Берое"", информира "Преса". 
 
МЗ, НЦОЗА И ВМА ОРГАНИЗИРАТ ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА СУИЦИДНОТО ПОВЕДЕНИЕ И РОЛЯТА НА МЕДИИТЕ
На 10 април, сряда, МЗ, НЦОЗА и Центърът по психично здраве-ВМА организират дискусия с главни редактори, издатели и практикуващи журналисти от печатни, електронни и интернет издания. Темата на дебата е "Превенцията на суицидното поведение и ролята на медиите - практически утвърдени европейски и световни практики". Повод за срещата са зачестилите през последните месеци в България случаи на актове на суицидно поведение, които закономерно бяха отразени широко във всички медии. За участие в дискусията са поканени представители на ръководствата на печатни и електронни издания, на СЕМ, на сдружения на журналисти и издатели, журналисти.     Целта на срещата е да се намери баланса между свободата на медиите при отразяването на кризисни събития, от една страна, и пълноценното информиране на обществото като се отчитат доказалите ефективността си практики за възпрепятстване на актове на суицидно поведение. Здравни експерти от СЗО и европейски институции  обръщат внимание, че детайлното отразяване на личните трагедии  крие потенциал за предизвикване на т.н. "ефект на доминото" и може да отключи автодеструктивно и суицидно поведение сред много други хора.
Срещата-дискусия ще се проведе от 11.00 часа в зала "Аула" на ВМА.
 
НЗОК ПУСКА НОВА УСЛУГА ЗА ДЕНТАЛНИТЕ ЛЕКАРИ
Нова услуга за лекарите по дентална медицина вече работи в интернет портала на НЗОК, съобщиха оттам. Тя ще улесни работата им, защото ще позволява в момента, в който пациент потърси лечение със здравноосигурителната си книжка, денталните лекари да могат да проверят какви дейности са отчетени за него през текущата година. Досега те имаха възможността да проверяват дали здравноосигурителната книжка на пациента е валидна. С новата услуга ще се информират и за извършените му и заплатени от НЗОК дейности.По този начин се предотвратява възможността за повторно отчитане на една и съща дейност за един пациент и надвишаването на полагащия му се  брой дентални дейности в рамките на календарната година, обясняват от касата. Новата функционалност се въвежда в изпълнение на Националния рамков договор 2013 за денталните дейности и вече е достъпна в интернет портала на НЗОК, в секция "Електронни услуги".
 
НАЙ-ГОЛЯМОТО МЕДИЦИНСКО КАРИЕРНО ИЗЛОЖЕНИЕ Е ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ
MedPharm Careers - най-голямото по рода си медицинско изложение за търсене на работа в Европа, където стотици здравни специалисти намират възможности за развитие на тяхната професионална кариера, ще се проведе тази година в 16 европейски страни. Това са Португалия, Испания, Италия, България, Румъния, Полша, Словакия, Чехия, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Словения, Хърватска, Сърбия и Гърция. Българските здравни специалисти могат да посетят изложенията в Пловдив на 13-ти април, в София на 14-ти април и във Варна на 16-ти април.
Това, което отличава MedPharm Careers от други подобни изложения, е присъствието на най-големите и най-известни медицински компании, предлагащи най-добрите условия за работа и атрактивни стартови заплати. Компаниите съдействат за оформянето на  всички документи нужни за работа в чужбина, осигуряват езикови курсове и подпомагат всеки един кандидат в планирането на кариерното развитие. В тазгодишното издание на форума ще участват медицински фирми и представители на болници от Германия, Великобритания, Холандия, Швейцария, Скандинавските страни, Франция, Ирландия, Белгия и България.
Програмата на изложенията включва и семинари, лекции и симпозиуми за кариерно развитие в сферта на здравеопазването, а също така и курсове по медицински английски.
Участието във форума е безплатно, необходима е само регистрация на: http://www.medpharmjobs.com/fairs/BG.
 
ОРЕШАРСКИ ЛАКОНИЧЕН ЗА НАМЕРЕНИЯТА НА БСП В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Ако Коалиция за България спечели предстоящите избори, ще промени статута на болниците като търговски дружества. Това е записано в предизборната програма на политическата формация, която бе представена днес от посочения за бъдещ премиер Пламен Орешарски. По време на своята презентация той обяви здравеопазването като приоритет, но бе доста лаконичен по отношение на това какво смятат да правят червените, ако спечелят изборите. "Със сигурност ние няма да постигнем идеален модел, но това, което имаме като модел ще се опитаме да го заздравим. Да направим една по-добра институтционализация и да осигурим по-голяма финансова стабилност на здравната система чрез засилване на отговорността на държавата. Ще  върнем отново държавните функции в здравеопазването там, където им е мястото и ще оставим парите на НЗОК да отиват само и единствено за здравноосигурените лица", беше единственото, което каза Орешарски по темата.
В презентацията на програмата обаче откриваме обещанието, че клиничните пътеки ще се заплащат 100% при равни критерии за всички болници. Обещава се и премахване лимитите за направления при специалист и делегираните бюджети за болниците. В програмата е записано и възстановяване на поликлиничното обслужване чрез стимулиране на груповите медицински практики. От червената партия също така възнамеряват да намалят отново на 1 лев таксата за пенсионерите при посещение при личния им лекар. В програмата е записано и че НЗОК ще изплаща по-голямата част от цената на предписаните лекарства за хронично болни.
 
ИМА НАПРЕДЪК ПО КАЗУСА С ОТВАРЯНЕТО НА БОЛНИЦАТА В ДЕВИН, СПОРЕД КМЕТА НА ОБЩИНАТА
Днес при премиера Марин Райков се е провела съвместна среща с министъра на здравеопазването и финансовия министър, на която е присъствал и кметът на Девин Цветалин Пенков, съобщава Агенция Фокус. На срещата е станало ясно, че в сградата на болницата в близост до действащата спешна помощ заедно с новоучреденото дружество ще се направят един или два кабинета със стационар няколко легла и възможно оборудване, с оглед лабораторни изследвания и друга апаратура. "По този начин ще се осигури спешността и необходимостта от елементарни прегледи и изследвания на място, като това ще бъде направено най-късно до един месец", каза Цветалин Пенков. Успоредно с това заедно с финансовия министър вече ще се търсят съвместни варианти, с оглед бъдеща форма на финансиране на болницата в Девин, включително и самостоятелно решаване на въпроса от община Девин. "На срещата всички потвърдихме, че действително в Девин трябва да има болница, с колко отделения - предстои да бъде решено, като наново ще бъде възложен анализ на екип от здравното министерство и това ще бъде доразвито от следващия кабинет", допълни Пенков.
 
 
КМЕТЪТ НА БУРГАС ДИМИТЪР НИКОЛОВ НАПРАВИ ПЪРВА КОПКА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА БУНКЕР ЗА НОВИЯ ЛИНЕЕН УСКОРИТЕЛ
Кметът на община Бургас Димитър Николов и ръководителят на управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова направиха първа копка за изграждане на бункер за новия линеен ускорител, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Средствата за новия линеен ускорител и бункера са по Оперативна програма "Регионално развитие". За осигуряване на защита от йонизиращи лъчения е предвидено изпълнение на стоманобетонни стени с променлива дебелина от 1,3 до 2,30 м. Апаратът линеен ускорител е шведски и вече е договорен. "С изграждането на новата онкологична поликлиника в близост, която ще бъде изключително модерна, като последните етажи са предвидени за стационар, хоспис, който да приема тежко болните за лечение и грижи, ще направим така, че да удължим живота на хората с тежки онкологични заболявания, а тези в ранен и среден стадий да бъдат изцяло излекувани", обясни Николов.
След около месец в Бургас трябва да пристигне линейният ускорител, съобщи още той.