Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 март 2013)
 
ПЕРСОНАЛЪТ НА ПЛОВДИВСКАТА БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА ЗАПОЧВА ПРОТЕСТИ
Да се спре ликвидацията на Болницата за белодробни болести до провеждането на извънредните парламентарни избори на 12 май и назначаването на новото правителство. Това поискаха на митинг пред сградата на лечебницата работещите там, съобщават от радио Пловдив.
Синдикатите в лечебното заведение - "Подкрепа", КНСБ и "Защита" изпращат и декларация до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и цялото служебно правителство. Медицинският персонал ще протестира и пред Общинския съвет в четвъртък, когато влиза за разглеждане и предложението на ресорния заместник-кмет Розалин Петков. То предвижда преустановяване на лечебната дейност и ликвидация на болницата, уточняват от местната медия. В мотивите на предложението е посочено тежкото състояние на лечебницата - белодробната болница е натрупала дългове от 3.6 млн. лв., дължащи се на ниските цени на клиничните пътеки и недофинансирането.
Закриването на болницата ще остави без работа 94 души.
 
ВОЕНЕН ЛЕКАР ЩЕ УПРАВЛЯВА ВАРНА ДО МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ
Доц. д-р Христо Бозов е зам.-кмет, бивш началник на Военноморската болница, безпартиен  ще бъде временно кмет на Варна, до насрочване на местни избори в града. Днес би трябвало да излезе решението на Районната избирателна комисия за освобождаването на Кирил Йорданов, подал оставка под натиска на протестите и след като се запали и загина 36-годишният Пламен Горанов.
Заместник-кметът Бозов управлява Варна и в момента. Правомощията му на временен кмет са до 27 март, според заповед, подписана от подалия оставка Кирил Йорданов.
 
В ПРЕСАТА: СКАНДАЛ МЕЖДУ СПЕШНА ПОМОЩ И ТЕЛ. 112
"Шефовете на телефон 112 и столичната Спешна помощ - Стоян Граматиков и Георги Гелев, се хванаха за гушите вчера. Граматиков заяви в ефира на ТВ7, че в Спешна помощ няма организация и това води до пропуски в изпращането на линейки и екипи до различни адреси в София. Според него имало далавера и с горивото. Д-р Георги Гелев пък отвърна на удара с твърдението, че от 112 подават грешни адреси на медицинските екипи.. От ругатните между двамата така и не се разбра кой е виновен сигналите между двете институции "да не се чуват", а линейките да закъсняват до адресите с болни хора", четем в "Монитор".
"Преса" пише: "Като истински ветеран на тази позиция д-р Гелев участва в такива препирни години наред, като по правило виновни за бавната столична Бърза помощ са все другите. Но също от години вървят съмнения за далавери с горивото на линейките, с времето на записване на подадения сигнал, с GPS системите и т.н. Все елементи от (дез)организация, за която е отговорен несменяемият директор."
Преди дни фелдшер посегна на жена, потърсила помощ за болното си дете в спешен център. За развитието на този случай ни информира "Новинар".
"Фелдшерът, който е малтретирал майка на болно дете в Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра, е бил наказан с предупреждение за уволнение. Това съобщи директорът на здравното заведение д-р Фанка Пачева.
В "Репортер" четем: "В общините Девин, Борино и Доспат подготвят нови безсрочни протести заради неизпълненото обещание на държавата да разкрие филиал на смолянската болница на мястото на фалиралата и закрита болница в Девин." Вестникът припомня, че година и четири месеца след затварянето й 14 души от района са починали в линейки на път за други лечебни заведения.
 
БУЛМЕДИКА / БУЛДЕНТАЛ` 2013
От 15 до 17 май 2013 г. в Интер Експо Център - София, България, ще се проведе 47-ата международна специализирана изложба БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ.
Изложбата се наложи като носител на прогреса в медицината. Отъждествява се с образец на съвременната медицина и с иновациите в най-хуманната сфера на общественото развитие.
Специалистите от болници и лечебни заведения за извънболнична помощ,  диагностично-консултативни центрове, медицински клиники и други здравни заведения все повече разчитат на експонатите на БУЛМЕДИКА. Очакват нови генерации апаратура за лечебната дейност, иновативни системи и апарати за по-висока прецизност в диагностиката, модерно лабораторно оборудване и консумативи за отделни медицински практики, за спешна медицинска помощ, профилактика, ортопедия и рехабилитация, помощни средства с различно клинично приложение и т.н.
 
ИМА ДОСТАТЪЧНИ ОСНОВАНИЯ ЗА ПРОВЕРКИ И ОДИТИ В АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА, ТВЪРДИ ПРОФ. ЧЕРНИКОВА
Имаше редица неща, които ние, лекарите, усещахме, че не вървят в УМБАЛ "Александровска", от медиите също научихме някои неща. Това казва за Агенция "Фокус" проф. д.м.н. Силвия Чернинкова, професор към Катедрата по неврология към Александровска болница. "Аз лично знам, че от взаимоспомагателната каса изчезнаха едни крупни суми от порядъка на десетки хиляди лева, които така или иначе не се намериха. Това за взаимоспомагателната каса го знам от хора, които са "ужилени", и от персонала. Освен това, имаше известни медийни публикации, а и коментари на колеги, за едно нередно поведение по отношение на онкоболните, които са били накарани да плащат по 3 хил. лв. Това е абсолютно недопустимо."
 
ПАЦИЕНТ В СМОЛЯНСКАТА БОЛНИЦА СЕ Е САМОУБИЛ ТАЗИ СУТРИН
Пациент в смолянската болница посегна на живота си, съобщиха от болничното заведение. Приетият през нощта 43-годишен З.Р.М. за лечение във вътрешно отделение на МБАЛ - Смолян с диагноза пневмония е открит тази сутрин към 6.00 часа мъртъв в северната част на двора на лечебното заведение. Рано тази сутрин З.М. напуснал стаята си. Впоследствие се установило, че бил излязъл на терасата на 6-ия етаж на отделението, в което се лекувал. По неизвестни причини той прескочил през парапета, което се оказало фатално за живота му.