Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 март 2013)
 
НОВИЯТ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ПРОФ. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ, НАЦИОНАЛЕН КОНСУЛТАНТ ПО АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ
Проф. Николай Петров  е новият здравен министър. През  2012 г. началникът на Клиниката по анестезиология и реанимация във ВМА бе обявен от БЛС за "Лекар на годината". Името му нашумя миналата годината, когато той прекрати отпуската си, за да помага на ранените от атентата в Бургас. Проф. Петров е и национален консултант по анестезиология.
 
СЪСТАВ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ
Президентът Росен Плевнелиев представи днес служебен кабинет в следния състав:
Марин Райков - министър-председател и министър на външните работи.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие.
Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.
Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.
Драгомир Йорданов, министър на правосъдието.
Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните.
Калин Христов, министър на финансите.
Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката.
Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.
Петя Първанова, министър на вътрешните работи.
Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта.
Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство.
Тодор Тагарев, министър на отбраната.
Владимир Пенев, министър на културата.
Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.
Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма
 
Служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента.
Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание, служебното правителство не може да взема държавни заеми.
Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация.


КАСАТА ПЛАЩА НА БОЛНИЦИТЕ ЗА ДЕКЕМВРИ И ЯНУАРИ
Днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е наредила всички дължими за момента плащания към болниците, съобщиха от пресцентъра на финансовата институция.  Това са средствата, с които се доплаща извършената през месец декември 2012 г. дейност, както и плащанията за медицински изделия и онколекарства за месец януари 2013 г. От касата припомнят, че за извършената дейност по клинични пътеки, клинични процедури и високоспециализирани дейности беше платено на лечебните заведения преди две седмици.
"За първи път през последните няколко години дейността, извършена от лечебните заведения през месец декември на предходната година, както и тази от месец януари на настоящата, се изплаща на 100% още в началото на годината", пише още в прессъобщението на НЗОК.
 
БЛС Е ПАСИВЕН, КОГАТО ТРЯБВА ДА Е АКТИВЕН И ОПИТВА ДА ЯХНЕ ВЪЛНАТА НА НЕДОВОЛСТВОТО, СМЯТА Д-Р МИНЧО ВИЧЕВ
БЛС стои в определени моменти пасивно, когато от него се изисква огромна активност. Сега се опитва да яхне вълната на недоволството, което е некоректно. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев на пресконференция за отчитането на дейността на МЗ за последната една година. Например: изработката и внедряването на стандартите изисква много широко участие на Лекарския съюз, а хората, които бяха включени в екипа на Лекарския съюз участваха формално, оставиха част от стандартите да бъдат изработени от по-малка група, главно от национални консултанти, за да могат след това отново да протестират. Същото беше и с работата на НЗОК. Този акт на отказ от позиция в края на годината, който създаде огромен проблем в здравеопазването с неподписването на рамков договор, не е коректен и не е рационален, обясни още той.  Не може да коментираш само негативна дейност, а да не участваш градивно в изграждането на нещата, сята зам. министър Вичев. Според него през следващите три месеца ще е изключително важно служебният здравен министър и всички в сферата да завършат Стратегията за здравеопазването. Именно това е моментът, в който ще се види дали наистина има приемственост в кабинетите.
 
 
ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ЩЕ ОСТАНЕ В ПОЛИТИКАТА,
ЗАЩОТО Е ЧАСТ ОТ  ПП НА ГЕРБ 
Оценка не съм си поставяла и никога не бих го направила, трябва да ме оценят хората, за които съм работила. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова на пресконференция за отчитането на дейността на МЗ за последната една година. Медицинското съсловие и хората в сферата на здравеопазването са лакмусът и тези, които могат да дадат оценка на дейността ми, обясни тя. По нейни думи всички министри в отиващото си правителство са работили не за лични облаги, а за промени, колкото и малко да е било времето.
"Аз съм част от ПП на ГЕРБ, от седем години съм в структурите й, така че ще се включа в изборите", каза още тя. През тази година беше направен сериозен анализ на всички медицински стандарти, а един от големите ни успехи е концепцията за развитие и преструктуриране на болничната помощ, която се реализира с европейски средства, поясни министър Атанасова. Според нея огромен плюс е и въвеждането на диагностично-свързаните групи. До края на 2013 година трябва да бъде факт интегрирана информационна система, която ще позволи да има информационен поток, с цел набиране на социологически данни и данни за заболеваемостта на населението.
 
УНИКАЛНА МИНИИНВАЗИВНА ОПЕРАЦИЯ ЗА СМЯНА НА КЛАПА НА СЪРЦЕТО Е ИЗВЪРШЕНА В БОЛНИЦА "СВЕТА ЕКАТЕРИНА" В СОФИЯ
За първи път в България в Университетска специализирана болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания (УСБАЛССЗ) "Света Екатерина" бе извършена уникална операция на смяна на клапа на сърцето през една от артериите на ръката. Това съобщиха от болницата. Екип от УСБАЛССЗ "Света Екатерина" под ръководството на проф. д-р Генчо Начев заедно с колеги от САЩ и Германия са сменили увредената сърдечна клапа по миниинвазивен път - през малък разрез на една от артериите на лявата ръка. Пациентката се възстановява бързо и е изписана в много добро общо състояние. "Това е изключително иновативен метод, който все още се прави в малко страни в Европа. Дойдоха колеги - един от САЩ и един от Германия, за да ни помогнат в тази първа интервенция", каза проф. д-р Генчо Начев.
 
МВР-ЛАБОРАТОРИИТЕ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА АЛКОХОЛ В КРЪВТА - БЕЗ АКРЕДИТАЦИЯ
"МВР има свои лаборатории за установяване на алкохол в кръвта в много градове, но нито една от тези лаборатории не е акредитирана според законите. "Днес МВР нарушава законите на България, категорично отказва да спазва изискванията на медицинската наука. Така лишава българските граждани от правата им и им налага глоби и даже затвор, без да може да докаже, че кръвната им проба е измерена точно и по процедура, която не подлежи на съмнение." Това твърди лабораторният лекар д-р Георги Тодоров в свой коментар, свързан с изследването на кръвни проби на шофьори, за които има съмнения за злоупотреба с алкохол.