Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 март 2013)
 
"ЛЕКАРИ БЕЗ ГРАНИЦИ": САМОЗАПАЛВАНИЯТА В БЪЛГАРИЯ НЕ СА НИЩО НОВО
След като в рамките на месец четвърти човек се самозапали в България, американското списание Foreign Policy обърна внимание, че това явление не е чак толкова рядко срещано в България и е познато в близкото минало.
Изданието се позовава на доклад на международната организация "Лекари без граници", според който самозапалванията в България не са от днес и не са необичайна практика, съобщава "Дневник".
Изданието цитира изследване на организацията "Лекари без граници" от 2003 г., обхващащо над 20 години период. В него се посочва, че в миналото средно в България са регистрирани по 7,4 самозапалвания годишно.В Европа общият брой на тези случаи е бил по-голям единствено в Холандия.
 
 
ДНЕС НЗОК НАВЪРШВА 14 ГОДИНИ
На днешния ден преди 14 години започва официално да функционира Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За рожден ден на институцията е избрана датата 15 март, обявена  през 1985 г. от общото събрание на Организацията на обединените нации за Световен ден за защита на потребителите.
 
 
КАКВО ПИШЕ В ПРЕСАТА ДНЕС?
"Телеграф" информира, че професията "фелдшер" ще бъде заличена. "Вместо нея ще се създаде нов занаят, а работещите в него ще се наричат лекарски асистенти. Идеята е по този начин да се разреши огромният кадрови проблем в този бранш", обяснява материалът, като се позовава на председателя на Сдружението на медицинските фелдшери у нас Александър Александров, който е отправил предложението си и към новия здравен министър проф. Николай Петров. "Не веднъж сме поставяли въпроса и пред бившия министър Десислава Атанасова, но по време на нейния мандат това така и не се случи. Лекарски асистенти има в САЩ, Канада, Холандия, Великобритания и други страни", обяснява пред ежедневника Александров. "На практика новата професия ще изпълнява функциите на фелдшерите, но с малко повече правомощия и по-добра квалификация", коментира "Телеграф".
Вестник "Труд" съобщава, че "Всеки ден проф. Петров връща от "оня свят" тежко болни пациенти, настанени в реанимацията на ВМА." Тези думи за част от текст-портрет на новия здравен министър в "Труд". "Една от последните битки на професора, която води заедно с пациентските организации, е създаването на клинична пътека за будна кома. Става дума за около 250 души годишно, чиито близки не знаят на кой бог да се молят, та болните им роднини да получат адекватни грижи. За щастие пътеката е факт от началото на тази година", четем в изданието.
 
НОИ СТАРТИРА ПРОГРАМАТА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ЗА 2013 Г.
Днес Националният осигурителен институт е дал старт на програмата за профилактика и рехабилитация за 2013 г. Средствата, предвидени за нейната реализация през тази година, са в размер на 15 362 329 лв.. Това са съобщили от  НОИ. Предвижда се в рамките на тази сума да бъдат отпуснати парични помощи за профилактика и рехабилитация на около 39 400 лица.  Продължителността на профилактиката и рехабилитацията за едно правоимащо лице  е 10 дни, като НОИ покрива изцяло разходите за нощувки, частична помощ за храна в размер на 5 лв. за всеки ден от престоя, както и до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. От осигурителния институт уточняват, че вече са подписани договорите с 15 юридически лица за общо 48 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация.
Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат всички лица, които отговарят на условията за участие в програмата. Те трябва да са осигурени за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията. Освен това, заболяването им трябва да е диагностично уточнено, за което към съответния момент лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация, информират от НОИ.
Право да ползват програмата имат и лицата, получаващи лични инвалидни пенсии. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да не са осигурени и срокът на инвалидност в експертното им решение да не е изтекъл.
Подробности за възможностите за участие в програмата, условията на изпълнителите и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, могат да бъдат открити в рубриката "Обезщетения" - "Профилактика и рехабилитация", допълват от НОИ.
 
 
ЩЕ ОТПУСНАТ СРЕДСТВА ЗА РЕМОНТНО-ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ РАБОТИ НА ГАБРОВСКАТА БОЛНИЦА 15 март 2013 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Министерството на здравеопазването ще отпусне средства за ремонтно-възстановителни работи на габровската болница МБАЛ "Тота Венкова", след като бъде направена оценката на пораженията от бедствието. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който посети областната болница в Габрово МБАЛ "Тота Венкова", за да се запознае с щетите, които ураганните ветрове нанесоха на болничната сграда.  Здравният министър разговаря с пациентите от пострадалите отделения като ги е уверил, че трябва да са спокойни, тъй като ръководството на болничното заведение е предприело всички необходими мерки.
 
"АЛЕКСАНДРОВСКА" С 90% ИЗПОЛЗВАЕМОСТ НА ЛЕГЛАТА
Част от клиниките на Александровска болница са с изчерпан капацитет за използваемост на леглата, съобщиха от лечебното заведение. Ръководството е предприело мерки да осигури приема на пациенти, които се нуждаят от спешно лечение. При необходимост ще се използват кушетки.
Желаещите да се лекуват в лечебното заведение пациенти, които не се нуждаят  от спешни медицински грижи, ще бъдат вписвани в листа на чакащи, допълват от болницата.
 
ЗДРАВНИЯТ СЕКТОР - ПОД КОНТРОЛА НА СОЦИАЛНИЯ МИНИСТЪР
Здравеопазването става ресор на вицепремиера Деяна Костадинова. Това става ясно от прессъобщение на Министерски съвет, в което се указва разпределението на ресорите на тримата вицепремиери в служебния кабинет.
Костадинова, която зае поста министър на труда и социалната политика, ще координира още дейността на министрите на отбраната, на правосъдието, на образованието, младежта и науката, на културата, на физическото възпитание и спорта.
 
ЕДИНСТВЕНИЯТ КАБИНЕТ ПО ГИНЕКОЛОГИЧНА ЕНДОКРИНОЛОГИЯ Е В ПЪРВА АГ БОЛНИЦА "СВЕТА СОФИЯ"
Специализираният кабинет по гинекологична ендокринология и стерилитет, разкрит на територията на ПСАГБАЛ "Св.София", е единственият за момента в гр. София. Той се ръководи от д-р Иван Лазаров, специалист по гинекологична ендокринология и стерилитет, с няколко международни квалификации в тази област. Откритият телефон за записвания за преглед и консултации е 02/4470263, съобщиха от болницата.
Гинекологичната ендокринология е интердисциплинарна наука, третираща множеството причини от ендокринно-хормонален харектер, водещи до нарушения в яйчниковата и репродуктивната функция при жената. Тя обхваща периода от детството, през пубертета, зрялата репродуктивна възраст, климактериума, менопаузата до постменопаузата. Голяма част от причините за стерилитет се дължат на недиагностицирана ендокринна (хормонална) патология.