Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 март 2013)
 
ПРОГРАМИТЕ НА МЗ, СТРАТЕГИИТЕ И СЪВЕТА ПО ЛЕКАРСТВАТА - ПРИОРИТЕТИ НА ПРОФ. ПЕТРОВ
Спешните неща, които трябва да бъдат свършени, са свързани с работата на Националния съвет по цени и реимбурсиране, разработването на двете стратегии на МЗ до 2020 г. и работата по четирите проекта на министерството по оперативните програми на ЕС. Това обяви по време на брифинг министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Днес той се срещна с председателите на четирите съсловни организации - БАПЗГ, БЛС, БЗС и БФС, а също така и с управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков.
Според проф. Петров, по време на разговорите със съсловните лидери се е стигнало до единодушие за това кои са най-важните неща, които могат да бъдат свършени от министъра по време на неговия кратък мандат.
 
ПЕТСКЕНЪТ ВЪВ ВАРНА ЩЕ ЗАРАБОТИ ОТНОВО ОТ 25 МАРТ
Петскен-апаратът във варненската университетска болница "Света Марина" ще започне да работи от 25 март, след приключване на техническите тестове, съобщиха от лечебното заведение. Това става възможно, след като здравната каса се е съгласила да коригира цената на изследването, която тази година беше намалена с 1000 лв. В страната ни работят два петскена - в столичната Александровска болница и във варненската "Света Марина". "Ръководството на МБАЛ "Св. Марина" ЕАД - Варна благодари на НЗОК за взетото решение. Постигнатата договореност ще намали напрежението и ще удовлетвори чакащите онкоболни", съобщават от варненската университетска болница.
 
В ПРЕСАТА ДНЕС: МИНИСТЪРЪТ СИ ВЗИМА КОЛЕГА ОТ ВМА ЗА ЗАМЕСТНИК
Най-обсъждани днес са евентуалните рокади в кабинетите на новите служебни министри. Във вестник "Труд" пише, че ВМА ще извади от структурите си шестима специалисти, които ще станат зам.-министри в различни ведомства. Това съобщили за вестника "запознати". Един от кадрите на ВМА ще стане зам. на здравния министър проф. Николай Петров - става дума за колегата му анестезиолог д-р Мирослав Нейков.
От Сдружението на частните болници дават кредит на доверие на новия здравен министър, става ясно от думите на председателя му д-р Явор Дренски. Пред "Стандарт" той казва: "Ще разчитаме на диалог с Министерството на здравеопазването и ще бъдем от първите, които ще поискаме среща с него, за да предложим помощта си."
"Преса" запознава читателите си  с имотното състояние на новия здравен министър Николай Петров - той притежавал  три апартамента в столичния квартал "Банишора", на три различни улици." Вестникът допълва: "Любопитно е, че през март 2000 г. Николай Петров купува 100,8 квадрата жилище от Главния щаб на строителни войски. Цената е 48 326,90 лв., или 479 лв./кв. м. По това време средните цени на апартаментите в София бяха 581 лв./кв. м, сочат данни на националната статистика."
Няколко издания отбелязват промените в ръководството на столичната Александровска болница. "Преса" цитира думите на бившата министърка: "В Александровска болница имаше недоволство от страна на медицинския персонал, затова че Колективният трудов договор не е подписан и докторите са с ниски заплати."