Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (1 април 2013)
 
ФЕЛДШЕРКА ЗАГИНА ПРИ КАТАСТРОФА С ЛИНЕЙКА
Линейката, която катастрофира на жп прелез, се е връщала от другия пътен инцидент със загинал в Бургаско, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. Катастрофата между влаковата товарна композиция, движеща се от Шумен към Карнобат и линейката "Ситроен Джъмпер", с бургаска регистрация, е възникнала на обезопасен ж.п. прелез, през който водачът на линейката преминал без да се съобрази със задействаните светлинен и звуков сигнал за преминаващ влак. Загиналата при инцидента фелдшерка заедно с колегата си - Д.Д. - водач на линейката -  посетили преди инцидента друга самостоятелна катастрофа със загинал мъж - тази, възникнала около 22.45 часа снощи по четвъртокласния път от с. Везенково в посока с. Велислав, общ. Сунгурларе. Вследствие опита на 34-годишния Т.С. от с. Велислав ръчно да избута пропадналата задница на автомобила си "Опел Кадет", с бургаска регистрация, същият го повлякъл и убил и него на място. По двата случая са образувани досъдебни производства, които се водят съответно в "Транспортна полиция"-Бургас и Районно управление "Полиция"-Сунгурларе.
 
15% ОТ ХОРАТА ДНЕС СТРАДАТ ОТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ НАТРАПЛИВОСТИ
Интернет-манията, патологичният страх от грозота и стремежът към разкрасяване на всяка цена, болестното събирателство и хазартът са феномени, които стават все по-разпространени в съвременните общества, а интересът към обсесивно-компулсивните разстройства, към които те се числят, все повече нараства. Това бе подчертано неотдавна по време на кръгла маса на Сдружение "Колегиум  Частна психиатрия" в столицата, цитирано от Zdraven net.. В професионалните среди вече се приема като установен факт, че относителният дял на хората, засегнати от тях, вече надхвърля 15%. В най-тесния смисъл на термина обсесивно-компулсивните разстройства засягат не повече от 2-3% от общото население и този значително по-висок процент се дължи на разширяването на групата и включването в нея на страдащите от дисконтрол върху импулсите си хора с биполярно афективно разстройство, злоупотребяващите с психоактивни вещества, с личностови разстройства, с епилепсии, травмена болест на мозъка, мозъчни тумори, тревожни разстройства и пр. 
 
ОБУЧАВАТ ПЕДИАТРИ КАК ДА РАЗПОЗНАВАТ СИМПТОМИТЕ НА АУТИЗМА
2-ри април е определен като Световен ден на информираност за аутизма. Тази година Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) се включва  в отбелязването на този ден. По данни на СЗО, от 1 до 6 на 1000 души са с разстройства от аутистичния спектър. Данни на НЦОЗА сочат, че у нас броят на децата с генерализирано разстройство на развитието е 409 за 2009г., 411 за 2010г. и 436 за 2011г.
НЦОЗА ще отбележи Световния ден на информираност за аутизма с изложба във входното фоайе на Центъра с творби на деца и младежи с проблеми от аутистичния спектър. Те са  предоставени от Гражданско сдружение "Помощ на лица с проблеми в развитието"/ГДПЛПР/. Включени  са творби на деца, посещаващи арттерапия в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър - гр. София, картини на Любослав Ангелов - ученик в ПГИИ "Проф. Николай Райнов" - гр. София, керамика на Иво  Атанасов, студент по право в НБУ, гр. София.
Книгата "Познавам аутист", издадена от Гражданско движение "Помощ на лица с проблеми в развитието", ще бъде предоставена на  30 РЗИ в страната. Такава книга, с разкази на деца и младежи с проблеми от аутистичния спектър и техни приятели, се появява за първи път на книжния ни пазар. Нейното разпространение е социално значимо за формиране на позитивно отношение на хората с проблеми в развитието
 
В ПЕЧАТА: РАЗСЛЕДВАНИ ЛЕКАРИ, ОСЪДЕНИ ЛЕКАРИ
"Разследването за смъртта на 11-годишната Мария от Видин е изпратено в Националната следствена служба, съобщиха от Видинската окръжна прокуратура. Момиченцето издъхна на 26 май 2012 г. в реанимобил за София", пише днес "24 часа".
"Стандарт" се спира на първата ефективна присъда срещу лекар, издадена преди дни от съда. "Първата ефективна присъда, произнесена у нас срещу медик, шокира докторите в Силистра. Безмълвен остана осъденият д-р Марин Райчев, за когото още не е ясно дали ще обжалва решението на първоинстанционния съд. С обяснението, че е в отпуск, директорката на силистренската болница д-р Даниела Костадинова не пожела да коментира присъдата. Така и не стана ясно - проверяван ли е казусът от медицинската управа на клиниката, в чието спешно отделение се е състоял злополучният преглед на Димитър Александров. "Изпуснатият" инфаркт не е бил обсъждан и в лекарската колегия в Силистра, но нейният председател д-р Теодор Иванов каза, че е отлично запознат със случая, защото в качеството си на съдебен лекар е направил аутопсията на издъхналия пациент, а после е участвал и като експерт в съдебния процес срещу колегата си д-р Райчев", четем в ежедневника.
Публикацията в "Сега" ни връща към случая с "бебето от фризера" и ни запознава с хода, или по-скоро със застоя му: "Вещо лице е виновно за бавното разследване срещу лекарите от Горна Оряховица, съобщил е говорителят на великотърновската окръжна прокуратура Катя Лещакова.
От публикация в "Земя" научаваме, че протестите в Лом срещу уволнението на управителя на болницата не стихват. "Над 120 лекари, сестри и друг персонал от МБАЛ "Свети Николай Чудотворец" в Лом излязоха за 15-и път на протест в подкрепа на управителя на болницата д-р Васил Милутинов. Припомняме, че на 15 март Общинският съвет взе решение за неговата смяна.
За мащабно източване на здравната каса информира "Труд". Случаят обаче не е у нас, а в северната ни съседка. "Румънската полиция задържа 22-ма души, половината от тях лекари, заради измама, източила $ 640 хил. от здравната система, съобщи АФП. В мащабната схема участвали шефовете на две лаборатории в Букурещ. Чрез тях пари били получени за 14 хил. изследвания, които не били направени. Средствата се разпределяли сред участниците в мрежата, лекарите вземали 10%.
 
Д-Р МИРОСЛАВ НЕНКОВ: РАЙОНИРАНЕТО НА СПЕШНАТА ПОМОЩ В СОФИЯ НЯМА ДА Е УСПЕШНО БЕЗ УВЕЛИЧЕНИЕ НА БРОЯ НА ЕКИПИТЕ
Министерството на здравеопазването няма инструменти за въздействие върху решенията, на който и да било Общински съвет. Това каза за Радио "Фокус" зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод решението на Общински съвет-Пловдив за затваряне на белодробната болница в града. Той поясни, че същата е ситуацията и с болницата в Девин. Това, което може да направи министерството, е да гарантира здравната помощ за населението в тези райони. Министърът коментира, че исканото райониране на спешната помощ в София няма да се случи по време на служебното правителство.
Една от стъпките за успешна реформа в здравеопазването е младите лекари да не напускат страната, допълни зам.-министър Мирослав Ненков. Той припомни, че именно поради това вакуумът в анестезиологията у нас е изключително голям.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ЖЕНИ С КИСТИ И МИОМИ В МБАЛ "ВИТА"
Във връзка с превенцията на гинекологичните заболявания, водещи до усложнения и понякога дори до репродуктивни проблеми сред младите жени, МБАЛ "Вита" организира едномесечна кампания с безплатни прегледи за жени с кисти и миоми.
Целта на кампанията е да популяризира съвременните методи за лечение на гинекологичните заболявания. В Отделението по Акушерство и гинекология на болница "Вита" се практикува приоритено органосъхраняваща хирургия. Чрез различни миниинвазивни оперативни методи се гарантира по-бързото и безболезнено следоперативно възстановяване, като същевременно се минимизира рискът от усложнения, чиито последици често водят до репродуктивни проблеми сред голяма част от младите жени.
Прегледите ще се извършват от д-р Тихомир Савчев и д-р Николай Попов по следния график:
15 април (д-р Попов) - 14:00-16:00 ч.
17 април (д-р Савчев) - 14:00-16:00 ч.
22 април (д-р Попов) - 14:00-16:00 ч.
24 април (д-р Савчев) - 14:00-16:00 ч.
29 април (д-р Попов) - 14:00-16:00 ч.
8 май (д-р Савчев) - 14:00-16:00 ч.
13 май (д-р Попов) - 14:00-16:00 ч.
15 май (д-р Савчев) - 14:00-16:00 ч.
Можете да си запишете час за преглед на тел: 02/960 49 50; 960 49 51 или 960 49 52