Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 март 2013)
 
ДО 5 ГОДИНИ СПЕШНА ПОМОЩ ЩЕ Е ИЗЦЯЛО ОГОЛЕНА ОТКЪМ КАДРИ, АЛАРМИРАТ ФЕЛДШЕРИ
Средната възраст на работещите в спешните центрове медици е над 50 години, млади лекари нямат желание да работят и ако не настъпят промени, до 5 години  системата на спешната помощ ще бъде тотално оголена откъм кадри. За това алармираха на пресконференция в столицата на 19 март т. т. от Сдружението на медицинските фелдшери (бакалаври по медицина) в България (СМФБМБ). От организацията представиха разработен Проект за въвеждане на професията "лекарски асистент", който в близко време ще бъде внесен в МЗ. По данни на организацията, в момента у нас работят активно около 4000 фелдшери, малко над 1500 от тях са заети в спешните структури. Повече от 12 години у нас не се подготвят медицински специалисти с тази професия, тя беше изкуствено включена в направлението "здравни грижи", а проблемите на работещите в нея - изцяло занемарени, припомниха от сдружението. "  "И днес в спешните центрове 90% от персонала е от фелдшери, не говорим за това, че в цели региони те са единственият останал медицински персонал. Може и да звучи парадоксално за някой, но част от нас всекидневно извършват дейности, за които по закон нямат право - когато наши колеги са наети от джипита, те издават рецепти с техен печат, издават направления №3 за консултация със специалист и направления №7 за хоспитализация, преглеждат и назначават лечение на малки деца, правят манипулации. И това е така по две причини. Най-съществената е липсата на лекари, особено в отдалечените селища, която се задълбочава с всеки изминал ден. Втората се крие във факта, че до ден днешен нито един екип в здравното министерство не намери за необходимо да посочи ясно правата и компетенциите на фелдшерите. Не сме лекари, нито искаме да изземваме техните права. Не сме  медицински сестри, нито парамедици, нека ясно да се знае. Нужни сме обаче на хората и някой трябва да помисли за това", категоричен бе мед. фелдшер Марин Вълков от ЦСМП в Благоевград.        
 
ДОЦ. ТАТЯНА БЕНИШЕВА Е ИЗБРАНА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС ПО ЦЕНИ И РЕИМБУРСИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ
Правителството одобри Устройствения правилник на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и на неговата администрация, както и избра ръководния му състав. Съгласно разписаните функции, той утвърждава и регистрира цените на лекарствените продукти, включва продукти в Позитивния лекарствен списък, утвърждава фармако-терапевтични ръководства и препоръки за алгоритми за лечение с лекарствени продукти, както и осъществява контрол върху продажбата на лекарствени продукти с утвърдени цени. С устройствения правилник е уредена структурата и организацията на работа на Националния съвет, като се предвижда той да има 45 служители, в това число председател и шестима членове. Щатната численост на съвета се обезпечава за сметка на намаляване на числеността на регионалните здравни инспекции и на Министерството на здравеопазването. За председател е избрана доц. Татяна Бенишева. Тя е завършила МУ - София, със специалност хуманна медицина, притежава магистърска степен по лекарствени регулации и подходи към Университета в Бон, Германия, както и магистърска степен по обществено здраве. Към момента е преподавател и заместник-декан при Медицинския Университет - София, Факултет по обществено здраве. За членове на Националния съвет са избрани доц. Илко Гетов, доц. Александра Савова, Мария Василева, Силвия Терезова, Боряна Видева, Димитрина Апостолова.
 
БЛС, ДСБ И ЕДИНСТВО ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ
Споразумение за общи принципи и действия в здравеопазването бе подписано днес от ръководствата на БЛС, ДСБ и НС Единство. Председателят  на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов обясни по време на пресконференция, че документът е предложен от съсловната организация и че всички политически партии са поканени да го подпишат. От Синята коалиция са се отзовали най-бързо на лекарското предложение, стана ясно още думите му. Д-р Райчинов заяви, че документът съдържа основните направления, точки и стъпки, по които трябва да върви българското здравеопазване. Те трябва да бъдат изпълнени съвместно от лекарите и политическите партии, като основната цел е да се гарантира стабилност на здравната система, сигурност, достъпност и качество.
В споразумението, подписана от ДСБ, Единство и БЛС е предвиден пакет от девет мерки, като първата от тях е изграждането на национална стратегия за периода 2013 - 2020 г. и гарантиране на принципите на солидарния осигурителен модел, заложени през 1999 г. Сред основните точки е въвеждането на законови промени, гарантиращи изразходването на средствата от здравни осигуровки за пряко финансиране на лечебната дейност и адекватно възнаграждение на медицинските работници, както и забраната за използването на тези пари за други цели. С подписа си партиите и лекарите гарантират, че ще работят за възстановяване на обществения характер и независимостта на НЗОК и премахване на политическия контрол върху касата. Обещава се и предприемането на ефективни мерки за контрол на лекарствената политика, водещи до намаляване на цените на медикаментите и гарантиране на качеството на лечение. Партиите също така поемат ангажимента да определят обем от медицински дейности, надграждащ задължителния пакет на НЗОК, като по този начин се развие доброволното здравно осигуряване.
 
ОТ ПРЕСАТА: ПАК ПРОБЛЕМИ С ПАРИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
"Новите бюджети на болниците, които здравната каса определи преди няколко дни, пак разбуниха духовете на медиците. Причината е, че не е ясно защо на едни клиники парите се увеличават, а на други се намаляват", пише днес в "Стандарт". Общо 1,2 млрд. лв., или със 100 милиона повече от миналата година, трябва да раздели касата между близо 400 болници. Това трябва да става на базата на обективни критерии като брой преминали пациенти и прогнозите им за по-нататък, но според лекарите не е така. Част от болниците са с бонуси, а друга са с порязани бюджети. С повишени бюджети са редица държавни болници, като бюджетът на "Пирогов" е коригиран на 38,5 млн. лв. (което е повече с около 400 хил. в сравнение с прогнозния бюджет на болницата за миналата година), на Александровска болница  - с 22 млн. лв. при 17 млн. лв. за миналата година и т. н. Увеличение има и за "Св. Иван Рилски", "Св. Екатерина", "Майчин дом". В същото време се намаляват парите за Националната болница по онкология от 13,5 млн. на 12,4 млн.
В пресата пише още за протести на работещите в Белодробна болница в Пловдив - 
19-ата общинска болница, която ще бъде затворена в страната.
В "24 часа" има отзив за новия здравен министър от бившия му шеф. "Очаквам от проф. Николай Петров само хубави неща. Той е един опитен ръководител с визия за здравеопазването. Надявам се проф. Петров да остане министър и в следващия редовен кабинет. Той и екипът му са най-доброто ръководство на МЗ от 10 г. насам, защото не са политически обременени и ще вземат кадрови и финансови решения само в интерес на работата." Това казва за министъра началника на ВМА ген. Стоян Тонев.
 
KАСАТА С НОВ ПОДУПРАВИТЕЛ
Здравната каса има нов подуправител. На мястото на Марияна Василева времнно застава д-р Светлана Райчева. Преди това тя също е работила в здравната каса. Рокадата се наложи след напускането на Василева в началото на март. Д-р Райчева е била представена на извънреден Надзорен съвет на касата, на който са приети и промени в методиката за финансиране на болниците.