Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 март 2013)
 
ПРЕМАХВАТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ТЕЛК КОМИСИИ
Специализираните ТЕЛК комисии ще бъдат премахнати, а лекарите, които се занимават с медицинска експертиза, вече ще имат право и да лекуват при определени условия, предаде Дарик. Това предвиждат промени в закона за здравето, одобрени от правителството в оставка в сряда. Към момента специализираните ТЕЛК комисии функционират към определени болници, като всяка комисия е специализирана в експертизата на определен вид заболяване.
С промените всяка болница ще премахне съответния ТЕЛК, а лекарите ще могат да извършват лечебна дейност. Законопроектът предвижда и съкращаване на сроковете за работа на комисиите с цел улесняване на пациентите.
 
НЗОК ЩЕ ОТГОВОРИ НА ЛЕКАРСКИТЕ ПРОТЕСТИ В ПАРЛАМЕНТА
Управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков беше изслушан от Здравната комисия в парламента днес, след като лекарите с протести поискаха оставката му.
Монополът на Здравната каса предизвика масови протести на медиците в цялата страна. Лекарите твърдят, че схемата за финансиране на лечебните заведения ощетява бюджетите им с около 35%. Те настояват Касата да върне старите условия на финансиране на болниците. Информация за дебатите в Комисията по здравеопазване вероятно ще станат ясни утре.
 
СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПРИ ГЛАУКОМА
Фондация "Съпричастен кръст" подема инициатива за безплатни очни прегледи на пациенти с глаукома над 30 години,  е съобщил пред Zdrave.net нейният председател доц. Красимир Коев. Той е уточнил, че кампанията е посветена на Световната седмица за борба с глаукомата (10-16 март) и е част от проект на фондацията, който цели въвеждането на регламентирани от Здравната каса профилактични очни прегледи за населението на България над 30-годишна възраст, независимо от това дали са с наследствена обремененост или не. 
В момента броят на направленията за очен лекар е силно ограничен, а това е сериозна пречка пред личните лекари, защото те не могат да работят спокойно и да реагират навреме. Освен това, трябва да се подобри комуникацията между джипитата и офталмолозите.
 
МЕДИИТЕ СЪОБЩАВАТ ЗА ПРОТЕСТИ ЗАРАДИ ЗАКРИТИ БОЛНИЦИ
"Пореден протест с около 800 души вдигнаха жители на общините Девин, Борино и Доспат за закритата болница. Те настояха правителството в оставка да изпълни поетите ангажименти за отваряне на болницата в града", пише днес "24 часа".
Съобщава се и за готвен нов бунт на лекарите - този път на анестезиолозите от повечето държавни болници в страната. Причина са орязаните пари за пациентите в реанимациите.
"Стандарт" се спира на информация, дошла вчера от Министерски съвет, че скоро  българите ще имат по-голяма свобода да избират дали да влязат в болница в България или в държава на ЕС. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които правителството в оставка одобри на последното си заседание. Тази свобода обаче ще бъде само на теория, на практика държавата залагала  механизъм, с който да блокира всяко лечение зад граница, пише изданието.
Най-голямата пречка, която може да блокира целия механизъм обаче е вратичката, че касата ще направи списък с диагнози, за които човек ще трябва да иска специално разрешение. В него фондът може да включи диагнози, които са зависими от "планиране на лечението и налагат ползването на високоспециализирана и скъпа медицинска инфраструктура". На практика това са повечето сериозни болести, каквито са онкологичните или бъбречната недостатъчност, при която хората се нуждаят от трансплантация.
"Сега" коментира отменените от надзора на касата методики. "Бюджетът на НЗОК може и да не издържи след серията отстъпки, които се направиха заради лекарските протести срещу новите методики", пише вестникът. "За бюджета на касата ще има опасност в края на годината, ако тези суми не се контролират", обяснил вчера зам. министър Вичев.
 
ВСЕКИ ОСМИ ИМА СВРЪХЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ
Според експерти от университета на Вашингтон чувствителните зъби се срещат все повече и то най-често при млади хора и такива, които са си правили избелване на емайла. Чувствителността на зъбите се засилва, когато емайлът на външната страна на зъбите се износи и разкрие нервите вътре в зъба. В изследването са участвали   780 души над 37 години, които посетили стоматологични клиники с оплакване и дискомфорт. Резултатите показват, че 12% от тях са със свръхчувствителност на зъбите.
 
 
МИНИСТЪР АТАНАСОВА ПОСЕТИ ХАСКОВО, СЛИВЕН И ЯМБОЛ
Десислава Атанасова ще открие в МБАЛ-Хасково изцяло реновираното отделение
Министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова посети днес МБАЛ Хасково, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Там Атанасова откри изцяло реновираното отделение "Кардиология" и новосъздадения към него сектор по инвазивна кардиология. Инвестицията е на обща стойност 2,5 млн. лв. и е реализирана изцяло със собствени средства на лечебното заведение. В рамките на проекта е закупена модерна ангиографска апаратура на стойност 1,7 млн. лв., извършен е ремонт на ангиографска зала, изцяло е реновирано отделението по Кардиология и прилежащия към него интензивен сектор, закупена е нова медицинска апаратура. С реализирането на този проект населението на област Хасково получава възможност за навременен и безплатен достъп до най-съвременното лечение на сърдечно-съдовите заболявания.
В МБАЛ "Д-р Ив. Селимински", гр. Сливен министърът в оставка Десислава Атанасова откри реновираното отделение "Неонатология". Инвестицията е на обща стойност 188 000 лв., от които 152 000 лв. са собствени средства на лечебното заведение. Още 35 000 лв. са в изпълнение на мерки за енергийна ефективност, по проект "Осигуряване на ефективна здравна инфраструктура и модернизация на МБАЛ Сливен". Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма /СРИП/ на МЗ по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г.", финансирана от Европейския фонд за регионално развитие на обща стойност 7 839 365,96 лв.
В Ямбол министър Атанасова направи проверка на изпълнението на строително-ремонтните дейности в новата сграда, в която ще бъде пребазирана МБАЛ "Св. Панталеймон". Министерство на здравеопазването отпусна на лечебното заведение целева субсидия от общо 2 млн. лв. Те ще бъдат разходвани за изграждане на нова стерилизационна в болничния комплекс и за подмяна на дограма, външна и хидроизолация, авторски и строителен надзор.