Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 март 2013)
 
В РИГА СЕ ПРОВЕЖДА ФОРУМ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЕКАРИ И СЗО
От пресцентъра на Сдружение "Български лекар" съобщиха, че от днес,  21.03.2013 г., в столицата на Латвия, Рига, започва двудневно заседание на Европейския форум на медицинските асоциации и Световната здравна организация. В първия ден от програмата, преди официалното откриване се провежда сесия за издателите на медицински списания и семинар на тема Медицински издания. За този ден е предвидена и сесия, озаглавена "Здрави професионалисти", по време на която ще се дискутира по въпроса за психичното здраве на лекарите, вредните навици като наркомания и пристрастяване към алкохол, от една страна и от друга страна - профилактика и оказване на подкрепа.  На Форума присъстват участници от  медицински асоциации  от европейски държави, както  и представители на международни организации, между които д-р Андрей Кехайов, председател на сдружение "Български лекар" и президент на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ).
 
ИЗ ПЕЧАТА: ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР СЕ ЗАХВАЩА С МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ
"Приоритет на екипа ми ще бъде приемането на актуализираните медицински стандарти по 49 медицински специалности, които се утвърждават с наредби на здравния министър." Това казва в интервю за "Труд" здравният министър проф. Николай Петров.
По отношение на средствата за интензивни грижи пък министърът обещава преразглеждане на Наредба 40.
"Преса" информира за нов шеф в НЗОК. "Здравната каса се сдоби с нов подуправител. На мястото на напусналата Марияна Василева временно застава д-р Светлана Райчева. Тя работи от години в НЗОК и познава институцията, аргументираха се от надзорния съвет на касата", четем в изданието.
"Докторите и сестрите от Александровска болница засега остават без увеличение на заплатите и без пържоли по време на дежурствата. Тези екстри им бяха обещани от временния директор д-р Костадин Ангелов в началото на седмицата. Проблемът обаче е, че Агенцията по вписвания е издала два отказа за вписването в търговския регистър на д-р Ангелов като управител", пише "Преса".
"Дума" информира за поредния проблем с лекарство, дошъл от влизането на по-евтин медикамент в позитивния списък. "Пациенти с епилепсия доплащат за скъпоструващо лекарство. Стойността на препарата е между 53 и 176 лв. в зависимост от колко милиграма са таблетките, а ако е перорален разтвор, цената е 171 лв. Допреди дни НЗОК поемаше 100% стойността на медикамента, но в позитивния лекарствен списък вече е включен генеричен препарат, а касата плаща само за лекарства с най-ниската цена в група", пише вестникът.
 
ТРИМА ЗАМ.-МИНИСТРИ НА ЗДРАВЕТО В СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО
Д-р Минчо Вичев е освободен от поста си на заместник-министър на здравеопазването. За заместници на служебния министър са назначени Лидия Нейчева и Мирослав Ненков, става ясно от лаконично съобщение на правителствената пресслужба. Заповедите за назначаване и освобождаване на зам.-министри са издадени от премиера Марин Райков. За назначаването на д-р Мирослав Ненков, който също като министъра проф. Николай Петров е кадър на ВМА, съобщава и официалният сайт на здравното министерство.
Здравното министерство обаче не казва нищо за другия нов заместник-министър, утвърден  от премиера. В съобщението на ведомството на проф. Петров се споменава само, че през следващите дни предстои да бъде назначен и трети заместник-министър с ресор "Лекарствена политика", след което новият екип ще бъде представен пред медиите.
Очевидно точно този пост ще заеме Лидия Нейчева, която също е бивш кадър на ВМА, а впоследствие - началник "Болнична аптека" в частната болница "Токуда". Другият заместник-министър на здравеопазването Десислава Димитрова запазва поста си. Тя бе назначена още по времето на проф. Анна-Мария Борисова и до момента успява да се задържи въпреки честите смени на върха на здравното ведомство.
 
ОКОЛО 200 ДУШИ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ПЛОВДИВ СРЕЩУ ЗАТВАРЯНЕТО НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА
Около 200 души окупираха сградата на Общинския съвет в Пловдив, където днес ще се гледа решението за затваряне на Белодробната болница в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пловдив. Лечебното заведение обслужва туберкулозно болни пациенти от цяла Южна България. Сред протестиращите освен персонала на болницата, бяха и част от ежедневно протестиращите срещу монополите в Пловдив.
 
КРЪГЛА МАСА ЩЕ ОБСЪЖДА КРИЗАТА В ПСИХИАТРИЯТА НИ
С минисимпозиум на Европейския невропсихофармакологичен форум утре в столицата ще стартира XII-тата конференция на Сдружение "Колегиум Частна психиатрия". Традиционно проявата събира всяка година в единен формат изследователи, лекари и психолози от целия Балкански регион, като този принцип ще бъде спазен и в настоящото й издание, съобщиха от организаторите. Основаната тема ще бъде фокусирана към разстройствата на контрола върху импулсите, тяхната клиника и терапия, а новото в рамките на конференцията освен минисимпозиума ще бъде самостоятелното участие на Клуба на младите изследователи в психиатрията с отделна научна сесия.
Конференцията се открива в 9 ч. утре в столичния хотел "Принцес" и ще продължи и в събота. Кръглата маса за състоянието и перспективите в българската психиатрия е предвидена за петък от 14,30 до 16 часа.  
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА СКОЛИОЗА ПРИ ДЕЦА В "ПИРОГОВ"
През месец  април в "Пирогов" стартират безплатни прегледи и рехабилитация на сколиоза при деца. Те ще се проведат на 9 и 16 април (втората и третата сряда от месеца)  на 4-тия етаж в сградата на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, съобщиха от лечебното заведение. Лечебната физкултура ще се проведе под формата на игра.
И на двете дати в 12 часа стартират безплатните прегледи, а от 13 до 13,30 часа започва рехабилитацията.
Всеки, който желае може да запише детето си на телефон 02/ 9 154 334 - всеки делничен ден от 9 до 12 часа.
 
МАЙКИ НА ДЕЦА С ДАУН: ЛЕКАРИ НИ НАКАРАХА ДА ИЗОСТАВИМ БЕБЕТАТА СИ
Нещо гнило се случва в родилните домове в страната. Това заяви зам.- председателят на Сдружението на родители на деца със синдром на Даун Тони Маринова по време на кръгла маса, посветена на заболяването.  Тя отбеляза, че пациентската организация е получила доста писма от родители от цяла България, които се оплакват от лошо и некомпетентно отношение от страна на лекарите в акушеро-гинекологичните болници. В писмата се описват потресаващи истории за това как медиците са уговаряли родителите да изоставят децата си с мотива, че само ще си объркат живота, защото такива деца са непълноценни. Някои от лекарите дори са си позволявали да издават тежки присъди за продължителността на живот на бебетата и са заявявали, че по-добре за тях ще се грижат в специализираните домове. В резултат много от семействата са оставили децата си в домовете за медико-социални грижи, а години по-късно се е оказало, че трябва да съжаляват за това, защото лекарската прогноза се е оказала невярна.
 
ДЪРЖАВАТА Е ДИСКРИМИНИРАЛА БОЛНО ОТ ЛЕВКЕМИЯ ДЕТЕ
Център "Фонд за лечение на деца" е дискриминирал починалата от левкемия Габриела Йорданова. Това постанови 5-членен съствав на Комисията за защита от дискриминация, съобщи dariknews.bg, Според КЗД Габи, която почина на петгодишна възраст в Италия, е била третирана неравностойно в сравнение с други две деца със същата диагноза. За тях фондът е отпуснал пари за лечение в чужбина, а на Габи пари бяха отказани. Според вещите лица е било необходимо да се направят допълнителни изследвания със специална техника, която да установи дали има подходящ донор за децата в България. И на трите деца не са направени такива изследвания, като лечение в чужбина е отказано само на Габриела Йорданова. Това решение на КЗД дава възможност на родителите да заведат граждански иск срещу Фонда за лечение на деца и здравното министерство за неимуществени вреди, обясни адвокат Желязков.
Петгодишната Габриела Йорданова почина през октомври миналата година. Детето почина в Италия, където му беше направена операция по присаждане на костен мозък - за съжаление, твърде късно.
 
9000 ДУШИ СА СЕ ЛЕКУВАЛИ В КОМПЛЕКСНИЯ ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР В БУРГАС ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА
Това съобщава агенция "Фокус". "Комплексен онкологичен център-Бургас" ЕООД е общинско здравно заведение, но в него помощ получават болни не само от Бургаска област, а още от Ямбол и Сливен. Центърът е част от специализирана онкомедицинска мрежа в страната, която се състои от 7 комплексни онкологични центъра, 5 специализирани болници за активно лечение по онкология, онкологичен център към университетска многопрофилна болница за активно лечение гр. Плевен и университетска специализирана болница за активно лечение по онкология в гр.София. Това каза в интервю за Радио "Фокус" - Бургас управителят на общинското заведение д-р Радостин Дичев. Комплексният онкологичен център в Бургас разполага с 6 отделения, като последното, което бе разкрито преди месец, е отделението по онкологична гастроентерология.
 
В СМОЛЯН СЕ ОРГАНИЗИРА СКРИНИНГОВО ИЗМЕРВАНЕ НА КОСТНА ПЛЪТНОСТ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ОБЩИНАТА
Асоциация "Жени без остеопороза" със съдействието на община Смолян организират скринингово измерване на костна плътност, съобщиха от пресцентъра на община Смолян. Прегледите ще се проведат на 28 март т.г. за пенсионерите от клубовете и всички други желаещи, които се интересуват какво е състоянието на костите им. Кампанията ще се проведе в Клуба на пенсионера в кв. "Горно Райково", ул. "Родопи" № 52 от 10.00 до 16.00 часа. При тези измервания пенсионерите ще могат да се възползват от предоставената преференциална цена от 5 лева.