Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 март 2013)
 
Д-Р ЦЕКОВ: КОНФЛИКТЪТ Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН, А ПРОБЛЕМИТЕ СА ДРЕБНИ
Мнозинството от депутатите от здравната комисия в парламента не пожелаха да изслушат обясненията на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков във връзка с напрежението в здравната система и протестите на лекарите срещу методиката на финансиране на болничната и доболничната помощ през 2013 г., съобщава Zdrave net.  Само четирима от тях се явиха в Парламента  за началото на вчерашното  заседание на комисията. Цеков бе привикан в Народното събрание по искане на депутати от опозицията.
Липсата на кворум, която попречи на изслушването на д-р Цеков, предизвика гневни коментари от страна на депутатите от Коалиция за България и Синята коалиция. Несъстоялото се изслушване предизвика и недоволството на представителите на БЛС. Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов коментира пред журналистите, че по този начин Парламентът отказва публично да се говори за проблемите в здравеопазването. Д-р Райчинов коментира и новината за отмяната на новата методика за финансиране и връщането на тази от 2012 г. "Категорично не е вярно, че са върнати методиките от 2012 г. Има поправки в новите методики, които са действащи от 2013 г.", заяви той.
"Аз не се интересувам от протести. Аз се интересувам от работата, която трябва да върша и я върша така както е регламентирано от закона". Това пък каза управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Той също така заяви, че според него конфликтът е изкуствено създаден, че проблемите са дребни и е можело да бъдат разрешени по много по-спокоен начин. По отношение на случващото се с методиката за финансиране управителят на НЗОК заяви, че болниците ще работят както досега. Той се позова на данните за преминалите пациенти през последните 3 месеца, като отбеляза, че цифрата е почти същата като миналата година - около 147 000. Според него това означава, че пациентите не са ограничени в достъпа си и се лекуват.
 
 
ПРОФ. НИКОЛА ВЛАДОВ Е "МЕДИК НА ГОДИНАТА 2012"
Проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА и национален консултант по трансплантология, е тазгодишният носител на титлата "Медик на годината 2012". Наградата се присъжда всяка година от редакционната колегия и Обществения съвет на в. "Форум Медикус". На церемония вчера вечерта тя бе връчена на проф. Владов "за значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно-панкреатичната хирургия и прилагане на интраоперативната ехография, за въвеждане за пръв път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса".
 
МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ОСТАВКА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ОТКРИ ОБНОВЕНИЯ ФРОНТ ОФИС НА РЗИ-БУРГАС
Министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова пристигна  днес в РЗИ-Бургас, където откри обновения фронт офис и Отдел "Радиационен контрол", предаде репортер на Радио "Фокус" Бургас. Средствата са осигурени от Министерство на здравеопазването и са над 174 000 лева. Атанасова каза, че през последната една година, откакто е била министър на здравеопазването, е постигнат известен напредък, особено в усвояването на европейски средства. Десислава Атанасова посочи, че тази усвояемост в момента е огромна, като 150 млн. лева се усвояват от лечебните заведения в страната. Това са европейски средства по ОП "Регионално развитие". Отделно от това общините също са отделили финансов ресурс в размер на 150 млн. лева за преструктуриране, реновиране и обновяване на лечебни заведения. За пръв път в здравеопазването е отделено внимание и на човешкия ресурс като 16 млн. лева са отделени за специализация и обучение на младите български лекари. Следващият министър, който ще поеме здравеопазването, трябва да довърши електронната информационна система на стойност 10 млн. евро, която трябва да заработи до края на 2013 година.