Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 март 2013)
 
ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ Д-Р НЕНКОВ: НЗОК РАБОТИ С БОЛНИЦИТЕ, КАКТО И ПРЕЗ 2012 Г.
"НЗОК работи точно по същия начин, както работи миналата година. Методиката е същата, както миналата година"  - това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред БНР, по повод неяснотите около методиката за финансиране на болниците.
Д-р Ненков призна, че би било справедливо вместо да пише методики, НЗОК да плаща на болниците за всеки реално преминал през тях пациент, както предложиха вчера от Асоциацията на работодателите в здравеопазването.  Според него за да се случи това е необходима политическа подкрепа.
 
БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ЗА ДВОЙКИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
Софийската  Първа АГ болница "Света София" организира тази седмица безплатни консултации за семейства с репродуктивни проблеми. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Иван Костов по време на семинар, посветен на причините за стерилитет и методиките за лечение. Прегледите ще се извършват в инвитро центъра на болницата, а телефонът за записване е               02/4470263         02/4470263.
 
ИЗБРАНИ БОЛНИЦИ ДА ПРИЕМАТ СПЕШНИТЕ СЛУЧАИ, ПРЕДЛАГАТ РАБОТОДАТЕЛИ
Спешната помощ в София трябва да бъде извършвана само в няколко лечебни заведения, а не в 41, както е в момента. Това са предложили от Националната асоциация на работодателите в здравеопазването на здравния министър проф. Николай Петров при вчерашната среща с него. От асоциацията искат също така да бъде възстановена системата на райониране в спешната помощ в столицата.
На срещата със здравния министър е било обсъдено и финансирането на болничната помощ и работата на НЗОК. От Асоциацията са завили, че не е работа на здравната каса да изготвя прогнозни бюджети и че те могат да се използват само за вътрешно ползване. В същото време идеята на работодателите е НРД да не се сключва всяка година, а за по-дълъг период от време и да бъде преподписван при някакви законови промени. Всяка година обаче трябва да бъдат договаряни цените и обемите за лечение. В тях ще бъдат отчетени инфлацията, работата на лекарите, разходите на болниците за ток, вода и отопление.
 
РАМКОВ ДОГОВОР НА ПЕТ ГОДИНИ ИСКА Д-Р ДИМИТРОВ
"Спешна помощ само в 5 болници" (Репортер), "Седем болници ще лекуват спешните пациенти в София" (Преса), "Линейките ни карат в 6 болници" (Стандарт) - така варират цифрите в материалите на вестниците, отразяващи вчерашната среща на представители на работодателите в здравеопазването със здравния министър проф. Николай Петров.
За проблеми, свързани с инвитрото, сигнализира друга публикация. "Клиники за репродуктивно здраве в страната изнасят в чужбина яйцеклетки и ембриони от техни пациентки. Това става без знанието и разрешението на жените, разкриха пред "Монитор" акушер-гинеколози".  За износа се използва останалият след инвитрото биологичен материал. При процедурата се вадят между 5 и 7 яйцеклетки, а се трансферират обратно най-много 3 ембриона, пише изданието.
Друг проблем представя "Репортер". "В Дирекция "Фармацевтично осигуряване" на НЗОК се злоупотребява с 15 млн. лв., предвидени за ин-витро процедури на двойки с репродуктивни проблеми. Половината от тези средства - 7.5 млн. лв. ще отидат за закупуване на лекарства срещу безплодие на максимална цена, вместо касата да договори отстъпки чрез централизирана тръжна процедура.
 
ЛИЛАВ ДЕН - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЕПИЛЕПСИЯТА
Днес е Световният ден за информиране на хората за епилепсията и подкрепа на страдащите от това заболяване. Денят е наречен Лилав ден (Purple day). По този повод в 15 часа Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ)  и  Асоциация на студентите медици ще поднесат лилаво цвете на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и поредното писмо с искане за подкрепа за създаване на ресурсен Център за деца и лица с епилепсия.
 
НАКАЗВАТ МЕДИЦИ ОТ БЕЛОГРАДЧИК ЗАРАДИ НЕПЪЛНОЛЕТНИ РОДИЛКИ
12 непълнолетни и 2 малолетни момичета са родили децата си през 2012 г. в МБАЛ-Белоградчик, но за това не са били уведомени органите по закрила. Това съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето, като се позоваха на резултатите от извършена проверка в лечебното заведение.
Инспекторите на ДАЗД са констатирали, че служителите в акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ - Белоградчик, не са наясно с понятието "дете в риск" и не знаят в кои случаи е необходимо да се уведомяват органите за закрила, съобщават от агенцията.
Лекарите и медицинските сестри са запознати с мерките за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции. Въведени са правила за комуникация с отдела за закрила на детето по отношение на съвместната работа по превенция на изоставяне на ниво родилен дом, допълват от Държавната агенция за закрила на детето.
 
 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ МЕСЕЦ ЗА БОРБА С РАКА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО
С национална информационна кампания "Твоето здраве е нещо много лично" ще бъде отбелязан световният месец за борба с рака на дебелото черво - месец март. Организатори са Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Българското онкологично дружество (БОД), обединени в системните си усилия да информират обществото за създаване на нова здравна култура. Кампанията стартира от днес с разпространението на информационни картички в 250 популярни столични заведения. Тя цели подобряване на информираността сред населението относно рака на дебелото черво - симптомите, начините за профилактика и възможностите за лечение.