Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 април 2013)
 
СКАНДАЛ ЗАРАДИ ЗАПЛАТИ В СПЕШНА ПОМОЩ В БЛАГОЕВГРАД
Скандал тресе Центъра за спешна медицинска помощ - Благоевград, след като директорката д-р Величка Антова е издала заповед, че ще наказва с една брутна заплата всеки медик или служител, "издал информация". Това е станало само ден след като фелдшери и медсестри разобличиха публично ръководството на ЦСМП в несправедливо разпределение на възнагражденията, съобщава регионалното издание Struma.bg., цитирано от Zdrave net.
Вчера в интернет пространството е разпространено заявление от медицинските специалисти по здравни грижи, работещи в ЦСМП в Благоевградска област, в което те разкриват истината за разпределението на заплатите в сектора, твърди изданието. От него става ясно, че шефката д-р Антова е повишила своята заплата с 490 лева и реално месечно тя стартира с 1290 лева. Завеждащият филиала в Благоевград д-р Деничина получава увеличение с 290 лева, с това заплатата й става 1058 лева. Любопитното е, че завеждащите филиалите в Сандански, Разлог, Гоце Делчев и Петрич получават увеличение 195 лева и заплатите им стават 955 лева, а колегите им фелдшери, завеждащи в градовете Кресна, Якоруда, Банско, Симитли и Сатовча, са оставени на минималния праг от 520 лева плюс 30-40 лева за водене на отчетност. В същото време със 100 лева са повишени възнагражденията за лекарите със специалност, които имат дългогодишен трудов стаж и получават основна заплата около 800 лева. Увеличението за начинаещи лекари без опит е само 20 лева и тяхната стартова заплата е 660 лева, което е 40 лева под минималния праг, определен от Колективния трудов договор. С 20-29 лева е увеличението и за останалите категории персонал - шофьорите на линейки получават 390 лева заплата, санитарите - 310 лева.
В изявлението, адресирано до министър-председателя, президента, министъра на здравеопазването, министъра на финансите, Държавен финансов  контрол, омбудсмана и други институции, медиците от спешния център в Благоевград споменават и слухове за корупционни схеми в структурата на Спешна помощ, и настояват истината да излезе наяве. "Ако това не се случи, имаме необходимата решителност как да продължим действията до постигане на справедливата ни цел", пишат още те.
 
В ПРЕСАТА: РАЗСЛЕДВАНИЯТА СРЕЩУ ЕМИЛ РАЙНОВ И ЖЕНИ НАЧЕВА - ПРЕКРАТЕНИ
В "Труд" пише: "Гръмко огласеното разследване срещу бившата шефка на здравната каса Жени Начева, бившият зам. здравен министър Емил Райнов (БСП) и ексшефът на политическия кабинет на Сергей Станишев - Веладин Битолски, тихомълком е било прекратено. Тримата бяха подведени под отговорност за корупция и злоупотреби през 2010 г., а преди няколко месеца прокуратурата сама се е отказала да доказва, че има извършено престъпление." Миналия вторник Емил Райнов бе избран за водач на депутатската листа на БСП за Ловеч.
Няколко издания проследяват продължението на случая с уволнения шеф на ломската общинска болница. "Стандарт" отбелязва: "Той е четвъртият, на когото за една година се гласува доверие да управлява проспериращата общинска болница." "Всеки ден" допълва: "Лекари и сестри се бунтуваха пред общината срещу решението, а отстраненият директор ще обжалва и новото си уволнение."
"Репортер" алармира за възможно увеличаване на цените на лекарствата на свободна продажба.
 
В ЯМБОЛ ЩЕ ВРЪЧВАТ ТАЗГОДИШНИТЕ НАГРАДИ В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА 5 АПРИЛ
В Ямбол ще връчват тазгодишните награди в областта на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на общината. На 5 април в 16.00 часа в Художествена галерия "Жорж Папазов" ще се състои церемонията по връчване на наградите за медицина по повод 7 април - Световен ден на здравето.
Специализираната комисия по присъждане на наградите обсъди постъпилите предложения и определи двама носители на наградата "Хипократ"- в областта на денталната медицина д-р Хараламби Илиев, а за хуманна медицина - д-р Петър Папашимов. Румяна Тагарева, медицинска сестра с 36 години трудов стаж в отделението по Трансфузионна хемотология на ямболската болница, е тазгодишният носител на наградата на името на "Анка Александрова".
Със заповед на кмета на община Ямбол Георги Славов са определени и носителите на почетен знак "Герб на община Ямбол" за значителни заслуги в полагането на грижи за здравето на общността. С отличието ще бъдат удостоени д-р Мило Каменов, д-р Дочка Джендова, д-р Никол Ковачева, д-р Атанаска Петрова, Радка Тодорова-медицинска сестра в Дом за стари хора - Ямбол, Мария Станкова - мед. фелдшер в ЦДГ "Червената шапчица" и Валентина Славчева -медицинска сестра в ДМСГД.
 
В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИЗВЕСТЕН ТОЧНИЯТ БРОЙ НА ДЕЦАТА С АУТИЗЪМ
За първи път Националният център по обществено здраве и анализи, сектор "Детско здраве" се включва в световната инициатива по отбелязване на деня за информираност за аутизма. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Красимира Костадинова от националния център. Тя допълни, че поводът за това е разработване на мерки за подобряване на грижите в помощ на лица с разстройство от аутистичния спектър и техните семейства. С това се поставя началото на едно междуинституционално взаимодействие при предоставяне на интегрирани услуги за хората, засегнати от този проблем. Националният център по обществено здраве и анализи ще има конкретни ангажименти по отношение главно информираността на обществото по въпросите на аутизма, тъй като засега в България не е известен точният брой на децата с аутизъм. Те се регистрират под код "генерализирани разстройства на развитието", които включват и други разстройства, Официалната статистика отчита, че към момента у нас 436 са с генерализирани разстройства на развитието.
 
ЛЕКАР ОТ ФРЕНСКИЯ "СЪРВАЙВЪР" СЕ САМОУБИ
Д-р Тиери Коста, лекар, работил за френското тв шоу "Ко ланта" (подобно на "Сървайвър"), се самоуби в Камбоджа няколко дни след смъртта на друг участник, информира Би Би Си. 38-годишният Тиери Коста е оставил предсмърртно писмо. В него той подчертава, че името му било "опетнено от медиите" заради смъртта на Жералд Бабен преди седмица. Бабен почина след сърдечен пристъп по време на снимките на остров Ко Ронг. Някои медии упрекнаха д-р Коста, че е отговорен за смъртта на 25-годишния Бабен. В писмото си той отхвърля обвиненията и подчертава, че се е отнесъл към младия мъж като към пациент, а не като към участник в състезанието. Медикът подчертава, че не е нарушил Хипократовата клетва. Според свидетели, Жералд Бабен се оплакал от схващания през първия ден от записите на шоуто, по време на играта той паднал на пясъка и искал лекарска помощ, но продуцентите не позволили лекарската намеса, докато състезанието не свърши. Телевизия TF1 обяви миналата седмица, че заради смъртния случай ще свали шоуто от програмата си.
 
ДВАМА ЛЕКАРИ НАЧЕЛО НА ЛИСТИ В ГЕРБ
Доскорошният здравен министър Десислава Атанасова не попадна начело на листите на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно днес, след като председателят на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов обяви на пресконференция имената на водачите на листи. "Тежката артилерия" на ГЕРБ беше спрягана като водачка на листите в Русе и Силистра. Те обаче бяха оглавени от областните координатори на партията и бивши депутати Пламен Нунев и Стефан Господинов. Сега слуховете поставят Атанасова на трето място в русенската листа. Колежката й от парламента д-р Даниела Дариткова обаче, която я наследи като председател на парламентарната здравна комисия, ще бъде начело на листата в Смолян. Лекар гинеколог ще води листата на ГЕРБ и в Търговище. Това е д-р Дарин Димитров, общински ръководител на партията в града
 
РАБОТНА СРЕЩА С БЛС И НЗОК ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ЗДРАВНО МИНИСТЕРСТВО
В Министерството на здравеопазването в 12.00 часа ще се проведе работна среща на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, членове на Управителния съвет на Български лекарски съюз и Надзорния съвет на НЗОК, която е с опознавателна цел. Това съобщи за Агенция "Фокус" д-р Иван Кокалов, председател на Синдиката по здравеопазване към КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК. По думите му, срещата е по покана на екипа на министър Петров. След срещата, в 14.00 часа ще се състои редовно заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Заседанието е с дневен ред от няколко точки, които не включват промяна на методики за финансиране на лечебни заведения.