Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 април 2013)
 
С ПЕРСОНАЛИЗИРАНАТА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА НА НЗОК РЕАЛИЗИРАМЕ ОН-ЛАЙН ИЗБОР НА ЛИЧЕН ЛЕКАР
Реализиране на он-лайн избор на личен лекар от пациент е един от новите моменти в персонализираната информационна система на НЗОК. Това каза инж. Таня Загорова, началник отдел "Информационно осигуряване на извънболнична и болнична медицинска помощ" в НЗОК, на пресконференция за новите възможности на ПИС, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Персонализираната информационна система се обновява веднъж месечно. До момента в системата се влиза само с електронен подпис. Много малко хора използват електронен подпис, затова персонализираната информационна система не е така лесно достъпна. И към момента НЗОК обработва само тези дейности, за които партньорите са сключили договор с касата. В персонализираната информационна система ние решихме да постъпва цялата информация за пациента, а не само за заплатените от НЗОК дейности. Това е част от публичния контрол, който чакаме да бъде осъществен от пациента", посочи инж. Загорова. "Решихме да улесним достъпа до системата - да бъде издаван уникален код за достъп. Той е 10-символен. Освен това, повишаваме сигурността на информацията, която постъпва. Нотифицираме пациенти за полагащи се прегледи и дейности. От 15 април всеки желаещ гражданин независимо от здравноосигурителния му статус може да си извади във всяка РЗОК този 10-символен код за системата. Достъпът до здравната информация ще бъде в реално време", уточни инж. Загорова.
 
 
КЪРДЖАЛИЙСКАТА БОЛНИЦА МБАЛ "Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ" ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С МОБИЛЕН КРЪВЕН ЦЕНТЪР
Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Тодор Черкезов, който получи ключовете за центъра от областния управител Иванка Таушанова. Мобилният кръвен център е получен в рамките на българо-гръцки проект за трансгранично сътрудничество. Неговата задача е да стимулира кръводаряването по общините в Източните Родопи в съответствие с европейските стандарти, уточнява още Агенция "Фокус"..
 
 
 
Д-Р ПЛАМЕН ЦЕКОВ: СПОДЕЛЯМ ИДЕЯТА НРД ДА СЕ СКЛЮЧВА ЗА СРОК ОТ 5 ГОДИНИ
Това каза пред журналисти д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Плюсовете са, че няма всяка година да губим по 2 месеца и да препрочитаме стари текстове, да се питаме трябва ли те да останат или не, след като е категорично ясно, че те трябва да бъдат там",  посочи д-р Цеков. Той смята, че отнасянето в съда на въпроса с 40-те милиона лева от надсъбрани здравни вноски е най-правилното. На въпрос на журналисти - къде са 40 милиона лева от надсъбрани здравни вноски, заради които БЛС води дело срещу НЗОК, д-р Пламен Цеков каза: "Можете ли да допуснете, че 40 милиона могат да бъдат скрити като една баничка? Това няма как да стане. НЗОК е обществена институция и подлежи на контрол от всички оторизирани държавни органи и няма как някой от НЗОК да злоупотреби с тези средства"..
"До месец май сме дали гратисен период за лечебните заведения да започнат да се отчитат електронно в реално време, ежедневно", каза още д-р Цеков. По думите му онлайн отчитането върви от 2 години. "Ние можем да платим това, което е отчетено. Ако информация не е постъпила до нас, ние какво да плащаме. В интерес на лечебните заведения е да се отчитат. Не е необходимо да се налага санкция", каза още д-р Цеков. Електронното отчитане на договорните партньори на НЗОК в момента се извършва ежемесечно.
 
23 СА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА ВЪВ ВИДИНСКА ОБЛАСТ С НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ НА РАБОТА НА ОПЛ
Това каза за Радио "Фокус"- Видин Десислава Петрова, главен експерт в РЗОК във Видин. На разкритите в тези населени места лекарски практики се заплащат допълнителни суми от НЗОК. Най-малката като размер месечна сума е 347 лв., а най-голямата - 763 лв. "Методиката определя обективни критерии за разпределение на средствата за работа при неблагоприятни условия на общопрактикуващи лекари. Списъкът се определя при отчитане на следните критерии - отдалеченост на практиката от други лечебни заведения, трудна достъпност, такива са практиките в Чупрене, Горни Лом, лоши пътища - на това условие отговаря лекарската практика в село Бойница. Друг критерий е разпръснатост на практиката или амбулатория, обслужваща две или повече населени места. Пример за такава амбулатория е тази в село Дреновец. Лекарската практика в село Арчар е допълнително стимулирана заради особеностите на обслужвания контингент", обясни Десислава Петрова.  Допълнително заплащане получава и лекарската практика, която обслужва домове за медико-социални грижи и лица, настанени в специални училища и домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, в домове за деца с физически увреждания, в домове за деца с умствена изостаналост и деца, ползващи услуги от резидентен тип. Такъв е случаят с практиката в село Капитановци.
 
 
БЛС подписа споразумение с партията на Кунева и със СДС
БЛС и Движение "България на гражданите" подписаха днес меморандум за общи принципи и действия в здрвеоапзването. Подобно споразумение лекарите сключиха преди десетина дни и с Демократи за силна България и Единство. По време на подписването на меморандума лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева благодари на БЛС за това, че са оказали експертна помощ при изготвянето на програмата на партията в областта на здравеопазването.
СДС  и БЛС също днес подписаха споразумение за общи принципи и действия в здравеопазването, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Изключително приятно сме изненадани от СДС и техните водачи на листи. Това е начинът да има консенсус по това, което ще се случва в здравеопазването", добави Райчинов. Д-р Емил Кабаиванов, председател на Съюза на демократичните сили, добави: "Приехме това, което лекарският съюз ни предложи като посока за развитие на здравеопазването. Ще изпратим наши допълнителни конкретни предложения до лекарския съюз да залегнат в този договор".
 
ОТ ПРЕСАТА: 200 МЛН. ЛВ. ПО-МАЛКО ЗА БОЛНИЦИТЕ ТАЗИ ГОДИНА
"200 млн.лв. по-малко ще получат болниците през тази година, ако касата не промени разпределението на парите им. Това показват предварителните разчети на средствата за тази година на фонда. Промяна засега обаче няма въпреки срещата на Надзорния съвет на касата с министър проф. Николай Петров и лекарския съюз", пише днес в "Стандарт". Над 1,44 млрд.лв. са били реално средствата, които болниците са получили през миналата година от здравната каса. За 12-те месеца на тази обаче бюджетът им е 1,18 млрд. лв. Традиционно касата залага по-малко средства, отколкото клиниките реално усвояват, но компенсира разликата от резерва си. През тази година обаче тя въведе правило, според което болниците не могат да надвишават с повече от 5% бюджетите си. Ежедневникът отбелязва също, че и средствата за онколекарства са по-малко. През миналата година болниците са получили 116 млн. за тези медикаменти, а през тази са планувани 90 млн. лв. От материала научаваме още, че събраните средства от здравни вноски са с около 40 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година.
"Монитор"  информира, че здравният министър е сформирал комисия от специалисти, която да каже как могат да бъдат увеличени парите за интензивни грижи.
"Труд" съобщава за кадрови промени в "Пирогов". "Шефът на детската хирургия в "Пирогов" и национален консултант в тази област проф. Огнян Бранков бе пенсиониран, само че не по негово желание. За овакантените места, както и за началническия пост в Четвърта хирургия, ще бъдат обявени конкурси, заяви вчера пред "Труд" доц. Стоян Миланов, директор на "Пирогов"", четем във вестника.
"За мен това е разчистване на сметки, при положение, че след редовно проведен конкурс имам договор за управлението на клиниката за още 3 години", каза пред "Труд" проф. Бранков. Той добави, че е огорчен и че екипът му се чудел какво става. Както може да се предположи, професорът вече има предложение за работа в частна болница", допълва ежедневникът.   
 
СЪЗДАДОХА ПРОТИВОАЛЕРГИЧНА ЯБЪЛКА
Около 75% от хората страдат от алергия към полени и често се сблъскват с неприятната реакция и при яденето на ябълки. Сега специалистите по молекулярна биология намериха решение на проблема, създавайки ябълка без естествени влакна, предаде БГНЕС.
Генетичният плод все още е в процес на тестване и не е годен за ядене. Експерти от университета в Холандия са се заели с нелеката задача да проучат и елиминират възможните странични ефекти върху човека.