Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 март 2013)
 
НОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ВЛИЗАТ В НАРЕДБА 38
Осем нови заболявания и групи заболявания се включват в Наредба 38 на здравното министерство и НЗОК ще може да заплаща лекарства за домашно лечение за тях. Допълненията в здравната наредба са обнародвани в днешния брой на "Държавен вестник" с подписа на предходния здравен министър Десислава Атанасова. Сред заболяванията, чието домашно лечение вече ще бъде реимбурсирано от НЗОК, са болест на Помпе, булозна епидермолиза, транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия, идиопатичен хипопаратиреоидизъм, псориазис, болести от групите на анемиите и колитите, сирингомиелия и сирингобулбия и Синдром на Арналд-Киари.
 
ПРОФ. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ПРЕД ПРЕСАТА: ТОВА НЕ Е МОЯТА ИГРА
"Това не е моята игра. Броя дните и се моля по-бързо да дойдат изборите и да се състави кабинет. По оперативната част на здравеопазването тайни нямам. Това обаче е съвсем друга работа, друг тип мениджмънт. Много спешни решения трябва да се вземат, като всяко от тях има огромна предистория." Това казва здравният министър проф. Николай Петров в интервю за "24 часа", цитиран в прегледа на печата от Zdrave net. По отношение на избора си на заместници във ведомството проф. Петров казва: "Избрах д-р Ненков за зам.-министър, защото е умен, оперативен, диалогичен, взема бързо решения, а това са качествата, които изисква този пост. Той ще се занимава с болниците и лечебната дейност. За втори заместник поканих Лидия Нейчева, която беше шеф на аптеката първо във ВМА, после в "Токуда" - прагматик, умен човек, която ще поеме лекарствената политика и ще балансира в огромната бездна от интереси в тази област."
За избора на членове на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата пък министърът споделя: "Събрах 30-ина имена и ги предложих за проучване на Министерския съвет. Повечето са преподаватели.  Трябваше да се изберат авторитети, които да са устойчиви на влияние. Деликатно е. Тези хора трябва да напуснат работата си, за да се посветят изцяло на тази дейност."
Връзката НЗОК - МЗ - болници пък проф. Петров коментира така: "Аз имам доста по-революционни идеи, но за съжаление от този пост не мога да си ги позволя. Има нещо сбъркано в цялата система, което води до недоразумения и заради тях го отнасят пациентите. На хората им се внушава, че имат права, но касата налага ограничения. Същото е и с болниците. Идва нова болница, представя документи, министерството й дава разрешително, но я праща касата да я финансира. Дълбоко порочно! За да се появи нова болница, трябва солидна обосновка за нуждата в региона според заболеваемостта, за техниката, за специалистите. Най-важното е обаче здравната каса предварително да каже дали може да даде пари. Сега се получават тотални диспропорции."
Промени ще има и в надзора на осигурителната институция, става ясно от думите му. "Трябва да има решение на Министерския съвет и може би ще се стигне до вадене на пари от резерва на касата. Това е единственият начин, защото има много нови болници, които също на база прогнозен бюджет би трябвало да получат финансиране. До дни ще сменим част от надзора на НЗОК, като вкараме още двама представители на министерството с цел повишаване на контрола и по-оперативна работа. Стремежът е да успокоим системата", коментира той.
Проблема със заплащането на интензивните грижи пък министърът ще решава така: "Другата седмица ще се събере работна група от анестезиолози - шефове на големите реанимации в страната, която за 4-5 дни ще предложи промени в наредба N40. Паралелно ще се преработят и самите клинични процедури по интензивните грижи." По думите му, големият проблем е с определянето на болниците и леглата. "По-рано МЗ можеше целево да избере на коя болница дава и на коя - не. Касата обаче няма това право. Тя трябва да финансира всички, с които има договор. А всички болници, които имат второ и трето ниво, искат да вземат интензивно лечение. Миналата година кандидатите бяха 40, тази са 127. Затова въпросът е да се прецени кои болници наистина правят интензивно лечение. Това ще е задачата на тази работна група - да ги отсее. Ако се получи, тези пари може и да стигнат", смята проф. Петров.
Публикация на "Труд" алармира за сериозни финансови трудности пред онкоцентровете. "С около 30% са орязани парите за лекарства на раковите болници и онкодиспансерите, които вече се наричат комплексни онкологични центрове (КОЦ). Това алармираха лекари пред "Труд", информира ежедневникът.
"Стандарт" информира на колко пациенти е финансирано лечението в чужбина. "Общо 233 молби за лечение зад граница са постъпили в здравното министерство през 2012 г. Болните, които са получили финансиране, пък са били 49. Причината за отказите е, че според комисията, която разглежда молбите, хората могат да се лекуват и у нас. Това обаче невинаги е така. Например в България се правят трансплантации, но на практика органи няма и хората чакат с години", пише вестникът.
"Борба до смърт за пациенти в болниците" озаглавява "Репортер" своя публикация. Вестникът пише: "Общинските болници у нас стигат до крайности и допускат смъртни случаи в борбата си да получат пари по клиничните пътеки, които реализират от пациенти. Това разказаха пред "Репортар" представители на различни пациентски организации. Един от последните подобни случаи е от Хасково, където вместо да транспортират до Пловдив пациент в тежко състояние, медици са го задържали до последно и той е починал."
 
БЕЗПЛАТНИ МАМОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ В "ПИРОГОВ"
От 1-ви април в "Пирогов" стартират едномесечни безплатни мамологични прегледи и мамологични ехографии, съобщиха от лечебното заведение. Те ще се провеждат от д-р Любен Бозев и д-р Михаил Михайлов всеки понеделник и вторник от 14 до 17,30 часа в ДКЦ "Пирогов". Всеки, който желае да си запази час, може да го направи от понеделник до петък  на телефон 02/ 9 154 574.