Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 март 2013)
 
МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ПОСЕТИ ВАРНА
Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров ще е на посещение в гр. Варна днес и утре, съобщиха от министерството. От 18.00 часа днес здравният министър ще участва в тържествата по отбелязване на 64-та годишнина на МБАЛ-Варна, която е в системата на Военномедицинска академия. Честването ще се проведе в Пленарната зала на Община Варна.  На 30 март, събота, от 10.00 часа в Университетската болница "Св.Марина" проф. д-р Николай Петров ще даде старта и официалното пускане в експлоатация на първия в България циклотронен комплекс. Апаратурата ще произвежда изотопи за изследванията на пациентите с помощта на високотехнологичната Позитронна емисионна томография в хибрид с компютърната томография - ПЕТ-скенер. С тази най-прецизна в цял свят технология се осигурява качествената диагностика на различни заболявания и най-вече регистрацията на туморните процеси. Досега необходимите изотопи за изследванията бяха внасяни всяка седмица със самолетен транспорт от Австрия и Унгария.
По-късно от 11.00 часа министърът на здравеопазването ще проведе работна среща с директори на лечебни заведения от града и областта по актуални теми. Срещата ще бъде в залата на Университетска болница "Св.Марина".
 
ПЪРВА АГ БОЛНИЦА "СВЕТА СОФИЯ" УДЪЛЖАВА С ОЩЕ ЕДНА СЕДМИЦА БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА СЕМЕЙСТВАТА С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
Агенция Фокус съобщава, че поради големия интерес към безплатните консултации на двойки с репродуктивни проблеми, ръководството на Първа АГ болница "Света София" е взела решение да удължи срока с още една седмица. На 25 март 2013 г., в деня на Благовещение, изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Иван Костов обяви пред медиите началото на безплатни прегледи при специалистите от Ин витро центъра. Предвидено бе те да се проведат между 25 и 29 март. Тъй като има много желаещи, прегледите ще продължат и цялата друга работна седмица (1-5 април).
 
В ПРЕСАТА: СКАНДАЛ МЕЖДУ КАСАТА И МЗ ЗА СМЕТКИ ЗА ТОК
"Истински скандал се развихри между чиновниците на здравно министерство и представители на НЗОК по въпроса кой да плаща сметките за ток на съоръженията, в които се съхраняват лекарствата за ваксини", пише днес в "Репортер", цитиран от Zdrave net.. "Първоначално позицията на здравната каса е била, че понеже специалните хладилни складове за ваксините принадлежат на министерството, следователно то трябва да си плаща сметките за тока, който консумират. Фактурите на ЧЕЗ обаче вбесили здравното ведомство, тъй като от тази година с плащането на ваксините е нагърбена НЗОК, а не както беше досега - Министерство на здравеопазването", разказва публикацията.
"Сега" информира, че общинският съвет в столицата е усвоил дарение на лекарства в нарушение на всичките си наредби. Предложението за дарение е направено от болница "Токуда" на 6 ноември 2012 г. и е в размер на 16 470 кутии Витамин С със срок на годност до януари т.г. То е на обща стойност 111 248 лв. Според наредбата за даренията на София всяко дарение на стойност над 100 хил. лв. трябва да се гласува от общинския съвет и тогава да се приеме, но това не е направено, пише вестникът.
И още за лекарства, този път в административен план. "Сигнал за конфликт на интереси е бил подаден срещу шефа на Дирекция "Контрол на лекарствените продукти" в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Людмила Стоянова Ангелова. Тя е обвинена за връзки с аптекарския бос Веселин Марешки. Сигналът е постъпил миналата седмица в Инспектората на Министерството на здравеопазването, пише "България днес". 
"Спешни отделения като от филмите с модерна апаратура и цял отряд от медици трябва да заработят в големите болници, заяви за "Преса" проф. Милан Миланов, директор на столичната колегия на лекарския съюз и шеф на Централната реанимация на "Пирогов". Идеята е всеки спешен пациент, независимо дали е докаран с линейка, такси или докуцал сам до лечебното заведение, да не бъде размотаван по кабинети, а веднага да бъде приеман в отделението. То трябва да разполага с шокова зала, една или две малки операционни, стаи за прегледи и изследвания, както и стационар", четем в ежедневника.
 
ДОЦ. ДОНКА СТЕФАНОВА: РАНО ЗАПОЧНАТО ЛЕЧЕНИЕ НА ТУБЕРКУЛОЗА СПИРА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИНФЕКЦИЯТА
Рано започнато лечение на туберкулоза спира разпространението на инфекцията нататък и началните форми могат много по-лесно да се лекуват. Това е казала доц. Донка Стефанова, началник на клиниката по туберкулоза в СБАЛББ "Св. София", в интервю за Агенция "Фокус" по повод "отворените врати" за безплатни прегледи за туберкулоза в СБАЛББ "Света София". "Туберкулозата е заболяване на целия организъм, а не само на белите дробове. Когато имаме много напреднали форми и късно започнато лечение, когато вече почти не е останал незасегнат орган, е много трудно да се борим с болестта и почти винаги губим тези болни хора. Именно затова искаме ранно откриване и лечение и то да свети като червена лампа непрекъснато, че има и такива форми на туберкулоза, които са извън белодробните форми", посочила е доц. Донка Стефанова. Една бъбречна туберкулоза, ако не се лекува навреме, ще доведе до бъбречна недостатъчност. От там изходът е или доживотна хемодиализа, или трансплантация. Но трансплантациите не се осъществяват с желаните темпове в страната. Годишната смъртност от туберкулоза е около 3,5% - 4% и независимо, че намалява броят на болните, смъртността се движи в почти едни и същи граници.
 
БЕЗПЛАТНИ ПСИХИАТРИЧНИ ПРЕГЛЕДИ В "ТОКУДА БОЛНИЦА СОФИЯ"
Ден на отворените врати с безплатни психиатрични консултации организира "Токуда Болница София". Японската болница се присъединява към инициативата на министреството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции с цел превенция на самоубийствата. 
Прегледите ще се провеждат всяка последна събота от месеца от 9,00 до 14,00 часа след предварително записване на тел:  02/403 4000  02/403 4000 .