Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 март 2013)
 
УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
ОТ  БОЛНИЦА "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Средно с 15 % се увеличават заплатите на лекарите, медицинските сестри и помощния персонал в УМБАЛ "Александровска". Заповедта за увеличението е подписана днес от и.д. изпълнителен директор на болницата д-р Костадин Ангелов след проведени преговори със синдикатите в лечебното заведение по новия колективен договор, който ще бъде подписан до края на седмицата, съобщиха от пресцентъра на болницата. Увеличението на възнагражденията влиза в сила със задна дата от 1 февруари 2013 г. и ще стане на три стъпки. Втората стъпка влиза в сила от 1 март 2013 г., а третата индексация ще е от 1 април 2013 г. Увеличение на заплатите, но два пъти по-ниско, ще получат служителите в администрацията на болницата. Техните възнаграждения ще бъдат повишени с около 7%.
Ръководството предвижда и раздаването на допълнителни трудови възнаграждения под формата на клинични пътеки, в зависимост от работата и резултатите на отделните клиники и от коригирането на предвидените средства по клинични пътеки, определени от СЗОК. Освен това се търсят възможности и за допълнителни възнаграждения на работещите по време на великденските празници, както и увеличение на средствата за допълнителните финансови стимули за научните степени "доктор по медицина" и "доктор на медицинските науки". От 15 март 2013 г. (петък) всички дежурни екипи в болницата вече получават топли и студени ободряващи напитки, както по-добра храна на персонала по време на дежурства.
 
БЪЛГАРИЯ СЕ Е ПРОВАЛИЛА В СЪЗДАВАНЕТО НА МОДЕРНА СИСТЕМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА САМОУБИЙСТВАТА
Това казва в интервю за Агенция "Фокус" психологът  д-р Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите в България.
Институциите имат мисията да разберат как въздействат на хората със своите политики и практики, какво е въздействието на техните служители върху другите. Засега, обаче, нищо в тази посока не се прави. България, според д-р Димитров, се е провалила в това да създаде модерна система за превенция на самоубийства. Страната ни е една от малкото, в които професиите психолог и психотерапевт не са регулирани, а психотерапията не е достъпна по здравноосигурителен път, като се изключи психиатричната помощ, която е предимно медикаментозна. Човекът  е поставен в дъното на приоритетите..., достигнало се до тежка форма на взаимно отчуждение и големият проблем е - здрави ли са тези, които ръководят, сочи още Димитров.  Твърде много хора с власт имат тревожно изкривена представа за правата и пълномощията си. Факторите, които допринасят за това даден човек да са самозапали, никога не могат да бъдат медицински обяснени. "В екзистенциална ситуация сме, психодинамиката там е резултат и механизъм, по който хората преосмислят целия си живот и когато отчайващо решат, че той не може да бъде променен с техни усилия, имат право на последна воля - да го прекратят", заявява Димитров.
 
ДНЕС В МЕДИИТЕ: ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ПРОТЕСТИРАТ В МАДРИД
"Монитор" съобщава, че стотици испански лекари, медицински сестри и други здравни работници са преминали по улиците на Мадрид в неделя в знак на протест срещу бюджетните съкращения и плановете за частично приватизиране на медицинските услуги. Те носели огромен транспарант с надпис "Здравеопазването не е за продан, а за да бъде защитавано". Публикацията уточнява, че местните власти планират да се предаде за външно управление ръководенето на шест от 20-те големи обществени болници и на 27 от 270-те поликлиники. Аргументите им са, че това е нужно, за да се запазят здравните услуги по време на дълбоката рецесия и да бъдат изпълнени целите за съкращения.
"Репортер" разказва за разследване срещу началник отдел от РЗИ Враца, който  участва в схема за фалшифициране на документи. Разследването по случая продължава.
Няколко издания информират за последните медийни изяви на аптекарския бос Веселин Марешки. Вестник "Дума" пише, че преди седмица Марешки е бил обвинен, че е искал осигуряване на гласове на предстоящите избори за неговата партия "Либерален алианс".
 
ПРОТЕСТ ЗА ОТВАРЯНЕ НА БОЛНИЦАТА В ДЕВИН 
Около 500 души са протестирали в Борино с искане за по-скорошно отваряне на болницата в Девин, която е затворена от близо две години, а на нея разчитат около 30 000 жители на общините Девин, Борино и Доспат. Това съобщи за Радио "Фокус"-Смолян председателят на инициативния комитет "Здраве за общините Девин, Борино и Доспат" Валентина Павлова. Стигнало се е до блокада на пътя в селото, което е на главния път Девин - Доспат. Протестиращите са заявили, че докато не се отвори болницата в града, ще протестират всеки ден. Утре протестите продължават в доспатското село Касъка, в другиден пак в Борино. "Ако няма решение на проблема и приемственост до края на седмицата и не се проведат разговори с представители на властта, жителите на трите общини ще блокират изцяло пътищата Смолян - Пловдив и Доспат - Гоце Делчев и са готови на гражданско неподчинение", категорична е Павлова.
 
УВЕЛИЧАВАТ СЕ ХОРАТА С ДЕМЕНЦИИ У НАС
По данни на пациентски организации вероятният брой на болните с различни видове деменции у нас е не по-малко от 100 000, като 60 000 от тях са с болестта на Алцхаймер, съобщава Zdrave net.. Голяма част от тези хора се диагностицират късно и не получават адекватни медицински и социални услуги, защото у нас липсва координация между  тези две системи. Нямаме система от специализирани домове и хосписи, нямаме и национална стратегия, която да определи посоката и приоритетите за борба с деменциите. Едва от началото на тази година след неимоверни усилия от страна на пациентски организации НЗОК включва в списъка си  за частична реимбурсация два съвременни медикамента, използвани при болестта на Алцхаймер.