Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 април 2013)
 
ВСЕКИ БЪЛГАРИН С ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННОТО СИ ДОСИЕ ОТ 15 АПРИЛ
От средата на април всеки български гражданин над 18 години ще може да влиза в своето електронно досие с помощта на уникален код за достъп. Това съобщиха вчера по време на пресконференция  представители на НЗОК. До момента единствено хората, които притежават електронен подпис, можеха да посещават своите електронни досиета. От 15 април обаче всеки ще може да подаде заявление за това в Регионалните здравни каси. Срещу лична карта там на всеки желаещ ще бъде издаден безплатно и в рамките на няколко минути персонален код. Той ще представлява комбинация от десет цифри и букви, които се въвеждат на страницата на НЗОК. Така гражданинът ще получи достъп до най-разнообразна информация, като например кой е личният му лекар, дали е постъпвал в болница и какви дейности са извършени при неговото лечение. Пациентът ще може да види също и своята епикриза и дали здравната каса е заплатила за отчетените от болницата дейности.
 
В ПЕЧАТА: ВРЪЩАТ ОТМЕНЕНА ПРОЦЕДУРА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ВЪВ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
"Дирекцията "Медицински дейности" на здравното министерство предлага промени, които ще върнат отменена преди 3 г. процедура за кандидатстването във Фонда за лечение на деца. Достъпът до терапия ще бъде затруднен, а процедурата отново ще се бюрократизира, предупредиха родители на тежко болни деца." Това пише днес в "24 часа.
Няколко издания информират за повишаване на заплатите в бургаската болница. "Синдикати и ръководство на Бургаската болница се разбраха за по-високите заплати на лекарите и сестрите. Увеличението е от 1 април", пише "Стандарт" и уточнява: "При лекарите без специалност увеличението е с 20 лв. за основната заплата от 600. При специалистите скокът е с 50 лв. Така лекар с една специалност ще получава 800 лв. основна заплата при 750 лв. досега, а с две специалности - 850 лв. при стартова до момента 800 лв. Заплатата на професионалистите по здравни грижи - медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и др., е увеличена със 100 лв. и вече ще бъде 600 вместо 500 лв. Старшите медицински сестри с висше образование бакалавър или магистър по здравни грижи ще получават 660 лв."
"Монитор" ни запознава с изказване на д-р Таня Андреева: "С бюджета, отпуснат на АГ болница "Шейново", тя може да работи само 10 месеца, а в последните два месеца на годината там не бива да се ражда нито едно бебе. Това заяви вчера изпълнителният директор на лечебното заведения д-р Таня Андреева", четем във вестника. Според нея от изминалото управление Министерството на здравеопазването ще остане с две неща - ограничаването на тютюнопушенето на обществени места и прехвърлянето на фонда за репродукция към НЗОК, научаваме от материала на "Монитор".
 
 
АЛЕРГОЛОГ: УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА ХОРАТА С АЛЕРГИИ
Приблизително 2 млн. българи страдат от някакво алергично заболяване, нараства броят на хората с алергия към аспирин и други нестероидни противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарствени средства. Това е съобщил на семинар за журналисти алергологът доц. Соня Генова, ръководител на клиника в УМБАЛСМ "Пирогов". Нашата страна не прави изключение от тенденцията към увеличаване на алергичните заболявания, характерна за целия свят през последните десетилетия, допълва още специалистката. Тя уточнява, че по официални данни за последните 50 години почти 30% от световната популация е засегната от различни видове алергии, като за Европа процентът на боледуващите е около 25%. Актуални данни за България няма, но според проучване, проведено преди няколко години между 12% и 18% от българите имат оплаквания, които могат да се свържат с алергично заболяване.
 
МНОГОПРОФИЛНАТА БОЛНИЦА В ГРАДА ЩЕ ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ ОТ ИЗРАЕЛ
Многопрофилната болница в Бургас, която обслужва пациенти от областта, ще получи дарение от Израел. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов преди началото на информационния ден, посветен на възможностите за работа на български строителни работници в Израел, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Преди началото на срещата кметът Николов и посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз имаха отделен разговор. "Говорихме за предстоящото посещение на министъра на здравеопазването на Израел в Бургас. Ще има дарение от страна на правителството във връзка с атентата. Дарението ще е във вид на оборудване за линейки и за бургаската болници. Коментирахме техническите параметри на оборудването, както и изграждането на мемориален паметник на летището. Имаме сложни процедури и съгласувания с министерствата и обсъдихме кой с какво може да съдейства", каза Димитър Николов. Той допълни, че всички разходи, направени от МБАЛ-Бургас за обслужването на пострадалите от атентата, са изплатени и това е дало възможност на ръководството на здравното заведение да закупи необходимите лекарства за спешните случаи и за реанимация.
 
 
НЯМА КРАЕН СРОК ДО КОГА ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ ПРОГРАМИТЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА САМОУБИЙСТВА
Засега няма краен срок докога ще се провеждат дните на отворени врати, които са част от програмата за превенция на самоубийства на Министерството на здравеопазването, тъй като има нужда от тях. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" психологът към Регионална здравна инспекция - София (РЗИ - София) Татяна Петрова. Дните на отворени врати се провеждат всяка седмица, а кабинетът с психолог в РЗИ - София работи целогодишно. На сайта на РЗИ - София има график,  в който са посочени всички лечебни заведения, където има специализирани кабинети. РЗИ има горещ телефон, чийто номер е 02/813 04 75 - на него отговаря психолог и безплатни консултации.
 
 
ПОЧТИ 3/4 ОТ ХОРАТА С ХОББ НЕ СЕ ЛЕКУВАТ
Едва 20-25% от хората, страдащи от Хронична обструктивна белодробна болест се лекуват. Това обявиха по време на пресконференция днес началникът на Клиниката по белодробни болести във ВМА доц. Коста Костов и председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Те съобщиха, че в момента по здравна каса се лекуват 76 000 пациенти с това заболяване. Прогнозата на специалистите в областта обаче е, че ХОББ засяга повече от 400 000 българи.
Като причина за огромния брой недиагностицирани случаи д-р Хасърджиев посочи, че много от хората не обръщат внимание на симптомите и затова не отиват на лекар. Той също така отбеляза, че заболяването може да се контролира, ако се диагностицира навреме. Като симптоми на ХОББ бяха посочени задух, хронична кашлица и продукция на храчки. При пациентите с това заболяване често са налице и хрипове, напрежение в гръдния кош, умора, загуба на тегло, каза още д-р Хасърджиев.